[JS] Otwieranie i zapisywanie plikow

0

Mam pewne pytanie zwiazne z JavaScript. A mianowicie chcialbym zrobic licznik klikniec na dany link. Wiem ze najlatwiej to by bylo zrobic w php ale jedyny darmowy serwer to jest wz.cz i chodzi jak bylby podlaczony do modemu :-) No wiec pomyslalem ze mozna by bylo to zrobic w JS tylko ze ja nie mam pojecia jak mozna otwierac i zapisywac pliki. Jak by sie znalazl tu ktos kto by mi to pokazal to bylbym very wdzieczny :-) --pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

&ltSCRIPT LANGUAGE="JavaScript"&gt
var fso = new ActiveXObject("Scripting.FileSystemObject");
var file = fso.createTextFile("test.txt");
file.writeLine("To jest test.");
&lt/SCRIPT&gt --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

wielkie dzieki piechnat. Nie wiem ale wydaje mi sie ze to jest tylko do odczytywania (jak sie myle to wybacz) wiec moglbys mi jeszcze podac do odczytywania. Wiem ze darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada ale jak bym mial jeszcze odczytywanie to juz bym byl chyba szczesliwy :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

No więc to jest do zapiysywania, no a poza tym to nie wiem jak odczytać,
ponieważ ten przykład to taki bajer, gdzieś go znalazłem i tyle, poza
tym działa tylko na dysku, i zapisuje plik na Pulpicie, niestety kiedy
przeglądarka jest w sieci to już nie realizuje tego kodu :((

a zresztą, co by było gdyby WebMasterzy zapisywali ludziom pliki
na dysku? Mogli by np. do autoexeca.bat wpisać format c: /autotest :))--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Wiec w jaki sposob moge zrobic licznik klikniec na dany liknki (moze tez byc button), ale nie uzywaja php :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Jak już sie dowiesz jak to zrobić to daj znać chętnie skorzystam (jeśli pozwolisz oczywiście) pisz na [email protected] Waldi Koronowo
[email protected]

0

Na interii załóż sobie konto WWW, tam będziesz maił różne dodatki.
--Szymek

Prawo Bolingsa - jeżeli czujesz się świetnie, nie martw się, to minie.

0

Pedros napisał:
Wiec w jaki sposob moge zrobic licznik klikniec na dany liknki (moze tez byc button), ale nie uzywaja php :-)

Troche nie kumam o co ci chodzi, chcesz żeby ten licznik liczył ilośc kliknięć
wszystkich użytkowników którzy wchodzą na stronę? (bo Js jest ClentSide i to jest nie możliwe) Możesz najwyżej liczyć ile razy ktoś kilknie na link od momentu wejścia na stronę do jej opuszczenia, ewentualnie zapisywać to w Cookie, ale i tak ty się nie dowiesz ile razy ktoś kliknoł tylko ten ktoś będzie wiedział :(
--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Bo ja chce zrobic cos takiego jak jest w chipie. Jak sciagasz jakis prog to obok przycisku albo nad nim jest ilczba osob jaka sciagnela ten program i ja tez chcialbym zrobic cos takiego. Tylko nie wiem jak :| --pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Pedros napisał:
Bo ja chce zrobic cos takiego jak jest w chipie. Jak sciagasz jakis prog to obok przycisku albo nad nim jest ilczba osob jaka sciagnela ten program i ja tez chcialbym zrobic cos takiego. Tylko nie wiem jak :|

Jak już pisałem JS wykonuje się po stronie klienta a nie servera,
więc chyba to o czym myślisz jest nie możliwe,

jeżeli masz kogoś z kontem z PHP to mógł byś najwyżej umieścić
u niego skrypt i jakoś wywoływać u siebie po przez
&ltscript language="JavaScript" src="http://server_z_php.pl/plik.php"&gt&lt/script&gt--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Mam jedno konto na darmowym serwerze :-) ale to wolno chodzi. Ale chyba bede zmuszony wrzucic tam skrpypt i go wywolywac z serwera republiki :-) Ale tu sie pojawia kolejny problem poniewaz nie wiem jak mozna to zrobic w php :-) To znaczy z odczytywaniem i z zapisywaniem jakos sobie poradze ale nie wiem jak to wywolywac. No mam link link i jak sie kliknie to wywoluje np
a href="file:///jakisplik"&gtlink&lt/a&gt no i jak wywolac przy tym funkcje np licz :-) ale namieszalem :-)

--
pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

No jak chcesz :D

np. zrobić "ukrytą ramkę" a w linku dać
href="plik.exe" onClick="ukrytaramka.location.href='skrypt.php?tryb=add'"
no i teraz powiedzmy skrypt skonfigurować tak żeby przy takim wywołaniu dodawał
do licznika a przy wywołaniu z jakimś innym parametrem wypisywał stan licznika
i w tedy tak jak pisałem &ltscript src="skrypt.php?tryb=print"&gt&lt/script&gt
no i oczywiście żeby on nie zwrcał tylko cyferki ale document.write(cyferka);
bo to w SPACJA końcu JS :P

--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

A ja nadal nie kumam jak mozna zrobic cos takiego: mam skrypt.php z w nim sa rozne funcje np. a i b No i jak mam wywolac np funkcje b klikiajac na jakis link &lta href="skrypt.php?tryb=b&lt/a&gt i na ile mi sie wydaje to powinno to wywolac funkcje b z pliku tak :-) Normalnie jak juz to bede widzial to mam nadzieje ze juz nie bede mial problemu z licznikiem :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Pedros napisał:
A ja nadal nie kumam jak mozna zrobic cos takiego: mam skrypt.php z w nim sa rozne funcje np. a i b No i jak mam wywolac np funkcje b klikiajac na jakis link &lta href="skrypt.php?tryb=b&lt/a&gt i na ile mi sie wydaje to powinno to wywolac funkcje b z pliku tak :-) Normalnie jak juz to bede widzial to mam nadzieje ze juz nie bede mial problemu z licznikiem :-)

tzn. chodziło mi o coś takiego że np. mamy skrypt.php?tryb=a i skrypt.php?tryb=b
a teraz w skrypcie pod zmienną $tryb trafia a lub b więc piszemy:
if($tryb=="a")
{
*cześć kodu dla a
}
else if($tryb=="b")
{
*cześć kodu dla b
}
mam nadzieję że o to ci chodziło :) jak byś jeszcze czegoś nie wiedział to pisz ;) --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

WIELKIE dzieki piechnat przede wszystkim za cierpliwosc :-) Mysle ze juz sobie poradze ale jak by co to jeszcze dam znac :-)

Juz sprawdzilem i dziala dokladnie o to mi chodzilo :-) Ale napisaniem tego w calosci zajme sie w weekend :-)

pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

No mimo ze mialem napisac to w weekend to juz nie moglem wytrzymac i napisalem i nawet dziala :-) Tylko ze jest teraz taki problem bo nie wiem jak wyslwietlic text w tym miejscu dokladnie gdzie ja chce napisalem cos takiego:

&ltfont face="Tahoma" color="#000080"&gtod 04.09.2002 ściagneło go juz:
&lt?global $ile;
print($ile);?&gt&lt/font&gt

ale text nadal sie nie pojawia ;( Jak to trzeba zrobic aby bylo dobrze. Pewnie zapomnialem o czyms banalnym ;) --pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Pewnie zapomniałeś o document.write('');---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Pewnie zapomniałeś o document.write('');

też mi się tak wydaje, chociaŻ nie wiem jak to wygląda,
może najlepiej wklej kod stronych i kod skryptu, cały,
wtedy będzie łatwiej coś powiedzieć--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Juz wiem co bylo zle :-) w pewnym momencie nie bylo { } no i cos sie psulo :-) ale teraz chodzi jak burza :-) Jeszcze raz WIELKIE dzieki za pomoc :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

To znowu ja :-) i znowu mam problem ;( No skrypcik juz liczy klikniecia ale teraz nie wiem jak mozna scignac jakis plik. Chodzi mi dokladnie czy jest (a na pewno jest) jakas funkcja do sciagania plikow. No nie wiem cos w rodzaju
sciagaj("nazwa")
No to juz byloby powaznie superowsko :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

Pedros napisał:
To znowu ja :-) i znowu mam problem ;( No skrypcik juz liczy klikniecia ale teraz nie wiem jak mozna scignac jakis plik. Chodzi mi dokladnie czy jest (a na pewno jest) jakas funkcja do sciagania plikow. No nie wiem cos w rodzaju
&gtsciagaj("nazwa")
&gtNo to juz byloby powaznie superowsko :-)

hmm :) nie wiem o który język ci chodzi no ale w JS
piszesz po prostu location.href='plik.exe' a w PHP
możesz albo wyświetlić powyższe (echo("&ltscript&gtlocation.href='plik.exe'&lt/script&gt"))
albo wysłać nagłówek przez przeglądarkę:

&lt?php
header("Content-Type: application/octet-stream");
header("Content-Disposition: attachment; filename=plik.exe");
?&gt

szczerze to jeszcze nigdy tak nie robiłem ale to powinno działać :)
no ważna sprawa, musisz to wstawić na początku strony,
przedwywołaniem jakiej kolwiek procedury wyświetljącej text na stronie
i w ogóle jakimkolwiek tekstem, tzn. tak mi się wydaje bo jak już pisałem
jeszcze nie korzystałęm z tego.--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Pedros to może mi na maila podrzucisz co i jak aby to działało-- Waldi Koronowo
[email protected]

0

Waldi chcialem wyslac ci ten skrypt ale wp przyslala mi wiadomosc ze twoj mail nie istnieje :-) Moze sprawdz czy nie pomyliles pisowni :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

piechnat probowalem jakos sciagnac plik ale mi nie wychodzilo. Probowalem poprzez
header("Content-Type: application/octet-stream");
header("Content-Disposition: attachment; filename=plik.rar");
Chce zrobic aby Od razu po zalodowaniu strony zaczal sie sciagac plik :-) Cos takiego jak jest na chip.pl ze jak sie scaiga plik to pokazuje sie okienko i zaczyna sie sciagac pliki. No wiec jak mozna zrobic automatycznie sciaganie :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

A co robi to poniżej:

&gtheader("Content-Type: application/octet-stream");
&gtheader("Content-Disposition: attachment; filename=plik.rar");

czy wychodzi jakiś błąd, bo mi to ściąga plik automatycznie ????--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Dzieki za fatyge piechnat ale zobaczylem zrodlo strony z chipa i z tamtad wyciagnalem cos takiego:
&ltmeta HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="2;URL=http://plik do sciagniecia"&gt
Ale jeszcze raz dzieki za wszystko :-) sam nigdy bym tego nie zrobil :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

&ltmeta HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="2;URL=http://plik do sciagniecia"&gt

Hehe :) o tym zapomniałem,
ale uważaj bo chyba nie wszystkie przeglądarki akceptują ten tag
(nie widziałęm takiej ale tak słyszałem :) )

a tak BTW to trochę nam się ten post długi zrobił :D --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1