Odczytywanie czasu serwera bez użycia PHP

0

Sory za głupie pytanie, ale czy istnieje jakiś sposób na uzyskanie czasu serwera bez konieczności używania PHP ?
Tzn na zwykłej, "czystej" stronie HTML.

Chodzi mi o odpowiednik:

$today = getdate();
print_r($today);

Nie wiem jak by to miało wyglądać, obliczanie tego czasu w JS na podstawie jakichś danych o dokumencie, jakieś nagłówki, cokolwiek. Nie znam sie na "tych sprawach", ale coś mi mówi że taka operacja jest możliwa :)

Format daty jest mi obojetny.

0

Dzieki bardzo, dokładnie o coś takiego mi chodziło.

Wiesz może jak się do tego dostac?

Z tego co znalazłem:

You don't. Unfortunately, they aren't available.

There are some BOM properties which the browser determines by looking at the headers, but there isn't an over-arching HTTP Headers object that will contain all of the headers.

0

Znalazłem taki kod:

var req = new XMLHttpRequest();
req.open('GET', document.location, false);req.send(null);
var headers = req.getAllResponseHeaders().toLowerCase();
document.write(headers);

Wyniki:

x-powered-by: php/5.3.6 keep-alive: timeout=5, max=100 transfer-encoding: chunked content-type: text/html

Daty nie ma.

0

jeżeli nie potrzebujesz tego mieć na bieżąco stronie, to sprawdź nagłówki w przeglądarce

0

A jak można to osiągnąć?

0

Nie jestem pewien, ale przecież ten kod

var req = new XMLHttpRequest();
req.open('GET', document.location, false);req.send(null);
var headers = req.getAllResponseHeaders().toLowerCase();
document.write(headers);

Nie wysyła nagłówka "date" (od razu mówię, że się na tym nie znam).

0

np.:

  • w Operze: Opera->Strona->Narzędzia deweloperskie->Informacje o stronie
  • w FF: Narzędzia->Firebug->Otwórz->Sieć->(enable)->rozwinąć jedno z zapytań GET->znaleźć nagłówek Date
0

No tak, ale mi chodzi o to jak to osiągnąć w kodzie, na stronie (np. javascriptem)

0
NaZawszeZetIPe napisał(a)

No tak, ale mi chodzi o to jak to osiągnąć w kodzie, na stronie (np. javascriptem)

alert(document.lastModified);

??

0

@up, jaki jest związek parametru lastmodified z datą na serwerze?

1

robisz zapytanie ajaxowe i potem coś takiego mniej więcej:

xml.getResponseHeader('Date').substr(-12, 8);

nie chce mi się pisać w czytsym jsie, mój przykład w jquery:

$.ajax({
  type: 'GET',
  url: '',
  success: function(html, status, xml){
    var czas = xml.getResponseHeader('Date').substr(-12, 8);
    $('#godziny').text(czas.substr(0,2));
    $('#minuty').text(czas.substr(3,2));
    $('#sekundy').text(czas.substr(6,2));
  }
});

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1