[HTML][CSS] Problemy w IE6

0

Witam

Mógłby mi ktoś pomóc naprawić wyświetlanie strony w IE6?

http://www.kremlin.yoyo.pl/layout.html

Pozdrawiam

0

rozumiem, że stronę robisz po linii najmniejszego oporu, layout "skądśtam", a problemy na forum..
a znasz cokolwiek css/html?

ja bym olał IE6 - używa go w polsce 3,87% ludzi (w/g ranking.pl)

btw: pewnie robisz "portfolio" "grafika"?

0

Masz rację, że layout jest 'skądś tam'.

Pytam o IE bo właśnie nie robię tak jak napisałeś, robię ogólnodostępne tutoriale żeby dojść do <ort>w prawy</ort>.
No i jeśli tworzył bym swoje portfolio to by były na min projekty wykonane tylko i wyłącznie przez ze mnie. Dzięki za uznanie.

0

Druga sprawa to pytanie o html/css, które zachowaj dla siebie.

No i masz rację co do IE6, amatorka olewa tą przeglądarkę <ort>na gminnie</ort>, ślepo patrząc w statystyki.

0

@jamajka Kremlin:
Skoro chcesz się uczyć, to jaki sens w tym, by ktoś zrobił poprawki dla IE6 za Ciebie? Co Ci to da? Wejdź na Position is Everything i się ucz. I pogooglaj w necie o bolączkach silnika renderującego Trident, szczególnie o hasLayout.

W końcu o to chodzi: o naukę. Nauczysz się, to sam rozwiążesz swoje problemy.

Uważasz IE6 za stratę czasu? Super -- to go olej. I nie proś innych o zrobienie roboty za Ciebie. A może jednak chciałbyś, żeby to w IE6 dobrze wyglądało, ale nie chce Ci się uczyć jego durnych bugów? To to by oznaczało, że jesteś leniem: chcesz coś mieć, ale nie chce Ci się tego nauczyć i chcesz, żeby ktoś inny zrobił to za Ciebie. Skoro uważasz, że warto mieć obsługę IE6, to jest to skill, który powinieneś opanować.

A skoro już o tym mówimy...

Jamajka Kremlin napisał(a)

co do IE6, amatorka olewa tą przeglądarkę
na gminnie, ślepo patrząc w statystyki.

Gwoli wyjaśnienia, bo brzmi to "trochę" tak, jakbyś sugerował, że IE6 olewają tylko amatorzy, co jest oczywiście wierutną bzdurą...

IE6 olewają amatorzy, którzy w ogóle niewiele potrafią jeśli chodzi o CSS, a co dopiero bugi przeglądarek. Ale też jest inna grupa osób, która olewa IE6: topowi webdeveloperzy, którzy bardzo dbają o swój kod.

Przykład? Pierwszy z brzegu, z Polski: riddle, autor słynnego Perfection or Vanity. Inny przykład wybitnego i jakże skromnego kodera: ja ;) ;) ;). Staram się olewać layout dla IE6 gdy tylko mogę, a klientów zachęcam do tego zniżkami (czy raczej: zwyżkami dla IE6).

Bynajmniej nie robię tego z niedbałości o kod. Dla mnie jakość kodu to rzecz święta i zawsze staram się -- jak to się mówi -- by "mój kod był mniej gówniany niż Twój" (tm). Dotyczy to również HTML-a i CSS, a także oczywiście JavaScriptu. Szybkość działania witryny, jej dostępność (dla IE6 też!) czy nawet coś, co lekko świrnięci programiści uważają za Piękno Kodu to dla mnie podstawy.

Mało tego: mnóstwo czasu poświęciłem na naukę wewnętrznych mechanizmów rządzących starszymi wersjami silnika renderującego Trident. Naprawdę sporo czytania, testowania, krwi, potu i łez. Długo zresztą uważałem to za jeden z moich większych plusów: że potrafię doprowadzić layout w tej przeglądarce do porządku i to stosunkowo sprawnie (rozpoznaję od razu wiele "standardowych" bugów).

Mimo to uważam, że IE6 sux i każdy jeden raz, kiedy możesz olać wyświetlanie layoutu pod tą przeglądarką -- jest małym zwycięstwem. Jakbyś nie zauważył drobnego wtrącenia o dostępności: niech strona będzie dostępna również dla użytkowników IE6. Ale layoutem się już przejmować nie trzeba. Chyba że klient ma specjalne wymagania i są one uzasadnione. I odpowiednio zapłaci.

Tbh to teraz eksperymentuję również z czymś takim, by layout strony nie działał w JAKIMKOLWIEK IE (nawet IE8!) przy wyłączonym JavaScripcie (przy włączonym będzie OK). Jest to niestety wymagane gdy chcesz zastosować nowe tagi z HTML-a 5. Uważam, że niektórym klientom -- zależnie od targetu -- nie przysporzy to większych trudności, a ma plusy jeśli chodzi o SEO i sam fakt użycia nowych technologii. Oczywiście wszystkie konsekwencje przedyskutuję z klientem, ale widzę sporą szansę, że się zgodzi i będzie zadowolniony.

PS. Zerknąłem przez sekundę na stronę w IE6. Przecież bugów nie ma tam wcale tak dużo.

Ikony masz zwalone przy liście wypunktowanej, ale to kwestia zrąbanej obsługi przezroczystości w IE. Weź te PNG-i zamień na wersje z 8-bitowym kolorem (zamiast 24 czy 32) i powinno być dobrze. Zdajesz się też mieć problem z ładowaniem obrazków tła, pogooglaj "ie6 image flicker" czy coś w tym stylu. W takich przypadkach warto też pokombinować z hasLayout.

0

Dzięki, za odpowiedź. Cały czas walczyłem z bugami, teraz został tylko problem przezroczystości, ale to wiedziałem jak rozwiązać od początku. Napisałem o amatorce za nie potrzebne według mnie sarkastyczne pytanie o moje umiejętności, ale niedostatecznie też opisałem swój problem.

Widzę, że każdy jak ma trochę zły humor, to od razu z nauką HTML'a wyjeżdża.

Pozdrawiam

0

Wcześniej w IE6 strona wyglądała dużo gorzej, myślałem, że to prosty problem (okazał się prosty potem) i że szybko ktoś podpowie bo to znany jakiś bug. Tak jestem leniem. IE6 nie olewam dlatego, że chce wiedzieć co i jak jak będzie musiało działać pod IE6 ale takie pytania to także sposób nauki. O hasLayout nie słyszałem więc poczytam.

0

co do IE6, amatorka olewa tą przeglądarkę

np jakże amatorski youtube z którego przecież nikt nie korzysta ;]

dobra dobra, nie robię flejma, ale coś od siebie musiałem dodać..

0

Z tą niemożnością utrzymania czystości kodu przy zastosowaniu pngfixa to trochę przesada :) Na moim blogu opisałem temat PNG w IE6.
http://www.chalapuk.pl/2010/06/polprzezroczyste-obrazki-png-w-ie6/

Zapraszam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1