co oznacza <form action="?" i jak uzyskać adre

0

Witajcie...Ostatnio wypatrzyłam taki dziwny adres ...po zalogowaniu się na stronę, adres przyjmuje postać www.domena.pl/? - chodzi mi tu właśnie o ten znak zapytania, który pojawia się za adresem po zalogowaniu na stronę.

Na innych stronach wypatrzyłam, że w kodzie html jest zapis:
<form method="post" action="?"></form>

Tylko czy ta wartość "action" nie jest czasem oprogramowana w php?
Jak to się robi, zeby uzyskać taki adres? Gdzie mogę coś o tym znaleźć?
Pod jakimi hasłami mam szukać?

Chcę, aby później dzięki parametrom przekazywanym w adresie, można było np wyświetlać dane wg jakichś kryteriów...np. www.domena.pl/?a=kat&nazwa=teczki

Dzięki za pomoc..

0
www.w3c.org napisał(a)

action = uri [CT]
This attribute specifies a form processing agent. User agent behavior for a value other than an HTTP URI is undefined.

Sposob przeslania danych (GET/POST) definiuje sie w atrybucie method, wiec nie wiem o co moglo chodzic autorowi.

0

Nie ma znaczenia jak będzie wyglądał adres. W definicji servletów JSP definiujesz jakiego typu wzorce adresów maja być obsługiwane danym servletem np

<servlet-mapping>
		<servlet-name>className</servlet-name>
		<url-pattern>/?</url-pattern>
	</servlet-mapping>

i wtedy wasz URL będzie przekierowany tam gdzie chcę.

0

Wydaje mi sie ze pattern /? jest niepoprawny. Znaczy, w czasie startu kontenera bedzie zgloszony blad. A sam action="?" to pewnie chodzilo o to ze chcial aby form byl przetwarzany przez ten sam komponent co ten ktory forma wyswietlil, takie jakby przekierowanie do siebie. Po prostu zaczety jest string z parametrami ktorych nie ma.

0

aj tam gadacie :]

http://example.com/
jest równoznaczne z
http://example.com/index.php (zakładając, że index.php został wpisany w konfigu apacza jako domyślny punkt wejścia)

Zatem
http://example.com/?a=b
jest równoważne z
http://example.com/index.php?a=b

Zatem
http://example.com/?
jest niczym innym, jak poprawnym adresem ze znakiem rozpoczynającym parametry, ale bez żadnych parametrów.

To nic nie znaczy, znak czy jest czy go nie ma nie ma na 99% wpływu na nic (1% zostawiam dla niestandardowej konfiguracji)

Ot, ktoś se wpisał ? zamiast pustego action i tyle - różnic w działaniu nie ma.

0

No forma sama w sobie nie szkodzi, ale nic nie zmienia tez. Tak w sumie teraz wpadlem, ze moze to jest wynik generowania stronki, gdzie zwykle po ? sa parametry, a w tym przypadku po prostu lista byla pusta.

0

a czy patrząc pod kątem pozycjonowania seo itp to też nie gra roli?

0

Nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1