Struktura i działanie protokołu HTTP

0

Witam.
Czy mógł by ktoś mi pomóc ogarnąć działanie protokołu HTTP, tzn post/get to rozumiem ale jest jeszcze kilka innych poza tym nie bardzo wiem jak działają cookies tzn jak są one przesyłane i jak z nich korzysta server itp a nie mogę nigdzie tego znaleźć.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi to wytłumaczył albo podesłał linki do treściwych stron.
Nie interesują mnie gotowe binarki czy komponenty.

0
proqix napisał(a):

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi to wytłumaczył albo podesłał linki do treściwych stron.

http://rtfm.killfile.pl/ - proszę bardzo. Poza tym wątek powinien być w dziale Inne.

0

@PS
Ta w jakim bo o http to webmastering mi się kojarzy bo to nie jest związane z jednym językiem...

@Ktos
Dobre tylko szkoda że nie ma nic o cookies ale przyda się dzięki

0
proqix napisał(a):

Ta w jakim bo o http to webmastering mi się kojarzy bo to nie jest związane z jednym językiem...

Pisałem, Inne, HTTP nie jest związane tylko z "webmasteringiem", zastosowania wykraczają poza "stronki".

proqix napisał(a):

Dobre tylko szkoda że nie ma nic o cookies ale przyda się dzięki

Przeczytaj stronę, którą podlinkowałem w poprzednim poście. Od ciastek są kolejne RFC: 6265 (dawny 2109) i 2965. Odrobina samodzielności...

0

fakt nie zauważyłem dzięki za pomoc to wszystko czego oczekiwałem, co do samodzielności to proszę cie, sam się nauczyłem php, mysql, (Delphi), podstawy C, liznąłem asemblera, pomijam html i css a chcę się dokształcić ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1