dropdownlist nie działa

0

witam. dopiero zaczynam przygodę z asp a już natknąłem się na problem którego od kilku godzin nie umiem rozwiązać i krew mnie już zalewa ;/
mianowicie stworzyłem usługę która zwraca tablicę słów. nie mam bladego pojęcia jak ją wsadzić w dropdownlist, ponieważ cokolwiek bym napisał jest ignorowane. dropdownlist ciągle jest pusty i za nic w świecie nie mogę go wypełnić.

używam frameworka w wersji 4, visual studio 2010, usługa jest napisana w C# natomiast klient ma korzystać z javascript lub ajaxa. usługa zwraca NA PEWNO tablicę niepustą. pojedyncze składniki jestem w stanie wyświetlić w labelu. próbowałem zmieniać id dropdownlista, pobierać z niego dane, wpisywać dane różnymi sposobami i nic. bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam

0

Bez kodu nie ma konkretnych odpowiedzi.

Zakładam że próbujesz w code behind przypisać jakieś wartości do DropDown'a. Nie wiem jak to robisz, ale robisz to źle :)
Albo podajesz DataSource (nie pamiętam czy musi być ICollection, czy wystarczy IEnumerable) a następnie bindujesz dane, przez DataBind().
Możesz także "ręcznie" wypełnić kolekcję Items kolejnymi wartościami.

0

no właśnie sęk w tym że nie ma kodu bo nie umiem go napisać

funkcja w usłudze zwraca tablicę string[]. w jaki sposób mam ją wrzucić do dropdownlist?

0

Rozumie że kolejny internauta z banem na google? Podstawowy tutorial prezentuje jak się to robi.

w Page_Load, na pierwsze wejście czyli kiedy nie jest to postback (IsPostBack == false).

dropDownList1.DataSource = WywołanieUsługiKtóraZwracaTablicęStringów();
dropDownList1.DataBind();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1