Mozilla firefox nie ładuje arkuszu stylów css. W IE oraz Chrome problem nie występuje

0

Witam.
Tworze strone http://wklej.org/id/503960/ większych oporów, a przynajmniej dla Chrome i IE, bo w Mozilli jest kiepsko.
W firefoxie, wygląda to tak jakby w ogóle nie czytało pliku stylów. Tło jest biale i wszystko jest pod sobą. Rzecz dzieje sie u mnie jak i u znajomego. Sprawdzalem na swoim webserverze oraz na jcom.pl. Juz nie mam pojecia o co chodzi. Probowalem znaleŹĆ w google, ale zadne z rozwiazan nie dalo rezultatu.
Prosze o pomoc.
To jest moj kod: http://wklej.org/id/503960/

0

Brakuje cudzysłowu otwierającego wartość atrybutu charset w tej linii:

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" charset=ISO-8859-2" />

Kod HTML wygląda jakbyś niestety nie bardzo wiedział co piszesz. Stosujesz DOCTYPE XHTML-owy. W XHTML-u za tak poważny błąd składni jak niedomknięty cudzysłów przeglądarka teoretycznie ma pełne prawo całkowicie odmówić wyświetlenia strony. Na górze <head> masz też meta-tag charset napisany wielkimi literami -- w XHTML-u wszystkie nazwy typów elementów (tj. tagi) MUSZĄ być pisane wyłącznie małymi literami, podobnie jak nazwy atrybutów.

Wybrałeś DOCTYPE Strict, a on wymaga żebyś w każdym obrazku zdefiniował atrybut alt. Nie robisz tego, co jest kolejnym błędem.

Jeśli po wprowadzeniu poprawki z cudzysłowem kod nadal nie będzie działał, daj link do (nie)działającej strony wiszącej w necie.

0

No masz racje. Nie zawsze jestem wszystkiego swiadom. Staram się jak moge, żeby wszystko jakoś działało.
Niestety poprawiłem to i nadal jest to samo w mozilli. Adres strony to www.resqmed.jcom.pl . Na dodatek mimo że w .htaccess mam dodane ISO oraz w pliku index.php zdefiniowane tako samo kodowanie, nadal nie mam polskich znaków. Ale tym chcialbym zająć się pozniej. na razie mozilla jest dla mnie wiekszym priorytetem.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam

0

Polskich znaków nie masz, bo plik ma kodowanie Windows-1250. Zapisz plik w ISO, to polskie znaki będą (odsyłam do instrukcji twojego edytora).

A to, że Firefox nie chce wczytać stylów wcale mnie nie dziwi. Przykładowo kod ze środka strony:

      </div>
    </div>
    <div id="body">
      <div id="seasonal">
        

<html>

<head>

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" charset=ISO-8859-2" />
	
</head>
<body>

<div class="inner">

Gdyby przeglądarki były na tyle mądre, by się domyślić, co programista miał na myśli, ale nie udało mu się tego przekazać.. świat byłby piękniejszy.

edit: no dobra, podpowiem: w plikach, które załączasz poprzez include ma być sama treść, bez żadnych nagłówków. Masz napisać je w taki sposób, by po ich dołączeniu wszystko było jednym, logicznym dokumentem HTML, a nie dwoma.

0

NIE poprawiłeś tego, tzn. nie na stronie, do której dałeś link.

Masz:

	<META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html"; charset=iso-8859-2">
	<title>Fashion Hut</title>
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" charset=ISO-8859-2" />

Powinno być (poprawiłem cudzysłowy i wielkość liter):

	<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
	<title>Fashion Hut</title>
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" charset="ISO-8859-2" />

edit:
Kurczę, @Rev.pl zwrócił uwagę na ważną rzecz. To, co Ci napisałem żebyś poprawił powinno wystarczyć do wyświetlenia strony ze stylami, ale to co masz tam dalej świadczy jeszcze dogłębniej o tym, że kodujesz przypadkowo i bez wystarczającej wiedzy. Brakuje Ci albo absolutnych podstaw, albo przeświadczenia, że kodować nie można na pałę i że trzeba się trzymać pewnych reguł.

Masz tam niepozamykane tagi, niepozamykane atrybuty. Przerób sobie jakiś kurs do HTML-a, np. http://www.kurshtml.boo.pl/ . Naucz się korzystać z walidatora -- nawet ten od W3C (validator.w3.org) wykryje Ci takie błędy. Dopiero gdy na stronie będziesz miał ZERO formalnych błędów, to wtedy będziesz miał tak naprawdę moralne prawo by prosić kogoś o pomoc. Jeśli dokument jest niepoprawny to się nie dziw, że nie działa. Nawet gdy będzie poprawny to będzie mógł wciąż nie działać tak jakbyś tego oczekiwał; poprawność nie gwarantuje jakości. Ale jeśli masz byk na byku, to nie ma ani jakości, ani rozsądnego wyświetlania.

Nie ma nic złego w byciu początkującym (dopóki np. nie udajesz profesjonalisty, którym jeszcze nie jesteś) i nie wiedzeniu pewnych rzeczy. Ale lepiej chyba uczyć się kodu stopniowo i powoli, ale z sensem. Nauczyć się jednej poprawnej rzeczy, potem drugiej itp., a nie próbować od razu ugryźć zbyt duży ochłap nie dbając o sens i poprawność.

Co do polskich fontów, to polecam przesiąść się na kodowanie UTF-8. Dzisiaj w zasadzie nie powinieneś używać niczego innego chyba żebyś dokładnie wiedział co robisz.

0

Nie pozamykanych tagów jakoś nie widze. Co do kodowanie, to fakt większośc atrybutów ogarniam ale to jest moja pierwsza strona. A to poprawiłem na lokalu i mozilla nadal nie działała więc to nadal nie jest przez to.
Co do plików includowanych to czy nie moge tam dawac zadnych divow? Bo chcialbym zeby rozne strony (kontakt galeria itp) mialy rozne formatowanie.
Co do validatora, to rano go sprawdzalem i faktycznie po przerzuceniu do niego pliku ze stylami wykryło mi 4 błędy. Nie mialem jednak rano czasu, a teraz jestem w szkole i mam pytanie, czy takim validatorem moge sprawdzac poprawnosc plikow php? Bo jak dodaje plik index.php tam, to pisze ze nie moze tego otworzyc (teraz tego nie moge sprawdzic, bo ten net w szkole jest masakryczny).

Nie jestem profesjonalistą, a raczej amatorem samoukiem. I tak się ciesze że ta strona wygląda i działa mimo jak mowicie, takich problemow :)

Pozdrawiam i jak wroce ze szkoly to sie odezwe.

0

Pliki includowane mogą zawierać wszystko co dozwolone jest w części do której je includujesz. Łopatologicznie: includujesz coś do części body to mogą tam być wszystkie tagi dozwolone w body. Tak div jest dozwolony w body.
Bazując na linku który podałeś, jeszcze raz wypomne to o czym pisał Rev.pl masz tam kilka razy znacznik otwierający html, head, body itd. To jest główna przyczyna twoich problemów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1