IE8 i border-radius

0

Czy jest jakiś sposób na zaokrąglone rogi pod IE8, ale bez użycia js?
Rozwiązanie z obrazkiem w tle diva też nie specjalnie mnie urządza (znaczy wolałabym tego uniknąć).

1

Spróbuj http://css3pie.com/

0

@winerfresh - javascript.
W ostateczności ucieknę się do javascriptu, ale wolałabym nie, bo będzie to oznaczało, że całość kodu musi być zawarta w pliku html (brzyyyydko :/) bo admini reagują agresywnie na jakiekolwiek prośby dające "jakiś" większe uprawnienia... Znaczy w ogóle problem był z samym tym, żeby pozwolili stronkę wystawić na zewnątrz.

0

@aurel masz albo wersje JS albo HTC. Ta druga to własny plik z definicją stylów dla CSS, coś a la DOCTYPE, ale trawiony tylko przez IE.

1
winerfresh napisał(a)

masz albo wersje JS albo HTC. Ta druga to własny plik z definicją stylów dla CSS, coś a la DOCTYPE, ale trawiony tylko przez IE.

Nie nie, gdzie tam. Ten plik .htc to w zasadzie plik z JavaScriptem (JScriptem, bo to Microsoft ;) ), przy czym IE zapewnia temu plikowi dodatkowe API. Generalnie (choć nie jest to ścisła prawda): mają być to skrypty, które będą sobie chodziły w obrębie danego fragmentu drzewa DOM. Tam, gdzie w CSS ustawimy behavior na nasz plik .htc.

W samym pliku .htc nie ma CSS-ów, w każdym razie nie bardziej niż mogą być w plikach .js. Plik ten nie ma też nic wspólnego z DOCTYPEm. Jak wyłączysz skrypty, to .htc też nie będzie działał.

@aurel:
PIE uważam za prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o CSS3 w IE, przy założeniu, że mamy dostępność skryptów. Używamy w teamie PIE-a rutynowo i na razie nic "częściej działającego jak należy" a przy tym równie wygodnego nie znaleźliśmy. Od jakiegoś roku robimy w teamie projekty o dużej niezawodności w oparciu o HTML5 oraz CSS3, a w IE zapewniamy wsparcie właśnie przez PIE.

Są i inne sposoby na zaokrąglone rogi. Obrazki tła to oczywiste rozwiązanie, ale i bez nich się da -- wstawiając w HTML mnóstwo pustych divów i pozycjonując je za pomocą zwykłego CSS tak, by ułożyły się w zaokrąglone rogi. Takie rozwiązanie narusza jednak tyle zasad jakościowych i jest tak trudne w utrzymaniu, że za cholerę bym tego nie zrobił.

Jak ma być klasycznie -- obrazki. A jeśli lepsze w utrzymaniu i szybsze (szczególnie jeśli zaokrąglonych rogów jest sporo) -- PIE. Słyszałem, że od braku zaokrąglonych rogów nikt jeszcze nie umarł, więc inne rozwiązanie to przekonanie o tym kierownictwa. Nic się nikomu nie stanie, jeśli w IE ich nie będzie. Szczególnie: w IE z wyłączonym JS (gdy zastosujemy PIE).

0

@bswierczynski, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Prawdę mówiąc nie muszę przekonywać kierownictwa, bo akurat sama wyszłam z inicjatywą ostylowania tej stronki (bo to w zasadzie pusta stronka z jednym linkiem do pobierania). A moim przepisem na szybki estetyczny layout to curvycorners i dropshadow :P No tylko ta niemożliwość ładowania plików ze skryptami mnie przystopowała.

A przy okazji jako wciąż ucząca się webdeveloperki byłam ciekawa, czy może jednak istnieją jakieś magiczne sposoby na IE ;)
Wygląda na to, że zrezygnuję z tych zaokrąglonych rogów, bo szkoda zachodu.

0

@aurel, nasz kochane coyote pod ie:

coyote.png

kańciaste... :]

0

Co do PIE to mam na razie zupelnie inne zdanie. W moim przypadku w ogole sie to nie nadaje do uzyskania wymienionych efektow. Skrypt zawarty w pliku HTC rysuje na poczatku wszystko w porzadku, wedle oczekiwania. Wszystko wyglada i dziala dokladnie tak jak powinno, ale:

PIE przestaje dzialac prawidlowo dla elementow, ktore sa aktualizowane przez AJAX. Uzywam frameworka IceFaces i dzieki mechanizmowi Direct-to-DOM Rendering aktualizacja elementow jest wykonywana automatycznie, bez mojej integracji w widok.
Mam element <input type="text" .../> ktory ma okragle rogi, do tego uzywam pseudo klasy do uzyskania efektu cienia.
Jesli wpisze w te pole nie odpowienie dane to zostanie wyslany request przez AJAX, ktory zwaliduje te pole. Jesli walidacja nie przejdzie to zostanie zwrocony update, w ktorym do tego pola zostanie przypisana dodatkowa CSS klasa informujaca o bledzie.

Niestety PIE w tym przypadku nie radzi sobie zupelnie!. Jesli na ten input zostanie wykonany update, to wszystke efekty znikaja! Dotego w tym polu pojawia sie wartosc - undefined.

Spotkal sie moze ktos z tym problemem? Byc moze ze te dziwne zachowanie powstaje tylko na wskutek uzycia niektorych frameworkow. W moim przypadku jest to IceFaces w wersji 1.8.2.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1