Pytanie o dynamiczne strony

Odpowiedz Nowy wątek
2010-09-06 20:59
0

Potrzebuję zrobić stronę, która zmienia się ze względu rodzaju jej wywołania tzn. Jest strona z wyszukiwarką bazy danych przekierowuje ona wyniki do następnej strony (Wyniki są wyświetlane w liście czyli coś jak Google), i w tym miejscu mam problem, a mianowicie chcę, żeby z otrzymanych wyników można było przenieść do strony wygenerowanej w sposób dynamiczny, zależnie na jaki wynik się kliknęło. A jaśniej otrzymuję wyniki z przeszukiwania i klikając na jeden z nich przekierowuje mnie do dynamicznej strony. Z jakich sposobów tworzenia stron mam skorzystać: Java-jsp i serwlety, asp .NET, czy php?
Z góry dziękuje za odpowiedzi

Pozostało 580 znaków

2010-09-06 22:11
0
quba88 napisał(a)

Potrzebuję zrobić stronę, która zmienia się ze względu rodzaju jej wywołania tzn. Jest strona z wyszukiwarką bazy danych przekierowuje ona wyniki do następnej strony (Wyniki są wyświetlane w liście czyli coś jak Google), i w tym miejscu mam problem, a mianowicie chcę [..]

dotąd rozumie ale reszty nie jestem w stanie skonwertować na mój język

Pozostało 580 znaków

2010-09-06 22:28
0

Chodzi mi o możliwość generowania strony na podstawie zaznaczonego wyniku
W wyniku wyszukiwania na razie jest sam tekst (bez odnośników) taki spis, chcę dodać do nich jakiś sposób tworzenia strony np. wynik wyszukiwania to nazwy ptaków i chcę po znalezieniu jakiegoś interesującego mnie ptaka mieć możliwość wygenerowania strony o tym ptaku. Nie wiem jaki sposób mam przekazywać, że użytkownik wybrał ten wynik a nie inny.

Pozostało 580 znaków

2010-09-08 19:57
Mariusz Jędrzejowski
0

Mógłbyś zrobić to po prostu tak samo łatwo jak robisz zwykły program w języku C lub Delphi. Są do tego biblioteki "VCL for the Web".

Pozostało 580 znaków

2010-09-08 20:10
0

Mariusz, ile razy mam powtarzać, że nie C tylko C++? Nawet nie odróżniasz języków...


I nie udawaj, że rozumiesz.

Pozostało 580 znaków

2010-09-08 20:39
0

Mógłbyś zrobić to po prostu tak samo łatwo jak robisz zwykły program w języku C lub Delphi. Są do tego biblioteki "VCL for the Web".

mógłbyś trochę jaśniej to ma być webowa aplikacja działająca po stronie serwera. Myślałem nad technologią serwletową tzn.
główna strona z wyszukiwarką -> serwlet-> strona z wynikami w jsp-> .. do tego momentu wszystko jest do zrobienia, ale nie wiem jak zrobić przejście ze strony z wynikami do kolejnej, ze względu na wybraną opcje (muszę do następnej strony przekazać nr w bazie danych chyba tak najprościej będzie) w ostateczności mogę do każdego z wyników dodać butona z formularza ale on nie przesyła żadnej wartości ("subbmit").

Pozostało 580 znaków

2010-09-09 07:56
Mariusz Jędrzejowski
0
quba88 napisał(a)

Mógłbyś zrobić to po prostu tak samo łatwo jak robisz zwykły program w języku C lub Delphi. Są do tego biblioteki "VCL for the Web".

mógłbyś trochę jaśniej to ma być webowa aplikacja działająca po stronie serwera. .

Technologia VCL for the Web umożliwia błyskawiczne tworzenie aplikacji internetowych w sposób prawie dokładnie taki sam jak robisz zwykłą aplikację w sposób wizualny przesuwając komponenty z palety na formularz w pakiecie kompilatora. Można robić całkiem zaawansowane aplikacje w ten sposób bez potrzeby uczenia sie zaawansowanego html, java script. Nie trzeba w ogóle znać php. Back-end piszesz w Delphi lub C a kompilator generuje aplikację internetową, która, po otworzeniu adresu strony w przeglądarce, generuje kod html, który wysyła do przeglądarki.

Trzeba wziąć pod uwagę, że jest to rozwiązanie niestandardowe i masz mniejszy wpływ nad tworzonym kodem html, to znaczy możesz robić nawet profesjonalne zaawansowane szablony stron, do użycia w aplikacji, ale tworzenie kodu html zależy prawie wyłącznie od tego jakiego kodu C lub Delphi użyjesz do back-end.

Reszta, czyli na przykład dostęp do bazy danych, robisz tak samo jak w zwykłej aplikacji. Bazę danych umieszczasz na serwerze i masz do niej dostęp lokalny przez aplikację, która również jest na serwerze. Wymagany jest serwer z systemem operacyjnym windows, więc możesz go postawić nawet w domu na stałym IP albo możesz wynająć szybkie łącze z serwerem windows server 2003 typu VPS za 15 euro miesięcznie.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej to pisz do: [email protected]

Pozostało 580 znaków

2010-09-09 09:36
0
quba88 napisał(a)

ale nie wiem jak zrobić przejście ze strony z wynikami do kolejnej, ze względu na wybraną opcje (muszę do następnej strony przekazać nr w bazie danych chyba tak najprościej będzie) w ostateczności mogę do każdego z wyników dodać butona z formularza ale on nie przesyła żadnej wartości ("subbmit").

Ale w czym konkretnie masz problem? W skonstruowaniu formularza ze szczegółami czegoś tam, a na stronie z wynikami wyszukiwania umieszczenie linku (bo po co jakiś button?) do niego?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2010-09-09 13:27
0

Może jasno się nie wyrażam (przepraszam za to). Chodzi mi o to że moja baza może mieć 'n' lub więcej rekordów z możliwością dodania kolejnych, wygodniej będzie stworzenie dynamicznej (szablonowej) strony niż dla każdego z rekordów tworzyć osobną. Chcę aby następną stronę jaką użytkownik wybierze (po stronie z wynikami) będzie ta dynamiczna nie wiem jak przejście zrobić tak aby było wiadomo co użytkownik wybrał.

a na stronie z wynikami wyszukiwania umieszczenie linku (bo po co jakiś button?) do niego?
w ten sposób bym musiał tworzyć wiele stron, i wiele odwołań, a korzystając z dynamicznej strony tylko jedną, tylko tyle, że muszę wiedzieć jak przesłać argument pomiędzy strona z wynikami -> strona do celowa.

Pozostało 580 znaków

2010-09-09 15:47
0
quba88 napisał(a)

muszę wiedzieć jak przesłać argument pomiędzy strona z wynikami -> strona do celowa.

W linku umieść jakieś ID rekordu wyszukanego w bazie. Proste rozwiązanie, które wszyscy stosują.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2010-09-10 13:44
0

W linku umieść jakieś ID rekordu wyszukanego w bazie. Proste rozwiązanie, które wszyscy stosują.

dobra mogę to umieścić ale co dalej jak pobrać w następnej stronie (o ile do niej dojdzie przekierowanie) nr rekordu bo np mój link będzie coś w stylu
http://localhost:8080/Folder/plik?id=1
to jak z tego wyciągnąć jedynkę a po za tym odeśle mnie do strony 404

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0