Szukanie w wynikach google

0

Witam. Od jakiegoś czasu szukam działającego skryptu szukającego w wynikach google (wyrazenie site:domena.pl)
Ponadto skrypt miałby wyświetlać tylko wyniki (bez zbędnych box'ów dostarczanych przez google).
Znalazłem kilka rozwiązań lecz niestety nie działają tak jakbym tego oczekiwał.
Czy ktoś miałby takowy skrypt lub pomógłby mi go napisać??

0

Wystarczy do tego podstawowa znajomość PHP + cURL (+ DOM lub SimpleXML lub wyrażenia regularne lub funkcje operujące na łańcuchach znaków).
Problem w tym, że Google nie zezwala na korzystanie z ich usług za pomocą skryptów/botów i może zacząć Ci się pokazywać ostrzeżenie, że żądania wysyłane przez Ciebie wyglądają jakby były zautomatyzowane i nie będziesz mógł korzystać z usług Google.

0

Ale oczywiście można curla przez proxy dać.:)

0

Wtedy być może proxy zostanie zablokowane i być może będziesz musiał szukać innego, a o dobre działające proxy trochę ciężko. W każdym razie, mogę pomóc napisać taki skrypt. Napisz tylko trochę więcej co to ma być za skrypt, co ma właściwie robić. Napisałeś już coś?

0

A nie można użyć jak ludzie Google Search API zamiast [CIACH!] się z cURLem i regexpami? Dostajesz wyniki w jsonie bodajże, potem tylko json_decode() i masz ładne obiekty std z wynikami.

0

@Demonical Monk - Można.
Nazywa się to Google AJAX Search API i myślałem, że używać tego można tylko z poziomu JavaScript co sugeruje nazwa (zresztą właśnie takie przykłady są na stronie głównej API). Teraz widzę, że można korzystać z tego także z poziomu PHP. Nie wiedziałem, przepraszam.

No to będzie znacznie łatwiej. PHP + cURL + JSON.

0
pk1001100011 napisał(a)

@Demonical Monk - Można.
Nazywa się to Google AJAX Search API i myślałem, że używać tego można tylko z poziomu JavaScript co sugeruje nazwa (zresztą właśnie takie przykłady są na stronie głównej API). Teraz widzę, że można korzystać z tego także z poziomu PHP. Nie wiedziałem, przepraszam.

No to będzie znacznie łatwiej. PHP + cURL + JSON.

Wszystko co możliwe w JS jest możliwe w PHP... No poza kilkoma podstępnymi wyjątkami.

0

Ok. skorzystałem z Google API. założyłem api i wrzuciłem skrypt ze strony http://www.wwwsearchsolutions.com/google.php i oto co otrzymałem http://czytnik-rss.cba.pl/.
Niby działa ale wyniki nie pokazują się.:(

0

Debuguj? Załatw APIKey?

0

Skrypt z którego korzystasz używa Google SOAP Search API, które nie jest już wspierane. Jeżeli chcesz gotowca, musisz poszukać czegoś bazującego na Google AJAX Search API.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1