Style Diva w Javascript/ div podążający za kursorem

0

Witam serdecznie,

Wysyłam jeszcze raz bo tytuł sugerował chyba że chodzi o jakiś marny slider. ;)

Problem jest natury następującej:

Tutaj znajduje się prototyp strony: http://hosting7617230.az.pl/studio4a/slajd-nowy.html

Chodzi o to że skryptem tym:

 <script type="text/javascript"> 
        function pozycjaMyszki(e) {
                var pozX = 0;
                var pozY = 0;
                if (!e) var e = window.event;
                if (e.pageX || e.pageY) {
                 pozX = e.pageX;
 
                } else if (e.clientX || e.clientY) {
                 pozX = e.clientX + document.body.scrollLeft;
                 pozY = e.clientY + document.body.scrollTop;
                }
                return [pozX,pozY]
        }
 
        function load() {
 
        var pionB = document.createElement('div');
 
 
 
 
 
                with (pionB.style) {
                        position = 'absolute';
                        right = '0px';
                        width = '100%';
                        height = '100%';
                        backgroundImage = 'url(photos/1.jpg)';
                        backgroundRepeat = 'no-repeat';
                        backgroundAttachment = 'fixed';
 
                        zIndex = 1;
                }
 
        var body = document.getElementsByTagName('body')[0];
 
                body.insertBefore(pionB,body.firstChild);
 
 
 
        document.onmousemove = function(e) {
 
 
                pionB.style.left = pozycjaMyszki(e)[0] + 100;
 
 
 
                }
        }
 
        window.onload = load;
        </script> 

Tworzymy efekt diva zasuwającego razem z kursorem.
Rzecz w tym żeby zrobić pokaz slajdów w tym divie.

Nie ogarniam za bardzo javascriptu i nie potrafię tak nazwać diva żeby go później tak samo wyedytować w css jak to zostało zrobione w Javascripcie. Gdyby dało radę tak zmodyfikować ten skrypt żeby później wstawić sobie już w body diva standardowo
<div id=""></div>
i edytować w css czy nawet jakiegoś slajda, fade'a jquerowego wstawić.

Albo po prostu w javascripcie zrobić zmieniające się tło na tym co jest bez żadnych fade'ów tylko zerojedynkowo.

Ew. To już by było mega zaje.biste żeby się tło zmieniało po najechaniu na niewidocznego diva z lewej strony co da efekt zmiany foty po dojechaniu myszką do końca ekranu.

Proszę o jakąkolwiek pomoc bo próbowałem już kilka skryptów zaimplementować i nic mi nie chce działać. Np to: http://www.skrypty-java.com/1/1_1.php

Tutaj jest zrobiona zmiana dla body ale ja to teoretycznie przepisywałem dla diva ale no brak znajomości javy się kłania

1
Mikołaj napisał(a)

Nie ogarniam za bardzo javascriptu i nie potrafię tak nazwać diva żeby go później tak samo wyedytować w css jak to zostało zrobione w Javascripcie.
[...]
żeby później wstawić sobie już w body diva standardowo
[...]
i edytować w css czy nawet jakiegoś slajda

Strasznie chaotycznie tłumaczysz. Na pewno chodzi Ci o "nazwanie diva tak, żeby go później edytować w CSS"? Tak piszesz. A to jest bardzo proste akurat. Jak chcesz się do jakiegoś elementu odnosić w CSS używając jego ID, to wystarczy że napiszesz JavaScript, który da temu elementowi ID. Wystarczy ustawić własność id elementu:

var pionB = document.createElement('div');
pionB.id = "kursor";

Teraz możesz odnosić się do tego w CSS normalnie, jak do każdego innego elementu o id kursor:

#kursor {
  ...
}
Mikołaj napisał(a)

brak znajomości javy się kłania

Nie, nie kłania. Kłania się brak znajomości JavaScriptu, począwszy od rozróżniania nazwy tego języka od nazwy ZUPEŁNIE INNEGO języka, jakim jest Java ;).

0

Dzięki wielkie! Wiem że JavaScript to JavaScript... Taki skrócik myślowy. ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1