Problem z instalacją galerii zdjęć

0

Witajcie :)

Otóż naszedł mnie kolejny problem... Chcę zainstalować sobie tę oto galerię, http://www.weberdesignlabs.com/2009/12/flash-10-coverflow/ jednak jakoś mi to nie wychodzi. Całość chciałam umieścić w jednej zakładce, którek kod przestawia się tak:

 <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Dokument bez tytułu</title>

<link href="style4.css" rel="stylesheet" type="text/css" />

</head>

<body bgcolor="2f2f2f">

<div id="text"><a href="glowna.html"><img src="pocięte/logo.gif" alt="Tekst alternatywny" border="0" onmouseover="this.src= 'pocięte/logo2.gif'" onmouseout="this.src = 'pocięte/logo.gif'" /></a></div>

 <div id="menu">
   <ul>
   <li><a href="ofirmie.html">studio</a></li>
   <li><a href="oferta.html">oferta</a></li>
   <li><a href="portfolio.html">portfolio</a></li>
   <li><a href="cennik.html">cennik</a></li>
   <li><a href="kontakt.php">kontakt</a></li>
   </ul>
</div>  

<div id="back"><img src="pocięte/back.jpg" /><div id="gorna"><img src="pocięte/gorna.png" /></div><div id="dolna"><img src="pocięte/dolna.png" /></div>

<div id="stopka">
            <p style="font-size:8pt;">Copyright &copy; 2012 <a href="http://www.orange-trees.pl/"><b>Orange-Trees.pl</b></a> &nbsp; </p>
</div>

</body>
</html>

Niestety nie mam pojęcia jakim sposobem podpiąć tę galerię... Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś chętny do wytłumaczenia :)

Pozdrawiam :)

0

Przecież jest demo w pliku zip..

http://prntscr.com/8uhay/direct - wszystko co na czerwono przeklejasz na stronę (ten pliczek na screenshocie to zawartość index.html, który jest w zipie) - ten drugi skrypt możesz wrzcić do zewnętrznego pliku js - pamiętaj tylko, żeby nie przestawić kolejności ładowania skryptów, tworzysz sobie diva o id myAlternativeContent, w którym umieszczasz to, co ma się pokazać jak nie ma obsługi Flasha/Javascriptu. Potem poprzestawiaj ścieżki jeżeli masz coś inaczej i to wszystko. No, jeszcze w tym pliku xml ustaw ścieżki do obrazków i linki, które mają się otwierać po kliknięciu.

0

OK super :)

A co z tymi plikami, które są w folderze fla po rozpakowaniu zipa? Chodzi mi o to :

user image

0

To są pliki źródłowe i możesz je olać (tj skasować), jeżeli nie chcesz zmieniać kodu całej galerii (jeżeli nie wiesz czy chcesz, to ja Ci mówię, że nie chcesz ;))

0

Mi po prostu zależy na zmianie obrazów w galerii, wypozycjonowaniu ich na stronie, zmianie rozmiaru i to wszystko :)

0

Ustalić pozycję to możesz całej galerii przy pomocy html+cssów, poszczególnych elementów galerii nie - w końcu to gotowy skrypt. Zmiana rozmiaru galerii - próbuj zmieniać to "590", "300", które jest w linijce wywołującej swfobject.embedSWF - jak to nie pomoże to galeria ma sztywne wymiary i raczej z Twoją wiedzą nic z tym nie zrobisz (trzeba grzebać w źródłach Flasha - kolejne narzędzia, kolejny język, a ty jesteś na etapie montowania Flashów w ogóle na stronie.

0

Udało się zmienić rozmiar galerii :) Tylko niestety rozmiar obrazów jest ciągle taki sam. Zmieniłam wartości w data.xml ze standardowych jakie były na wymiary moich obrazów, ale nie widać moich obrazów, tylko tamte domyślne, które usunęła... (duchy jakieś czy co? :)

0

Wygląda całkiem nieźle, tylko mam problem z tymi zdjęciami - duchami. Usunęłam z plików kod do tych zdjęć i linki przekirywujące, oraz całe obrazy, jednak po wgraniu moich obrazów nie pokazują się... tylko de domyślne jak na screenie... :( Można coś na to poradzić?

user image

0

Flash i jego cache zapewne.
Najprościej jak masz ścieżkę do xml o tak: xml/data.xml to zrób sobie xml/data.xml?1 i po każdej zmianie w pliku xml zmieniaj liczbę na końcu. Albo za kazdym razem po zmianie w xml czyść cache, ale to pewnie bardziej żmudne.

0

Mam tylko coś takiego w pliku data.xml:

 <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<coverflow 
	imageWidth="500px" 
	imageHeight="606px"
    imagePadding="1"       
	coverflowSpacing="40"
	startIndex="0"
	startIndexInCenter="yes" 
	coverLabelPositionY="240"
	coverSlidePositionY="270"
    transitionTime="0.5"
    centerCoverflowZPosition="-125"
	target="_blank"
    reflectionAlpha="35"
    reflectionRatio="50"
    reflectionDistance="0"
    reflectionUpdateTime="-1"
    reflectionDropoff="0.75"
	>

<cover
     img="images/lot"
	title="Private plane"
<cover 
     img="images/plakat.jpg"
	 title="plakat"	
<cover  
     img="images/Spanis residences"
	 title="Rezydencje"	 	
</coverflow>

W którym miejscu mam to zmieniać?

Niestety zmiana która mi podałeś nie działa... :/ Może spróbuję z cache, tylko byłabym wdzięczna za wskazówkę, gdzie je odnaleźć. i czym mam je wszystkie usuwać.

0

img="images/lot" -- masz pliki bez rozszerzenia? Hm.

http://prntscr.com/8ukxz/direct - tutaj masz dopisać ?1 --- JEZELI NIE POMOZE to robisz cos totalnie źle, edytujesz w ogóle nie te pliki (w sensie masz jakieś kopie i edytujesz nie tę kopię) i czyszczenie cache Ci nie pomoże.

0

Dopisałam tak jak jest na screenie. Zmieniałam plik data.xml 3 razy.

user image

Niestety nadal nie pojawiają sie moje obrazki. Caly plik data.xml poniżej

 <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<coverflow 
	imageWidth="500px" 
	imageHeight="606px"
    imagePadding="1"       
	coverflowSpacing="40"
	startIndex="0"
	startIndexInCenter="yes" 
	coverLabelPositionY="240"
	coverSlidePositionY="270"
    transitionTime="0.5"
    centerCoverflowZPosition="-125"
	target="_blank"
    reflectionAlpha="35"
    reflectionRatio="50"
    reflectionDistance="0"
    reflectionUpdateTime="-1"
    reflectionDropoff="0.75"
	>

<cover
     img="images/lot.jpg"
	title="Private plane"
<cover 
     img="images/plakat.jpg"
	 title="plakat"	
<cover  
     img="images/Spanis residences.jpg"
	 title="Rezydencje"	 	
</coverflow>
0

W sumie to zepsułaś XMLa, bo <cover> nie ma zamknięcia przez >. Ale i tak domyślnych obrazków nie powinno być. Chyba, że są hardkodowane? Możesz to wrzucić gdzieś online? Będzie prościej.

0

Mam to na localhoscie na obecną chwilę, ale mogę ci rara przesłać ze wszystkimi plikami...

http://www.sendspace.pl/file/2e0193944ed878a01bb6220

EDIT: jeśli chodzi o <cover, to on od samego początku był niedomkniety...

0

Sporo plików brakuje w archiwum, więc wszystko wyświetla mi się wręcz losowo, ale po poprawieniu xml jest ok. Za to z uszkodzonym xml nie widać nic.

<cover
     img="images/lot.jpg"
	title="Private plane" />
<cover 
     img="images/plakat.jpg"
	 title="plakat"	 />
<cover  
     img="images/Spanis residences.jpg"
	 title="Rezydencje" />

i będzie dobrze.

edit: http://prntscr.com/8ur7v/direct - galeria działa, a że dziwnie wygląda to pewnie po zmianie rozmiaru. Spróbuj pogrzebać w opcjach przy <coverflow>. Chyba, że to tylko tak u mnie.

edit:

hekate20 napisał(a)

jeśli chodzi o <cover, to on od samego początku był niedomkniety...

<cover 
	img="images/album1.jpg" 
	title="The Doors"
	link="http://www.ilike.com/artist/The+Doors?src=onebox" />

Nie oszukujemy i zwracamy uwagę na szczegóły, Proszę Pani, bo inaczej komputer nas nie zrozumie ;)

0

Nie no, ja to chyba jakiegoś pecha mam bo u mnie ciągle to samo.... Skopiowałam to od ciebie, ale nadal domyśle obrazki są... :(

0

Zmień przeglądarkę. Będzie to samo - edytujesz nie ten plik i potem podgląd robisz na innym pliku. Będzie co innego - tamta przeglądarka jest do niczego.

0

Dziwne... na IE nie działa, na Mozilli tak samo, a na google chrome jest wszystko ok... Jak to możliwe? Kurcze... jak to moge zrobić, żeby działało na wszystkich rpzeglądarkach? To ma być moje portfolio i nie może działać tylko na jednej... :( :(

0

Coś mieszasz. Ty. U mnie na FF też działa (IE nie sprawdzę, bo nie mam wtyczki Flasha pod IE). Że IE coś napsuło z cache to bym zrozumiał, ale FF nie bardzo. Fakt, że cała strona ma poziomy pasek przewijania (choć nie mam cssów, ale i bez tego nie powinno tak być - na szerokości 1200) już jest niepokojący. Z tego co widzę zajmujesz się chyba grafiką komputerową. Może niech tak zostanie, a stronkę komuś zleć? Będzie 1000x prościej, bo podejrzewam, że i tak CAŁOŚĆ jest do wymiany...

0

Ehh no szkoda... Nie mam kasy, żeby zapłacić za stronkę, więc chyba pozostanie mi znalezienie innej galerii... Mimo wszystko wielkie dzięki za pomoc. :)

1

Ja sugerowałem, ze tu jest źle wszystko. Że galeria jest źle, to tylko dodatek do całej reszty złych rzeczy.
Zajrzałem w kod i teraz oficjalnie potwierdzam - TA STRONA BĘDZIE DZIAŁAĆ DOBRZE TYLKO NA TWOIM KOMPUTERZE. Cała idea cięcia jest skopana u podstaw!

position: absolute nie służy do tego, co myślisz, że służy, Twój font "cośtam Cowboys" nie jest importowany z pliku - ty taki masz na komputerze - ja nie, więc u mnie jest Times New Roman. 6 plików css - to tylko wydajnościowo słabe (chyba, że do każdej podstrony masz osoby *.css - nie zaglądałem, ale to pewnie łamie na całego zasadę DRY, bo pewnie 2/3 arkusza to kopiuj-wklej). I znalazło by się jeszcze setki problemów i problemików (istniejące foldery z polską literą - słaby pomysł - co innego mod rewrite - ale i tak nie potrzebujesz folderu nazywać "cięcie").

Na taki prościutki projekt to i za 2 stówy Ci potną, a dostaniesz działający i 100x lepszy kod - chyba warto - jeżeli chcesz się uczyć cięcia - bardzo dobrze!, jeżeli robisz webdesign to to się przydaje jak się grafik choć trochę orientuje się jak to działa - ale nie masz wiedzy, żeby wystawiać coś takiego w internet i to jeszcze jako portfolio..

0

No mówi się trudno... :( Może rzeczywiście opłacę to i będzie lepiej.... Ale co jak co nauczyć się w końcu będzie trza :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1