tworzenie stron

0

Witam.

Skonczylem wlasnie zapoznawanie sie z php, css,html,javascript(przede mna jeszcze ajax i sql), i zmierzam w koncu zaczac cos tworzyc w Zend . JEdnak mam kilak pytan, jesli chodzi o caloksztalt:

  1. W czym pisac kod html? Jest jakis uznany i przyjazny edytor, ktory bardzo ulatwia prace ?
  2. czego jeszcze sie nauczyc? Co jest powszechnie stosowane do tworzenia bajeranckich stron? ( np fancybox).
  3. Jakies inne narzenia wspomagajace prace, upiekszajace strony?
1
  1. NetBeans, Visual Studio, Expression Web. Pewnie przyjdzie ktoś jeszcze kto powie Dreamweaver, a przyjdzie inny i powie, że Notepad++ rządzi i pisz wszystko z palca.

  2. jQuery i pluginy do niego mogą być istotne.

  3. Do wspomagania pracy przydatne są maszyny wirtualne z różnymi systemami i przeglądarkami (np. http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=11575) do testów.
    Polecam rozszerzenia Firefoksa FireBug i Web Developer Toolbar to wielu różnych operacji. Przydatny jest (czasami) walidator, http://validator.w3.org/. Przydatne są jeszcze oczywiście np. systemy kontroli wersji w rodzaju Mercuriala, Gita czy innego SVN.

A do samego wstępnego projektu strony używam kartki i ołówka - wspaniałe narzędzia ;-)

2
Ktos napisał(a)
  1. NetBeans, Visual Studio, Expression Web. Pewnie przyjdzie ktoś jeszcze kto powie Dreamweaver, a przyjdzie inny i powie, że Notepad++ rządzi i pisz wszystko z palca.

A ja powiem Vim lub Gedit.

0

Ja aktualnie do pisania kodu CSS/HTML/JavaScript używam dystrybucji Eclipse'a "Eclipse IDE for JavaScript Web Developers" ( http://www.eclipse.org/downloads/packages/eclipse-ide-javascript-web-developers/indigosr1 ), która jest po prostu nowiutkim Eclipsem Indigo z dodatkowymi bajerami. W szczególności, edytor HTML obsługuje nieźle HTML5, włącznie z podpowiadaniem, jakie tagi możemy wstawić do tego, który właśnie otworzyliśmy. Edytor JavaScriptu także należy do jednego z lepszych. Opcje konfiguracyjne są bogate. Edytor potrafi zrozumieć scope'y w JavaScripcie i jeśli najedziemy na jakąś zmienną lokalną, to podświetli nie tyle wszystkie wystąpienia zmiennej o takiej nazwie (jak robił np. JSEclipse), tylko raczej wszystkie wystąpienia tej zmiennej w lokalnym dla niej zakresie.

Poprzednio używałem Aptany, ale do całkiem niedawna stabilna wersja nie obsługiwała HTML-a 5 (!), a nawet potem z HTML-em 5 były liczne problemy/bugi. Tutaj jest gites.

Na to wszystko oczywiście można wrzucić dodatkowe wtyczki, choćby coś do porządnej obsługi kontroli wersji.

A do PHP-a to masz z kolei Eclipse PDT.

Oczywiście, nie ma jednego najlepszego środowiska do pisania kodu, czego by kto nie mówił ;) (raczej: flejmował). Proponuję sprawdzić kilka i wybrać to, które Ci będzie odpowiadało. Ja raz na jakiś czas zmieniam sobie środowisko programistyczne. Myślę, że to jest OK -- nie trzeba przepracować z jednym 10 lat żeby jakoś się to odpłacało. Mam wśród znajomych trochę wymiataczy VIM-a (sam zresztą też go używam jako pomocniczego edytora), znających te wszystkie śmieszne komendy i piszących sobie funkcje... Nie dostarczają jednak kodu szybciej niż ja. Po prostu, odrobinka zaoszczędzonego czasu podczas kasowania 5 linii począwszy od 17 nie ma żadnego znaczenia. Zysk, jeśli jest, jest pomijalny, bo jeśli pracujesz z większymi projektami (ja tak), to i tak więcej czasu robisz coś innego niż sama w sensie stricte edycja kodu.

Znaczenie ma natomiast wg mnie wygoda. Jeśli jakieś czynności będą Cię wybijały z rytmu, denerwowały, trwały po prostu za długo -- to to może mieć już zauważalny wpływ. Stracisz kontekst, koncentrację, zapomnisz co chciałeś zrobić i spędzisz nad daną pierdołą nie kilka sekund więcej, ale kilka czy kilkanaście minut. Nie powinieneś czuć, że edytor Cię ogranicza. Wg mnie dobrze jest też minimalizować typowo mechaniczne czynności i skupić się bardziej na kreatywnej pracy, więc trochę opcji się jednak przyda. Ale przecież bodaj każdy edytor ma jakieś regexowe search and replace i inne tego typu pomoce. Opłaca się nauczyć podstawowych skrótów i komend. Ale po pewnym czasie, jak już nie czujesz niewygody i wyraźnego ograniczenia, to nie ma znaczenia, czy wklepujesz w 1 sekundę polecenie w VIM-ie, czy używasz myszki i jakiegoś klawisza i w 5 sekund osiągasz to samo.

0

Od siebie z całą pewnością mogę polecić darmowe narzędzie Eclipse, parę lat temu korzystałem z Zend, także bardzo fajne, ale komercyjne, niestety. Nie znam w swoim gronie osoby, która go nie używa.
Gdy byłem na poziomie PHP, z czasem zaczęło mi przeszkadzać migotanie, przeładowanie jakieś listy danych- mowa o aplikacjach bazodanowych- gdy przechodziłem np. na następną stronę, a że JavaScript działa po stronie klienta, to takie były efekty.... tak wpadłem na AJAX potem na mintAJAX bardzo fajna, mała, szybka, wygodna i ciesząca oko biblioteka napisana w JS, polecam : http://mintajax.com.pl/

Na pewno nie ominiesz tematu baz danych, a co jeszcze mogę polecić ? Obecnie piszę w ADOBE FLEX 3.x + ActionScript oczywiście w połączeniu z PHP (obiektowo) - inaczej się nie da :) bo dane z bazy trzeba jakoś wyciągnąć i przekazać wynik daną metodą, dlaczego w tej technologii ? ponieważ nie chce mi się już bawić tworzeniem komponentów, nadawaniem stylów i sprawdzania czy pod 'wszystkimi' przeglądarkami jest ok... jeśli miałeś styczność z Delphi, C++ wiesz, że istnieje repozytorium, gdzie wybierasz dany komponent i przeciągasz na siatkę i już - oczywiście możesz też tworzyć własne komponenty. Flex należy do rodziny Flash'a, jest przyjemny, elastyczny, działa wszędzie i ma możliwość podpięcia z innymi technologiami, np JAVA, PHP już wspomniane.

0

Sciagnalem Adobe dreamweaver, ale po tym co przeczytalem sciagne jeszcze Eclipse dla porownania.

@amator1 - wlasnie o takie rozwaizalem liczylem piszac ten temat. Pisanie wszystkiego recznie w html jest mozolne. Pobawie sie tym wszystkim i zobaczymy co z tego wyjdzie.

0

tzn. wiesz Ja pisałem z własnego doświadczenia, kiedyś na studiach zabraniali nam korzystać z gotowych funkcji np. matematycznych : pow() , sqrt itp. tylko tworzyć je samemu. Rozumiem, ale w życiu zawodowym po dłuższym okresie tworzenia aplikacji webowych takie metody, jak dla mnie, są po prostu nudne i stratą czasu. W firmach nauczyłem się też pewnej dynamiki i elastyczności, brakowało czasu na tego typu rzeczy - mam na myśli testowanie pod różnymi przeglądarkami, zabawa z CSSem itp. - dlatego szukało się nowych, lepszych i szybszych rozwiązań

0

Nie wiem czy pisanie wszystkiego w HTML jest mozolne. Najbardziej mozolne są tabele, reszta to parę znaczników (dość logicznych) na krzyż. Plus języki server-side nieco nam ułatwiają pracę, automatycznie generując powtarzające się fragmenty kodu. Problemem może być oczywiście ten CSS, który nie działa idealnie tak samo w różnych przeglądarkach (choć przyznam, że ostatnio trójca IE9, Firefox i Chromium mnie zadziwia jednogłośnymi wyrokami).

Problem z Flashem/Flexem pojawia się oczywiście w sytuacji, kiedy z jakiś powodów przeglądarka, której używamy, nie ma możliwości skorzystania z tych technologii. Oczywistym przykładem jest jakakolwiek przeglądarka mobilna, zwłaszcza najpopularniejszy iOS prawdopodobnie nigdy się Flasha nie doczeka. W tej sytuacji zwykły HTML i CSS wygrywają. Producenci też ostatnio bardzo intensywnie szukają zastępstw dla Flasha, zwłaszcza w szeroko pojętym HTML5.

Jeżeli oczekujesz możliwości pisania bez pisania kodu HTML, czyli na zasadzie drag&drop, interesujące też mogą być technologie takie jak Microsoft Silverlight, zewnętrzna wtyczka w rodzaju Flasha, lub ASP.NET WebForms, generujący kod HTML z gotowymi kontrolkami i stylami.

BTW - tworzenie własnych funkcji podstawowych na studiach ma swoje zalety - można się dowiedzieć jak to działa w środku ;-)

0

Nikt nie pisał, że Flash to idealna technologia, nie ma takiej, zawsze będą plusy i minusy, w ten sposób do niczego nie dojedziemy, użytkownik chciał porad w czym szybciej się pisze, sam to potwierdził. Nikt też nie każe mu w tym pisać, tylko pokazuje jakie są możliwości.
Nie porównywałbym FLEX'a do każdego tematu, przed pisaniem aplikacji trzeba się zastanowić w czym ją utworzyć.

Dla technologii mobilnych najlepsza, jest moim zdaniem, JAVA.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1