Mały serwis we flashu

0

Witam serdecznie po baaardzo długiej przerwie :)

Jakoś nie miewam ostatnio potrzeby zadawania pytań na forum, wolę googlować, ale zasięgnąć opinii to już co innego.

Właśnie uruchomiłem serwis rasowiec.pl. To taki sklep internetowy, tylko że z linkami do Allegro. Flash pobiera z serwera pliki XML z rasami i produktami. Cały dobór produktów (cała logika) odbywa się po stronie klienta. Może macie jakieś sugestie? Zwłaszcza słowa krytyki by się przydały. Przy okazji - aplikacja powstała we Flash Builderze, w którym naprawdę miło się pisze takie rzeczy. Jeśli komuś coś się sypie lub źle wygląda, to będę wdzięczny za info, chociaż teoretycznie wszędzie powinno działać i wyglądać tak samo, ale wiecie jak jest.

PS: Szkoda że nie ma działu, gdzie można prezentować własne projekty, bo nie wiem czy ten dział się do tego nadaje.

Pozdrawiam

0

Napis domyślną czcionką w lewym górnym rogu:

Alternate HTML content should be placed here. This content requires the Adobe Flash Player. Get Flash

Nie jest to najfajniejszy komunikat dla ludzi, którzy nie posiadają Flasha.

0

Fajnie by byłĸo jakby działało na HTML5 :) bo ja tak samo flasha nie mam

0

A racja, no cóż, ja póki co nie uznaję jeszcze HTML5 (w tej chwili ma o wiele mniejszy zasięg niż Flash). A tak poza tym to jak Wy możecie żyć bez Flasha... No cóż to wolny kraj :)

0

usability:
-spodziewam się, że kliknięcie w logotyp na stronie przenosi do strony startowej, u Ciebie nie
-maile powinny być linkami otwierającymi program pocztowy

Grafika jest do chrzanu;)

Przydał by się jakiś podział produktów na kategorie, żeby można było wybrać czy chcę żarcie czy klatkę

Szkoda że nie ma działu, gdzie można prezentować własne projekty, bo nie wiem czy ten dział się do tego nadaje.

na starym dobrym usenecie jest: pl.comp.www.nowe-strony ;)

0

A dlaczego grafika do chrzanu?

0

Co do samej strony... mówiąc szczerze - jest brzydka .. zazwyczaj jak ktoś robi stronę we flashu to dlatego, zeby móc wstawić na nią nieskończoną ilość wodotrysków, a Ty... nawet nie wiem po co to zrobiłeś. Masz brzydką stronę, której używanie to męczarnia.

A tak poza tym to jak Wy możecie żyć bez Flasha
A do czego on jest komu potrzebny?
Jak możemy żyć bez flasha? Raczej jak można z nim wytrzymać... :P
Jak znienawidzić flash'a (a raczej ludzi tworzących w nim) w 5 krokach:
Gry we flashu - ok
Filmy we flashu - może być
Logo we flashu - zaczynam się irytować
Latające/gadające reklamy we flashu - ktomuś chyba zależy na wkurwieniu mnie
Całe strony we flashu - stopień irytacji przekroczył dopuszczalne maksimum.

Poza tym produkty adobe coraz bardziej zaczynają działać mi na nerwy... pliki pdf służą do tworzenia dokumentów przygotowanych do druku - ostatnio dostałem plik, z którego zawartością miałem się zapoznać - otwieralny tylko w adobre readerze i foxit readerze ... a programy te mówiły, że nie mogę z niego skopiować tekstu ani go wydrukować - zabezpieczony. Jakiś paradoks jak dla mnie...

Według mnie, komputery i programy komputerowe tworzy się, jeśli nie po to żeby umożliwić, to po to by ułatwić pracę... Jedynym sensem utrudniania czegoś w tej dziedzinie są gry - gra to rozwywka, która nie może być za łatwa, bo się szybko znudzi.

Dlaczego twórcy stron internetowych we flashu nie mogą zrozumieć, że ja nie przychodzę na ich stronę, by sobie pograć, tylko zdobyć jakąś informację. Po jaką cholerę mi to utrudniacie??

0

Hej,
Jest brzydka bo nie ma wodotrysków?
Używanie jest męczące? Co konkretnie Cię męczy? IMO jest banalna w obsłudze. Proszę, napisz konkretnie - co takiego jest trudnego w korzystaniu z tej strony? Bo ogólniki nic mi nie dają.

Co do ogólnego spojrzenia na Flasha to ja mam dokładnie odwrotne zdanie. Dla mnie jakaś paranoja to używanie HTML'a jako interfejsu do aplikacji. HTML to język opisu dokumentu i w ogóle nie nadaję się do tworzenia GUI. Najlepszym przykładem są programy pocztowe. Chcę załóżmy usunąć 5 maili, to muszę cierpliwie zaznaczyć 5 checkboxów i kliknąć usuń. Jeśli ktoś jeszcze korzysta z desktopowych programów pocztowych to wie o ile łatwiej jest zaznaczyć kilka maili np. z Ctrl lub Shift i wcisnąć Del. O ile łatwiej przechodzić między mailami strzałkami itd... Z nadejściem interfejsów HTML'owych wszyscy przyzwyczaili się do niewygody i uznali to za nowy standard. Mój serwis jest we Flashu bo we Flashu bez problemu zrobię wszystko dokładnie tak jak będę chciał. Jest to wygodne dla mnie a użytkownik nie powinien zobaczyć większej różnicy. Nie zamierzam się ograniczać ze względu na to, że coś jest ciężko zrobić w HTML'u.

Na koniec: Pytając jak można żyć bez Flasha, chodziło mi korzystanie z serwisów, które wymagają Flasha. Ciekawi mnie co robią osoby bez Flasha kiedy muszą wejść na stronę z Flashem? Proszą kolegę o pomoc? :D. Co do reklam, to są też wyskakujące reklamy w HTML+JavaScript. Nie rozumiem po co obrażać się na Flasha, jak można zainstalować AdBlocka lub inną tego typu wtyczkę. Spokojnie, jeszcze trochę będziesz miał bannery w HTML5. Zamiast "obrażać" się na strony które serwują wam reklamy na cały ekran wolicie "obrazić" się na technologię, która to umożliwia. To absurd, to tak jakby wyrzucić telewizor, bo umożliwia oglądanie reklam. Niektórzy promują np. HTML5, a gdy w nim będzie cała masa wyskakujących reklam, to będą promować inną technologię a my biedni programiści mamy w kółko przepisywać aplikację... I w ten sposób takie osoby same sobie strzelają w nogę.

0
-CD- napisał(a)

Hej,
Jest brzydka bo nie ma wodotrysków?

Nie.

-CD- napisał(a)

Używanie jest męczące? Co konkretnie Cię męczy? IMO jest banalna w obsłudze. Proszę, napisz konkretnie - co takiego jest trudnego w korzystaniu z tej strony? Bo ogólniki nic mi nie dają.

  • aby skorzystać z scrollbara i przewijać liste za pomocą kółka w myszce trzeba najpierw kliknąć na niego
  • jestem pewny że ta sama strona wykonana w przy pomocy html, css (i ew. js) ładowała by się dużo szybciej
  • przycisk wstecz nie działa tak jak powinien
-CD- napisał(a)

Co do ogólnego spojrzenia na Flasha to ja mam dokładnie odwrotne zdanie. Dla mnie jakaś paranoja to używanie HTML'a jako interfejsu do aplikacji. HTML to język opisu dokumentu i w ogóle nie nadaję się do tworzenia GUI.

...
gmail? web gadu gadu? RoundCube? inne?

-CD- napisał(a)

Najlepszym przykładem są programy pocztowe. Chcę załóżmy usunąć 5 maili, to muszę cierpliwie zaznaczyć 5 checkboxów i kliknąć usuń. [...]

Co ma piernik do wiatraka? A opcja zaznacz wszystkie?.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie np. w webmailu RoundCube bezproblemowo mogę korzystać z skrótów które opisałeś.

-CD- napisał(a)

Mój serwis jest we Flashu bo we Flashu bez problemu zrobię wszystko dokładnie tak jak będę chciał. Jest to wygodne dla mnie a użytkownik nie powinien zobaczyć większej różnicy. Nie zamierzam się ograniczać ze względu na to, że coś jest ciężko zrobić w HTML'u.

Który element Twojej strony ciężko było by zrobić wykorzystując HTML/CSS/JS?

-CD- napisał(a)

Na koniec: Pytając jak można żyć bez Flasha, chodziło mi korzystanie z serwisów, które wymagają Flasha. Ciekawi mnie co robią osoby bez Flasha kiedy muszą wejść na stronę z Flashem? Proszą kolegę o pomoc? .

Olewają ją a właściciel strony traci potencjalnego klienta.

-CD- napisał(a)

Co do reklam, to są też wyskakujące reklamy w HTML+JavaScript. Nie rozumiem po co obrażać się na Flasha, jak można zainstalować AdBlocka lub inną tego typu wtyczkę. Spokojnie, jeszcze trochę będziesz miał bannery w HTML5. Zamiast "obrażać" się na strony które serwują wam reklamy na cały ekran wolicie "obrazić" się na technologię, która to umożliwia. To absurd, to tak jakby wyrzucić telewizor, bo umożliwia oglądanie reklam. Niektórzy promują np. HTML5, a gdy w nim będzie cała masa wyskakujących reklam, to będą promować inną technologię a my biedni programiści mamy w kółko przepisywać aplikację... I w ten sposób takie osoby same sobie strzelają w nogę.

Nikt nie obraża się na Flasha. Problem w tym że niekiedy ludzie wykorzystują go nie tam gdzie trzeba.
Co do AdBlocka i TV to powiem Ci tak. Wyobraź sobie że na nadajniku telewizyjnym każdy z nas mógł by sobie zainstalować urządzenie
które w czasie nadawania reklam blokowało by sygnał. Jaki był by tego efekt? bardzo prosty. Telewizja przesła by być atrakcyjnym
miejscem na reklame. Skutek?, brak kasy dla TV.
Podobnie jest z serwisami internetowymi. Reklamy nie są wyświetlane po to by strona wygląda lepiej.
Reklamy mają zarabiać na serwis/jego właściciela. Popatrz na to co zostało zrobione ostatnio na 4p. Widzisz jeszcze
wyskakujące flashowe okna? ja nie, za to została zastosowana reklama kontekstowa (tak sie to chyba nazywa nie?).

Do reklam w HTML5 moim zdaniem jeszcze długa droga. Pojawią się wtedy gdy IE będzie go wspierał.

Podsumowując:
@-CD-, bez urazy ale moim zdaniem jesteś fanboyem Flasha i tyle ;)
Peace

0
-CD- napisał(a)

Jest brzydka bo nie ma wodotrysków?

Nie, nie lubię wodotrysków. Twoja, z tego co pamiętam, ma tło niepasujące do elementów gui...

-CD- napisał(a)

Używanie jest męczące? Co konkretnie Cię męczy? IMO jest banalna w obsłudze. Proszę, napisz konkretnie - co takiego jest trudnego w korzystaniu z tej strony? Bo ogólniki nic mi nie dają.

Kolega wyżej wymienił kilka - ja dodam, że nie mam swojego menu prawokliku, nie działają gesty myszy(ni na ff, ni na operze), strona muli, gdy włączę ją razem z kilkoma innymi flashami... do tego narzucasz mi styl wyglądu i nie mogę z tym nic zrobić

-CD- napisał(a)

Co do ogólnego spojrzenia na Flasha to ja mam dokładnie odwrotne zdanie. Dla mnie jakaś paranoja to używanie HTML'a jako interfejsu do aplikacji. HTML to język opisu dokumentu i w ogóle nie nadaję się do tworzenia GUI.
lol

-CD- napisał(a)

Najlepszym przykładem są programy pocztowe. Chcę załóżmy usunąć 5 maili, to muszę cierpliwie zaznaczyć 5 checkboxów i kliknąć usuń.
Masz pocztę na onecie? Ja to robię z shiftem/ctrl

-CD- napisał(a)

Jeśli ktoś jeszcze korzysta z desktopowych programów pocztowych to wie o ile łatwiej jest zaznaczyć kilka maili np. z Ctrl lub Shift i wcisnąć Del. O ile łatwiej przechodzić między mailami strzałkami itd...
Ja to jakoś od zawsze miałem na swoim webmailu...

-CD- napisał(a)

Z nadejściem interfejsów HTML'owych wszyscy przyzwyczaili się do niewygody i uznali to za nowy standard. Mój serwis jest we Flashu bo we Flashu bez problemu zrobię wszystko dokładnie tak jak będę chciał. Jest to wygodne dla mnie a użytkownik nie powinien zobaczyć większej różnicy. Nie zamierzam się ograniczać ze względu na to, że coś jest ciężko zrobić w HTML'u.
Siejesz jakąś marną propagandę... albo, co bardziej prawdopodobne, nie wiesz nic o tworzeniu stron.

-CD- napisał(a)

Na koniec: Pytając jak można żyć bez Flasha, chodziło mi korzystanie z serwisów, które wymagają Flasha. Ciekawi mnie co robią osoby bez Flasha kiedy muszą wejść na stronę z Flashem? Proszą kolegę o pomoc? :D
Olewają. We flashu grywam czaasem w jakieś gierki i oglądam filmy na stronach - jeśli ktoś wkracza z flashem dalej, jest automatycznie blokowany i nie zamierzam tej blokady zdejmować, po prostu olewam.

-CD- napisał(a)

Co do reklam, to są też wyskakujące reklamy w HTML+JavaScript. Nie rozumiem po co obrażać się na Flasha, jak można zainstalować AdBlocka lub inną tego typu wtyczkę.
Ja właśnie taką mam i takie strony jak Twoje blokowane są po całości...

-CD- napisał(a)

Spokojnie, jeszcze trochę będziesz miał bannery w HTML5. Zamiast "obrażać" się na strony które serwują wam reklamy na cały ekran wolicie "obrazić" się na technologię, która to umożliwia. To absurd, to tak jakby wyrzucić telewizor, bo umożliwia oglądanie reklam. Niektórzy promują np. HTML5, a gdy w nim będzie cała masa wyskakujących reklam, to będą promować inną technologię a my biedni programiści mamy w kółko przepisywać aplikację... I w ten sposób takie osoby same sobie strzelają w nogę.
Z chęcią pozostawiłbym to bez komentarza...
Takie wyskakujące i grające reklamy zwyczajnie bym blokował.

0
piochu napisał(a)

Do reklam w HTML5 moim zdaniem jeszcze długa droga. Pojawią się wtedy gdy IE będzie go wspierał.

Czyli jak tylko wyjdzie IE9?

0
deus napisał(a)
piochu napisał(a)

Do reklam w HTML5 moim zdaniem jeszcze długa droga. Pojawią się wtedy gdy IE będzie go wspierał.

Czyli jak tylko wyjdzie IE9?

Masz racje, nie napisałem konkretnie. Dzięki że to wyłapałeś.

Czyli wtedy kiedy IE w wersji wspierającej HTML5 będzie miał taki udział w rynku że opłacalne stanie się robienie reklam w tej technologii.

0

piochu - dzięki za konkrety, jeśli chodzi o "niewygody". Chociaż to szczegóły. Np. aplikacje Windowsowe też tak mają, że działanie rolką daje efekt na zaznaczonej kontrolce a nie na tej, nad którą znalazł się kursor). Dobra, z resztą mniejsza o szczegóły, dobrze że napisałeś konkretnie.

Nie, nie lubię wodotrysków. Twoja, z tego co pamiętam, ma tło niepasujące do elementów gui...

No to racja, dzięki za konkret.

Co ma piernik do wiatraka? A opcja zaznacz wszystkie?

Właśnie tego typu opcje są dlatego, że komuś nie chciało się dłubać obsługi ctrl, shift, zmiany stylu, gdy zaznaczysz itp. Trochę się trzeba bawić, tak by wyglądało to jak normalna lista. We Flexie wrzucasz komponent i masz spokój. No chyba, że znacie dobre narzędzia, które cały ten kod wygenerują, ale i tak każdy może ten kod podejrzeć, co jest naprawdę dużą wadą.

Który element Twojej strony ciężko było by zrobić wykorzystując HTML/CSS/JS

Jeśli będziesz ręcznie klepał w HTML/CSS/JS, to każdy. Rasowiec.pl to 350 linii z czego połowa to logika, połowa GUI. Zrobiłem go w 3 dni pomimo, że to mój pierwszy projekt we Flexie, więc na razie ciężko nie być fanboyem, bo po prostu zrobiłem to co chciałem bardzo szybko, a że kod jest kompilowalny prawdopodobnie niewiele tam błędów.

Widzisz jeszcze wyskakujące flashowe okna? ja nie, za to została zastosowana reklama kontekstowa (tak sie to chyba nazywa nie?).

I właśnie o to chodzi, nie ma to nic wspólnego z Flashem a jedynie z dobrymi chęciami serwisu.

Ja właśnie taką mam i takie strony jak Twoje blokowane są po całości...

Lepiej skonfiguruj sobie adBlocka, zamiast narzekać na Flasha. AdBlock ma listy z info o reklamach. Nie masz problemów, gdy np. na stronie tylko menu jest zrobione we Flashu?

do tego narzucasz mi styl wyglądu i nie mogę z tym nic zrobić

Po pierwsze, Flex wspiera CSS a po drugie (prawie) nikt nie będzie się bawił w zmianę wyglądu aplikacji, a na pewno nie zrezygnuje z jej korzystania z tak błachego powodu.

Czyli wtedy kiedy IE w wersji wspierającej HTML5 będzie miał taki udział w rynku że opłacalne stanie się robienie reklam w tej technologii.

No właśnie - i dokładnie w tym samym czasie opłacalne stanie się robienie web aplikacji pod HTML5. Bo w obu przypadkach chodzi po prostu o zasięg.

Jeszcze na koniec - jeśli W HTML'u można wszystko ładnie pięknie zrobić, to po co Wam HTML5? Ja tu widzę jakąś sprzeczność.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1