Licznik kliknięć w link

0

Witam,

Zrobiłem sobie stronkę internetową. Oczywiscie odpalana stronka to index.html. W folderze z tym plikiem jest katalog DoPobrania a w nim kilka plikow do pobrania.

Przykladowo:
Mam w DoPobrania plik xxx.rar. Sciezka do tego pliku to www.mojadres.pl/DoPobrania/xxx.rar - i chce wiedziec ile razy korzystano z tego pliku.

Chcialbym teraz zrobic jakis plik tekstowy np. zliczacz.txt w katalogu DoPobrania, w ktorym beda mi sie zapisywaly kolejne klikniecia w linki do moich plikow do pobrania. Jak mozna zrobic cos takiego? Bede bardzo wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

3

Robisz odwołanie do jakiegoś pliku .php, w którym dodajesz do swojej zmiennej (np. w pliku zliczacz.txt) kolejny klik. Potem w header zmieniasz location na docelowy plik.

0

To pewne rozwiązanie, można też zrobić prostsze acz mniej pewne (nie będzie zliczał linków bezpośrednich) bez ingerencji w backend. Podpinasz zdarzenie onClick w JS i używasz jakiegoś narzędzia do raportowania, np. GoogleAnalitics lub swojego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0