Przycisk like - facebook

0

Witam,
Mam pytanie dla osób biegłych w dziedzinie programowania.
Jak powinien wyglądać skrypt który pozwolił by na wykonanie kolejnego etapu, w tym przypadku głosowania, dopiero po kliknięciu przez użytkownika w przycisk "lubie to" z facebooka. Gdyby to był zwykły przycisk wiedział bym jak to sprawdzić, ale to moduł facebookowy i tu zdaje sie na waszą pomoc. Przesyłam też obrazek na którym widać nieaktywny przycisk glosowania, który miał by stać się aktywny dopiero po kliknięciu w lubie to. Bardzo proszę o pomoc.
user image

0

Tu masz rozwiązania http://stackoverflow.com/questions/6246449/facebook-how-to-check-if-user-has-liked-page-and-show-content
z tego co widzę wszystkie client-side więc można oszukać, ale może ci wystarczą

// a nie jednak jest też server-side

0
unikalna_nazwa napisał(a)

a widziałeś coś takiego na jakiejś stronie? zazwyczaj tego typu przyciski są na stronie facebooka, która się pojawia dopiero po "zlajkowaniu" profilu a to raczej nietrudno zrobić
nie bawiłem się nigdy facebookiem ale zapewne musiałbyś poprosić najpierw użytkownika o zgodę dostępu do danych żeby móc przez facebookowe api zapytać czy użytkownik cię lubi
wszystko powinno być w każdym razie w dokumentacji facebook API

Nie mógłby przez swoje API sprawdzić czy go lubi?

0

Skoro już o tym lajkowaniu, mam takie może głupie pytanie: idzie jakoś zalajkować z poziomu exe'ka? np że podajemy link strony, który ma zalajkować klikamy button i jupii :D i like it :P

0

Znalazłem takie coś , ale nie znam javascript:

FB.Event.subscribe('edge.create',
    function(response) {
        alert('You liked the URL: ' + response);
    }
);

Da się to przerobic na kod php albo chociaż czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć ten krótki kod?

0

Witam ponownie,
Znalazłem chyba rozwiązanie ale nie wiem jak ponazywać pliki i jak je połączyć.
Wiem że irytujące i pewnie banalnie proste, ale nigdy nie maiałem do czynienia z javascript i nie wiem.
podam teraz kody poszczególnych plików:
plik1

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en">
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
<style type="text/css">
body {
width:520px;
margin:0; padding:0; border:0;
font-family: verdana;
background:url(repeat.png) repeat;
margin-bottom:10px;
}
p, h1 {width:450px; margin-left:50px; color:#FFF;}
p {font-size:11px;}
</style>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;
charset=iso-8859-1" />
</head>
<body>
<div id="container">
<img src="welcome.png" alt="Frontimg">
</div>

plik2

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en">
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
<style type="text/css">
body {
width:520px;
margin:0; padding:0; border:0;
font-family: verdana;
background:url(repeat.png) repeat;
margin-bottom:10px;
}
p, h1 {width:450px; margin-left:50px; color:#FFF;}
p {font-size:11px;}
</style>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;
charset=iso-8859-1" />
</head>
<body>
<div id="container">
<img src="member.png" alt="Frontimg">
<p>You liked this page</p>

plik3

<div id="fb-root"></div>
<script src="http://connect.facebook.net/en_US/all.js"></script>
<script>
  FB.init({
    appId  : '296633137066777',  //id aplikacji
    status : true, 
    cookie : true, 
    xfbml  : true  
  });
</script>

<div id="container_notlike">
YOU DONT LIKE
</div>

<div id="container_like">
YOU LIKE
</div>

plik4

body {
width:520px;
margin:0; padding:0; border:0;
font-family: verdana;
background:url(repeat.png) repeat;
margin-bottom:10px;
}
p, h1 {width:450px; margin-left:50px; color:#FFF;}
p {font-size:11px;}

#container_notlike, #container_like {
    display:none
}

plik5

$(document).ready(function(){

    FB.login(function(response) {
      if (response.session) {

          var user_id = response.session.uid;
          var page_id = "255811621159995"; //coca cola
          var fql_query = "SELECT uid FROM page_fan WHERE page_id = "+page_id+"and uid="+user_id;
          var the_query = FB.Data.query(fql_query);

          the_query.wait(function(rows) {

              if (rows.length == 1 && rows[0].uid == user_id) {
                  $("#container_like").show();

                  //here you could also do some ajax and get the content for a "liker" instead of simply showing a hidden div in the page.

              } else {
                  $("#container_notlike").show();
                  //and here you could get the content for a non liker in ajax...
              }
          });


      } else {
        // user is not logged in
      }
    });

});

Przepraszam że tak dużo kodu..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1