javaScript wykonywany na zewnetrznym kodzie strony

1

Witam,
Potrzebuje popracować z poziomu swojej strony z kodem znajdującym się na innej stronie. Konkretnie chciałbym mieć możliwość wczytania strony do ramki (nie musi być do ramki) na swojej stronie i zaznaczenie na niej interesujących mnie fragmentów tekstu, ewentualnym wypełnieniu formularza itp. Jak takie coś zrobić? Problem w tym, ze przez ramki nie bardzo się da gdyż jquery widzi taki kod:

 <FRAMESET ROWS="50%,50%" BORDER="20" BORDERCOLOR="#0000FF">
<FRAME SRC="http://www.google.pl" NAME="stronka_ktora_mnie_interesuje">
<FRAME SRC="moja_strona.jsp" NAME="moja_stronka">
</FRAMESET> 

Co zrobić żeby mieć dostęp do elementów na wczytywanej stronie. W przykładzie do Google.pl

2

nie da się ze względu na przeciwdziałanie Cross-site scripting (XSS)

0
massther napisał(a)

nie da się ze względu na przeciwdziałanie Cross-site scripting (XSS)

Serdeczne dzieki za konkretna odpowiedz. W takim razie chyba muszę napisać jakiś plug-in do przeglądarki.
Ma ktoś doświadczenie w tej materi i może coś napisać chociażby o wyborze przeglądarki: mozilla czy raczej chrome?

0

Ale plug-in do przeglądarki, jak sama nazwa mówi będzie działał tylko w jednej. Zawsze możesz ściągnąć stronę X, wyłuskać jakieś jej elementy (tudzież całe body), dodać swoje skrypty i wyświetlić ze swoim adresem.
Zależy co chcesz osiągnąć, bo nie wiem co poza zaznaczeniem tych interesujących fragmentów chcesz z nimi robić.

0

możesz napisać skrypt do greasemonkey

  1. Są wtyczki do chyba wszystkich nowych przeglądarek do obsługi skryptów greasemonkey (nie wiem o safari)
  2. Nie musisz się niczego uczyć - od razu możesz zacząć pisać skrypt - wystarczy wiedzieć 2 rzeczy:
  • że Twój kod wykona się w zdarzeniu DOMContentLoaded
  • że referencja do okna strony znajduje się pod nazwą "unsafeWindow"

Możesz nawet korzystać z jQuery, wystarczy na górze skryptu wstawić
@require http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js

lub jeżeli strona na której ma działać skrypt już korzysta z jQuery, to można od razu z niego skorzystać przez unsafeWindow.$

0

GreaseMonkey wydaje sie oferować dokładnie to czego mi trzeba. Dzięki wielkie :)

0

Ewentualnie możesz sobie zautomatyzować pewne akcje używając Selenium - narzędzia często używanego do testowania stron. Pisać można w wielu językach (PHP, Java, ...).

0
Marooned napisał(a)

Ewentualnie możesz sobie zautomatyzować pewne akcje używając Selenium - narzędzia często używanego do testowania stron. Pisać można w wielu językach (PHP, Java, ...).

GreasMonkey sprawdza się znakomicie :) Obejrzałem właśnie filmik ze stronki Slenium i musze powiedzieć, że to może być całkiem przydatne narzędzie. Muszę się temu przyjrzeć.

Oprócz dołożenia swoich skryptów do przeglądanych stron potrzebuję również rejestrować gdzieś postęp prac. Wyobrażałem sobie to w ten sposób: przy jakieś akcji w skrypcie chciałem zapisać coś z poziomu javaScript do pliku (da się?) i później te dane wykorzystywać przykładowo z poziomu Javy. W sumie chyba jedyne co będę chciał zapisywać sobie do pliku w jednym miejscu to nazwa/adres strony www.
Macie jakieś pomysły?

0

LocalStorage? A by zapisać dane do pliku wrzuć je przez document.write i zapisz stronę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1