Grupowe wybieranie z komponentu

0

Hej

mając dany komponent w jakieś pętli, w jego nazwie podawało się [] aby przy wykonaniu submit, było wiadomo który komponent był wybrany.
Bardzo dawno to robiłem, więc nie pamiętam, jak to dokładnie jest z tym zapisem :

<select name="**nazwa[]**" />
0

[] dodaje się, jeżeli chcesz mieć tablicę z takimi elementami

czyli kod:

<select name="nazwa[]"><option>1</option><option selected="selected">2</option></select>
<select name="nazwa[]"><option selected="selected">opcja 3</option><option>opcja 4</option></select>

serwer odbierze po submicie jako (w php)

// dump z GET/POST (zakladam ze jest tylko pole "nazwa")
array(1) {
  ["nazwa"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(1) "2"
    [1]=>
    string(7) "opcja 3"
  }
}

jeżeli chcesz po prostu wybrać wartość z normalnego dropdowna to:

<select name="nazwa"><option>1</option><option selected="selected">2</option></select>

i w php:

array(1) {
  ["nazwa"]=>
  string(1) "2"
}
0

Po pierwsze w htmlu nie ma żadnych pętli.

0
wafcio napisał(a)

Po pierwsze w htmlu nie ma żadnych pętli.

oczywiście, że nie ma, wiadomo o co chodzi między wierszami

Zastanawiam się, jak to wykorzystać w JSP, otrzymuję ładnie tablicę z ustawionymi parametrami i co teraz, co mi to w sumie daje, bo nie wiem z jakiego dokładnie elementu wywodzi się dany parametr, jakieś pomysły ?

0

masz je ułożone kolejno w html przecież - w takiej samej kolejności będą przecież odebrane

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1