Ucinanie zawartości wraz ze zmiana rozdzielczości

0

dzien dobry. mam oto taki przykładowy kod. proszę zauważyc że przybliżając stronę, zdjęcie chowa nam sie poza przegladarkę. jak temu zapobiegac, biorąc pod uwagę ze content musi mieć "position : absolute" ?

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2">
<meta name="Description" content="">
<meta name="Keywords" content=""> 
<title> </title>



<style type="text/css">

*  { margin : 0 auto; padding : 0; }

#content { width: 1024px; height: 100%; position : absolute;  left : 50%; margin-left : -512px; background-color: red;}
#a { width: 512px; height: 100px; float: left; background-color: green; }
#b { width: 512px; height: 400px; float: right; background-color: brown;  }
#c { width: 512px; height: 300px; float: left; background-image: url('http://www.canalpluscyfrowy.pl/zmediastore/hyper_jpg/2011/03_marzec/wiesci/crysis2_directx_c.jpg');}
#d { width: 1024px; height: 100px; clear: both; background-color: yellow; }

   </style>

</head>
<body>


<div id="content">
	
	<div id="a"></div>
	<div id="b"></div>
	<div id="c"></div>
	<div id="d"></div>
	
	

</div>




</body>
</html>
0

A co to jest? o.O

* margin padding { auto 0 }

Jeżeli layout ma wyglądać jak ma wyglądać, to wcale nie musi być to przez position: absolute;.
Jeżeli chcesz wstawić coś takiego jako DHTMLowy popup - to może być zrobione ciut inaczej.
No i generalnie powinieneś ustawić szerokość na 1000 (albo najlepiej 990), nie 1024 - wtedy zmieścisz się na rozdzielczościach typu 1024xcokolwiek - raczej najmniejsze dziś spotykane.

Napisz dlaczego to musi być absolute, zrobimy tak, żeby było dobrze.

0
dzek69 napisał(a)

A co to jest? o.O

* margin padding { auto 0 }

Jeżeli layout ma wyglądać jak ma wyglądać, to wcale nie musi być to przez position: absolute;.
Jeżeli chcesz wstawić coś takiego jako DHTMLowy popup - to może być zrobione ciut inaczej.
No i generalnie powinieneś ustawić szerokość na 1000 (albo najlepiej 990), nie 1024 - wtedy zmieścisz się na rozdzielczościach typu 1024xcokolwiek - raczej najmniejsze dziś spotykane.

Napisz dlaczego to musi być absolute, zrobimy tak, żeby było dobrze.

Najczęściej się daje 960-940 do fixed. A ogólnie najlepszym wyjściem było by chyba użycie gotowego frameworka jak np. Bootstrap, Blueprint czy 960.gs

0

chcę mieć blok "1", wycentrowany na środku. w bloku "1" chcę mieć elementy które będą pozycjonowane absolutnie względem bloku "1". a teraz przyblizamy sobie widok przeglądarki np do 150%. i ucina nam lewy bok. jak temu zapobiec?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1