Kodowanie podczas przesyłania miennych metodą GET

Odpowiedz Nowy wątek
2010-09-06 22:12
0

Witam

Mam mały problem podczas przesyłania danych wraz z linkiem

kodowanie na stronie mam ustawione ISO-8859-2 strona łączy się z bazą danych pobiera treść tej strony oraz kilka innych zmiennych pomocnych podczas wyświetlania strony. Połączenie z bazą mam ustawione też na ISO-8859-2 baza kodowana jest na latin2. Wszystkie dane pobierają i wyświetlają mi się prawidłowo
natomiast jeżeli chcę przesłać jakąś zmienną razem z linkiem to zamiast polskich liter pokazują mi się krzaczki np. zamiast ł %B3

Próbowałem już chyba na wszystkie sposoby nie wiem co się [email protected][email protected] ponieważ wczesniej działało wszystko poprawnie

Z góry dzięki za odpowiedzi:)

Pozostało 580 znaków

2010-09-06 22:17
0

Ta forma, ktora zaprezentowales to jest chyba kodowanie url-encoding. Pogooglaj o tym.

Pozostało 580 znaków

2010-09-06 23:10
0

Ok znalazłem problem jednak nie polegał na złym przesyłaniu zmiennych linkiem ponieważ po wypisaniu przesyłanych zmiennych wyświetlały mi się wszystkie polskie litery, problem polegał na przesyłaniu tych zmiennych w zapytaniu do bazy danych ponieważ gdy te zmienne posiadały polskie litery zapytanie nie zwracało mi żadnego wyniku aby rozwiązać ten problem przed zapytaniem należało umieścić:

     mysql_query("SET NAMES latin2");
     mysql_query('set character set ISO-8859-2');

teraz muszę tylko jeszcze usunąć znaczki "ďťż" z góry strony i będzie po kłopocie ;]

Dzięki za odpowiedz ;-)

Pozostało 580 znaków

2010-09-07 08:42
pan kuba
0

teraz muszę tylko jeszcze usunąć znaczki "ďťż" z góry strony i będzie po kłopocie
To się nazywa BOM (Byte Order Mark), są to pierwsze 3 bajty w pliku i zwykle dodaje je Notatnik windowsowy. Wystarczy je usunąć, np. w Notepad++ czy po prostu w jakimś hexedytorze.

Pozostało 580 znaków

2010-09-07 19:17
0

Zmieniłem kodowanie na utf8 aby pozbyć się tych krzaczków ponieważ ani NotePad++ ani hexeditor ani żaden inny :-( nie wykrywał mi tych znaczków.

Pozostało 580 znaków

2010-09-07 19:46
0

Notepad++ ma to w opcjach kodowania...


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...

Pozostało 580 znaków

2010-09-08 19:04
0

No ok rozumiem że mogę zakodować plik jako utf-8 bez BOM i nie będe miał tych krzaczków w sumie na samym utf-8 też ich nie mam pokazują się one tylko na ISO-8859-2 więc mi chodziło o to aby usunąć te krzaczki w tym kodowaniu a nie aby zmienić kodowanie bo to mogę zrobić w większości edytorów, no może że można za pomocą notePad++ usunąć te krzaczki w kodowaniu ISO-8859-2 jeżeli tak to gdzie?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0