Wersje strony w wielu językach a indeksowanie google.

0

Mam stronkę wystawioną w 3 językach (polski, angielski, niemiecki). Nastawiam się głównie na odbiorcę rodzimego - niestety coś, gdzieś musiałem schrzanić bo wyszukiwanie w google w pierwszej kolejności prawie zawsze wyświetla linki do wersji angielskiej lub niemieckiej.

Linki są w postaci:
wersja polska: www.stronka.pl/tresc/
wersja niemiecka: www.stronka.pl/tresc/?lang=de
wersja angielska: www.stronka.pl/tresc/?lang=en

Meta dane w head odpowiednie dla języków (np dla wersji pl):
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
<meta name="language" content="pl" />

Jeżeli było to przepraszam, ale nie bardzo mi idzie szukanie w googlach tego tematu ze względu na zatrzęsienie artykułów tematycznych... Prosiłbym o nakierowanie, jakiś artykuł, cokolwiek co mi pozwoli ugryźć problem.

0

Wyczyść sobie ciasteczka i zobacz na którą stronę Ciebie przekieruje

0

No nie do końca o to mi chodziło. Miałem na myśli, że google w swoich wynikach wyszukiwania pokazuje w pierwszej kolejności linki do wersji obcojęzycznej, czyli w postaci:
www.stronka.pl/tresc/?lang=en
zamiast
www.stronka.pl/tresc/

I nie bardzo mam pomysł jak "zmusić" bot'a żeby traktował wersję polską jako ważniejszą. I tym samym w wynikach wyszukiwania pokazywał w pierwszej kolejności odnośniki do wersji rodzimej (czyli bez zmiennej "lang" na końcu).

0

Nie sądzę, żeby był jakiś sposób na priorytetowanie swoich podstron. Tak samo jak niektóre strony mają parę podstron zaraz pod wynikiem (jeżeli są na pierwszym miejscu - wpisz sobie np "wikipedia") - na ich wybór, kolejność też nie masz wpływu. Google sam wybiera, które wg nich są istotne.

0

No tak, oczywiście google sam wybiera. Ale wybiera na podstawie pewnych określonych kryteriów: zawartości strony, użytych znaczników, itp. - miałem nadzieję, że ktoś już się z podobnym problemem spotkał i podpowie na co zwrócić uwagę...

P.S. Przez chwilę miałem nadzieję, że pomogą znaczniki: <link rel="alternate" i="i" hreflang="xx" href="" />, ale teraz już sam nie wiem.

0

P.S. Przez chwilę miałem nadzieję, że pomogą znaczniki: <link rel="alternate" i="i" hreflang="xx" href="" />, ale teraz już sam nie wiem.

Jaką chwilę?
Chyba masz świadomość, że google odwiedza Twoją stronę raz na jakiś czas, a przestawianie się wyników też trwa?

Zakładam, że na górze strony masz flagi/coś w tym stylu - powiedz jeszcze czy przypadkiem nie występują te flagi jako pierwsze w kodzie, i czy w polskiej wersji strony usuwasz polską flagę.

0

Tak, mam taką świadomość. "Przez chwilę" mam na myśli chwilę kiedy trafiłem na artykuł o rel="alternate" i hreflang (http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=189077) do momentu kiedy przeczytałem całość i pewność, że to rozwiąże problem znikła (co nie zmienia faktu, że dodałem te linki do metadanych i cierpliwie czekam na bot'a :).

Dokładnie tak, na górze strony są flagi z wersjami językowymi, i są prawie na początku całego kodu - tuż za pierwszym nagłówkiem. Nie usuwam flag, bez względu na to w jakiej wersji językowej użytkownik się aktualnie znajduje.
Tak wygląda ten konterner:

<div id="lbox">
	<ul>
		<li><a href="/tresc/?lang=en"><img src="/img/en.png" alt="Browse this site in English" title="English"/></a></li>
		<li><a href="/tresc/?lang=de"><img src="/img/de.png" alt="Deutsch" title="Deutsch"/></a></li>
		<li><a href="/tresc/"><img src="/img/pl.png" alt="Oglądaj tą stronę w języku Polskim" title="Polski"/></a></li>
	</ul>
</div>
1

To ja bym profilaktycznie przesunął język polski przed inne języki (jeżeli wizualnie Ci to nie odpowiada to z float: right przestawisz im widoczną kolejność)

0
dzek69 napisał(a)

To ja bym profilaktycznie przesunął język polski przed inne języki (jeżeli wizualnie Ci to nie odpowiada to z float: right przestawisz im widoczną kolejność)

Minęło trochę czasu i teraz śmiało mogę powiedzieć - @dzek69: masz u mnie piwo. Po zamianie kolejności linków, wyniki w google też zmieniły kolejność. Dzięki za radę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1