Jak otworzyć plik z html

0

Witam,

Mam swoją strone postawioną na drupalu i chciałbym zamieszczać linki bezpośrednio z "menu" do dokumentów mieszczących się na udziale sieciowym, natomiast drupal chyba tego nie wspiera, bo nie udało mi się stworzyc tak url'a aby otworzyło się cokowiek (błąd w załączniku), czy ktoś byłby w stanie napisać dla mnie kawałek html'a (może ze scryptem vbs) tak aby otwierał się po kliknicu w menu html z serwera drupala a potem automatycznie juz z niego plik na udziale sieciowym. Googlowałem i znalazłem troche kodów, ale nie umiem ich przerobić, np

<html> <head> <script language="VBScript"> Dim objExcel

Sub Btn1_onclick()
call OpenWorkbook("\storageserver\dokumenty\text.xls")
End Sub

Sub OpenWorkbook(strLocation)

Set objExcel = CreateObject("Excel.Application")
objExcel.Visible = true
objExcel.Workbooks.Open strLocation
objExcel.UserControl = true
End Sub

</script> <title>Launch Excel</title> </head> <body> <input type="BUTTON" name="Btn1" value="Open Excel File"> </body> </html>

ale to wyświetla przycisk w który trzeba kliknąć, a ja chciałbym to pominąć.

Będę dozgonnie wdzięczny jeżeli ktoś potrafi mi pomóc.

0

Skrypty VBScript na stronie? Wut? Perełka normalnie
[CIACH!]

0
winerfresh napisał(a)

Skrypty VBScript na stronie? Wut? Perełka normalnie
[CIACH!]

Hej,

a znasz jakikowiek sposób, aby można było odpalić plik z lokacji sieciowej z poziomu html'a? ja nie, starałem się znaleźć w google, ale mi nie wyszlo :P

Pozdrawiam

0

<a href="\\storageserver\dokumenty\text.xls">plik</a>

0
dzek69 napisał(a)

<a href="\\storageserver\dokumenty\text.xls">plik</a>
\

Witam,

Ten sposób oczywiście znam, ale to prowadzi do tego, że z menu pójdę na strone gdzie będzie wyświetlony napis "plik" a dopiero po kliknięciu w niego odpali się dokument, ja szukal skróconej formy - tak jak bym bezpośrednio kierował kogoś do strony która odpali plik np "www.strona.pl/plik.doc" ale ten plik doc znajdował się nie w folderze tam gdzie jest strona tylko aby w tle się wykonywal skrypt (bądź cokowiek innego- java, html, vbs, nie ma znaczenia) do lokalizacji innej np. sieciowej albo lokalnej.

Pozdrawiam

0

podałem Ci przecież lokalizację sieciową - zaczyna się od \\ - sprawdzone i działa.
Wg Twojego pierwszego przykładu po załadowaniu strony trzeba kliknąć w przycisk, żeby otworzyć plik Excel. Ja zrobiłem linka. Co za różnica?
Chcesz, żeby po otworzeniu strony zrobić przekierowanie do pliku?
To możesz w <head> wkleić:

<meta http-equiv="Refresh" content="0; url=\\storageserver\dokumenty\text.xls" />

Albo w którymkolwiek miejsu strony wstawić skrypt:

<script type="text/javascript">
document.location.href="\\storageserver\dokumenty\text.xls";
</script>
0
dzek69 napisał(a)

podałem Ci przecież lokalizację sieciową - zaczyna się od \\ - sprawdzone i działa.
Wg Twojego pierwszego przykładu po załadowaniu strony trzeba kliknąć w przycisk, żeby otworzyć plik Excel. Ja zrobiłem linka. Co za różnica?
Chcesz, żeby po otworzeniu strony zrobić przekierowanie do pliku?
To możesz w <head> wkleić:

<meta http-equiv="Refresh" content="0; url=\\storageserver\dokumenty\text.xls" />

Witam,

Tej linijki kodu wszędzie szukałem :) Dziękuje bardzo, działa tak jak należy!

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1