[MySQL] Zapytanie do bazy po kliknięciu w link

Odpowiedz Nowy wątek
2010-09-24 20:56
0

Witam,

mam małe pytanie.
Czy ktoś wie w jaki sposób mogę wywołać zapytanie do bazy MySQL dopiero po kliknięciu w link?

Docelowo miałoby to wyglądać w następujący sposób:
Na stronie zalogowany jest user. Jego ID trzymam w sesji.
Samo kliknięcie miałoby pokazywać dane z ukrytego diva.
Dodatkowo chciałbym, aby do bazy dodawany był rekord z datą oraz ID osoby, która kliknęła w link.
Kliknięcie w link nie powodowałoby odświeżenia strony. (Całe utrudnienie)

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź ;)

Pozostało 580 znaków

2010-09-24 20:57
0

AJAX i robisz co chcesz.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...

Pozostało 580 znaków

2010-09-24 21:02
0

Masz może jakiś przykładowy kod albo link do tutoriala? ;)
Byłoby to bardzo pomocne.

Edit: a zresztą, najpierw sam poszukam. Jak nie znajdę to wtedy się zgłoszę. Thx :)

Edit2:
Googlałem no i znalazłem bardzo prostą metodę, jednak ma mały minus, że potrzebuje dodatkowego pliku.
Dokładniej: dane do ukrytego diva wczytywałyby się przy ładowaniu podstrony.
W momencie kliknięcia wykonuję metodę na onclick podając jednocześnie ID user jako parametr (plus ewentualnie ID informacji z bazy).
Metoda ta wywoływałaby zwykły load dla innego pliku z podanymi parametrami poprzez GET.
Parametry byłyby wczytywane i dokonywałby się insert.

Teraz moje małe pytanko:
Czy natrafiłem na denny tutorial i da się zrobić coś żeby tego pliku nie było czy jednak da się inaczej?

Pozostało 580 znaków

2010-09-24 22:31
0

W sensie jak pliku? Że musisz sobie robić dodatkowy plik (np.) ajax.php i pobierać go GETem? Najczystsze rozwiązanie. Ewentualnie możesz to wpakować w index na zasadzie:

if (isset($_GET['ajax'])) {
   //...
   exit();
}

I potem dawać zapytanie do index.php?ajax&blabla=1&blablabla=2.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...

Pozostało 580 znaków

2010-09-24 23:12
0

chodzi mi o to, że po kliknięciu w link pokazuje się div i jednocześnie wywołuje się funkcja zawarta w onclick.

Kodem:
<div id="Info" onclick="SaveInfo(".$UserID.",".$DataID.");">
// Tutaj wczytane dane
</div>

Sama funkcja SaveInfo robiłaby nic innego jak tylko:
load('AJAX/SaveInfo.php?id1=' + UserID + '&id2=' + DataID);

Plik SaveInfo.php wczytywałby GETem obie zmienne i potem wykonywałby insert z tymi danymi.

Jeśli trzeba to jeszcze dodam, $('#Info') do load, ale to już wyjdzie w praniu czy potrzebne czy nie ;) Wydaje się, że nie bo przecież wystarczy, że kod się uruchomi.

I chodzi o to, czy zamiast ładować plik poprzez load nie mógłbym w JS wywołać zapytania SQL?

Wiem, że kombinuje, ale uczę się jeszcze ;)

Pozostało 580 znaków

2010-09-24 23:17
0

JS się wykonuje po stronie klienta. Więc jak u klienta wywołasz SQL? Musi tak być.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...

Pozostało 580 znaków

2010-09-24 23:24
0

Ok, thx :)

Temat do zamknięcia.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0