Wątki przyklejone, lista serwerów z różnymi usługami

0

Obecnie mamy 3 wątki przyklejone:

  • Darmowe/Płatne/Sponsorowane konta PHP/MySQL
  • Darmowe/Płatne/Sponsorowane Domeny-DNS
  • Hosting Python

przydałby się jeszcze np. darmowe (otwarte, zamknięte) serwery z wersjonowaniem (SVN, CVS, ...)

Te wątki mają dawno nieaktualne dane.
Macie jakiś pomysł jak to inaczej zorganizować? By móc dodać inne listy i jakoś rozwiązać problem nieaktualności?

0

Na domyślnym widoku to ja aż 4 tematy widzę poza ogłoszeniami na pierwszej stronie...
Nie można tego jakoś połączyć, a nie zawalać KOLEJNYMI bezsensownymi stickami?

0

No dlatego zacząłem ten wątek jak to rozwiązać, bo nie chcę dodawać nowego - nawet obecna ilość jest wg mnie za duża.

0

Popieram to, co napisał @Demonical Monk. Coś można z tym zrobić, a nie mnożyć przyklejone tematy. Oddzielny temat do kont PHP/MySQL, oddzielny do hostingu dla Pythona. Jakbyśmy tak jeszcze dodali Ruby'ego (coraz bardziej popularny) czy nawet J2EE (był jakiś tam darmowy hosting czy dwa), to już by nas zupełnie zasypało.

Co do problemu aktualności, a raczej jej braku, to chyba nie ma innej możliwości niż ludzkie, ręczne utrzymywanie odpowiedniego topicu. Wszystkie zatwierdzone hostingi mogłyby się znaleźć w pierwszym poście tematu. Niestety utrzymanie go musiałoby być kolejną robotą dla i tak zapewne zawalonych moderatorów. Zwykli użytkownicy zgłaszaliby tylko, że można zamieścić nowy element (hosting, serwer...), lub że któryś z listy się przedawnił i trzeba go usunąć. Moderatorzy odpowiednio edytowaliby listę w pierwszym temacie topicu. Dzięki temu można by też utrzymać spójny kształt tej listy, jakoś ją sformatować.

Moim zdaniem na pewno wszystkie hostingi dla poszczególnych języków programowania i baz danych można wrzucić do jednego tematu. Zrobić po prostu zagnieżdżoną listę -- albo kilka list poprzedzonych nagłówkami (PHP, Python). Może nawet dałoby się w tym samym miejscu dać listę serwerów z wersjonowaniem. W sumie przecież wszystko to jest jakiś serwerem.

Jeśli chodzi o to wersjonowanie to sam mógłbym polecić to i owo.

0

Wiki-style topics in Coyote 1.0?

Dowalić historię edycji posta i umożliwić wszystkim edycję (tam z autoconfirmem >N postów czy jak) dla wybranych tematów.
Jeśli nie, to polecam najnormalniej w świecie napisać o tym artykuł...

0

@Demonical Monk:
A na forum można wstawić przyklejony topic z linkiem do tych artykułów. Liczba mnoga, bo w takim wypadku nie trzeba wszystkiego wrzucać do jednego worka.

Po co w ogóle topic na forum wtedy? Odnoszę wrażenie, że wiele osób wchodzi bezpośrednio na forum i nie przegląda nawet artykułów. Zdarzają się nieraz świadczące o tym posty. Sam zresztą wchodzę zwykle od razu na forum. Dlatego topic tutaj i tak mógłby być przydatny, nawet jeśli zawierałby tylko linki do artykułów.

0

Tak, zgadzam się, trzeba to zredukować. Najlepiej do jednego, z zagnieżdżonymi listami jak mówi @bswierczynski. Nawet tam można by ten hosting projektów/wersjonowania dać.

Tak, trzeba dbać o aktualność i trzeba to chyba robić ręcznie. Może być i artykuł w naszym wiki, ale z linkiem z przyklejonego tematu. Tak, jest sporo osób, które wchodzą tylko na forum - ja teraz (od pół roku gdzieś) też tak robię. Dyskusję czy coś działa, czy nie działa, można przenieść do komentarzy pod artykułem, przyklejony wątek-odnośnik mógłby być zablokowany (o ile Coyote obsługuje taką funkcję ;-))

A jak Coyote 1.0 wyjdzie (dzień po PLD 3.0) to można pomyśleć nad edycją postu w stylu wiki z wersjonowaniem (vide StackOverflow/DevPytania).

0
Ktos napisał(a)

przyklejony wątek-odnośnik mógłby być zablokowany (o ile Coyote obsługuje taką funkcję ;-))
niestety, to jedna flaga - albo zablokowany albo przyklejony :-/ ale z tym nie ma problemu - mało ludzi nie respektuje prośby o nie komentowanie, a w razie co można usunąć zbędne posty

przez posty można też łatwiej zgłaszać, że coś nie działa - widać, że ktoś coś dopisał - system komentarzy nie informuje nas, że ktoś coś dodał

0

Coś temat zjechał na dół...

0

Można przykleić :D

0

Przyzwyczaiłem się do widoku 20 tematów, więc mi to już wisi. Ale przydałoby się coś zrobić z przyklejonymi tematami - może po prostu je na razie pousuwać? Większość danych jest i tak nieaktualna.

0

Ewentualnie jeden przyklejony w takiej formie:

  • <adres do wątku z kontami PHP>
  • <adres do wątku z kontami MySQL>
  • <adres do wątku z kontami ...>

a poszczególne wątki jako zwyczajne, podbijane z postami, mogą być i na 100 stronie, link do nich w jednym globalnym przyklejonym

0

Dobra, zróbmy tak jak mówi Marooned. Kto za, kto przeciw, kto wstrzymuje się? Mam jutro chwilę czasu to siądę i to zrobię. Będzie przyklejony ten wątek grupujący i wątek o książkach.

A jak się obronię i będę miał nadmiar czasu, to może się zawezmę i jakąś listę stworzę w jednym miejscu. Nie wiem czy na wiki czy jako post jeszcze, się zobaczy.

A co z tym starym postem "piszcie prefiksy"? Odklejamy?

0

I tak wszyscy mają to w dupie (tj. prefiksy)...
Ja jestem za.

0

zgadzam się z Maciusiem. "Piszcie prefiksy" chyba też można odkleić, nie wiem, czy ktoś zwraca uwagę na ten wątek.

0

Tekst o prefiksach można dać jako regulamin działu - tak jak to wygląda w dziale Praca.

Co więcej, w tym wątku napisałem "Totalnie nie znam się na PHP" - głosuję za odklejeniem.. głupio, skoro teraz to moja praca :D

0

Voila, mamy jeden przyklejony topic. Wrzuciłem linki do tamtych tematów od hostingu i domen, a także informacje o książkach, kilka bardziej merytorycznych (thx @bswierczynski) wojenek językowych i parę zewnętrznych kursów.

Step 2: lepsza lista hostingów, sprzedawców domen i tego typu usług. W lipcu.
Tekst o prefiksach mógłby być w "zasadach forum", jak w dziale Praca, ale to już chyba wymaga grzebania po bazie Coyote.

0

Zostaw na razie wątek o prefiksach. Po weekendzie załatwię temat.
I dzięki za robotę! :)

0

Zaktualizowałem ten przyklejony wątek podając jakieś faktycznie istniejące i żyjące jeszcze darmowe serwery, trochę hostingu kodu (z opisami), opis RootNode z płatnych i... link do webhostingtalk.pl czy innych dwóch stron grupujących jakieś darmowe usługi. Choć link do innych płatnych usług byłby wskazany, bo tak to trochę stronniczy jestem. Ale obecnie ze zwykłego shared hostingu nie korzystam i nie mam doświadczenia. A darmowe to już w ogóle wyrzuciłem wiele lat temu, bo przebojach ze słynnym lycos.co.uk.

Skoro inni się tym lepiej zajmują (dyskusje o hostingu i tym podobnych rzeczach) to niech to do nich wskazuje. IMO takie rozwiązanie jest najlepsze, a 4p nigdy nie miało kwestii "Same origin policy" (są takie fora, które zabraniają dawania linków do innych, podobnych forów - dziwna praktyka).

Jeśli ktoś miałby jakieś firmy, polecane przez niego i nowoczesne, to niech dopisze do tamtego wątku przyklejonego, a ja kiedyś złączę w jeden post.

0
Marooned napisał(a)

Zostaw na razie wątek o prefiksach. Po weekendzie załatwię temat.
I dzięki za robotę! :)
A tematu nie załatwiłem, bo się jakoś mi zapomniało, a potem Coyote się zmienił i w ogóle... :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1