[HTML] 'Pobranie' treści z innej strony HTML

0

Mam oto taki problem.

Powiedzmy, że mamy dwie strony HTML: a.html oraz b.html. Na stronie a.html znajduje się dużo treści. W pliku b.html chcę mieć to samo, ale nie chcę powielać tej treści tylko chcę powiedzieć przeglądarce, że dane są w pliku a.html, więc sobie je stamtąd pobierz i je tutaj wyświetl. Jednocześnie na stronie b.html nie chcę dawać odnośnika do strony a.html.

Jak to zrobić?

0

uzyj ramki, jak to ci nie pasuje, to pozostaje ci ajax w javascript, jesli to tez nie, to jakis php/python itp.

0

php > include

a.php

<?php
 include('b.html');
?>

b.html
zawartosc nie powielana

0

Ewentualnie iframe.

0
greenmag napisał(a)

php > include

a.php
<?php include('b.html'); ?>

> <b>b.html</b>
> `zawartosc nie powielana`

Przecież to jest robienie sobie RFI na własne życzenie.
0

Jak do include nie będzie przesyłana jakakolwiek wartość od klienta, to nie ma się czym martwić w sprawie RFI :)

0

Wystarczy, że będzie pobierana z zewnątrz.
Na dobrą sprawę można przecież "zabezpieczać" treści przez wrzucenie jakiegoś szkodliwego kodu w php skonstruowanego np tak, żeby czynił zuo jak nie znajdzie pliku o danej nazwie(jakiejś dziwnej).

Taki kod byłby widoczny w źródle, ale jak komuś chciałoby się to wszytko czytać i analizować to równie dobrze mógłby sobie dane fragment przepisać.

Co więcej taki szkodliwy kod można ukryć np w plikach gif, a wtedy już trudniej znaleźć.

Jak już coś inkludować z zewnątrz to trzeba dokładnie sprawdzić(czytaj regexp) co.

0
Karton - niezalogowany napisał(a)

Wystarczy, że będzie pobierana z zewnątrz.
Na dobrą sprawę można przecież "zabezpieczać" treści przez wrzucenie jakiegoś szkodliwego kodu w php skonstruowanego np tak, żeby czynił zuo jak nie znajdzie pliku o danej nazwie(jakiejś dziwnej).

Taki kod byłby widoczny w źródle, ale jak komuś chciałoby się to wszytko czytać i analizować to równie dobrze mógłby sobie dane fragment przepisać.

Co więcej taki szkodliwy kod można ukryć np w plikach gif, a wtedy już trudniej znaleźć.

Jak już coś inkludować z zewnątrz to trzeba dokładnie sprawdzić(czytaj regexp) co.

Drobna poprawka:
Kod nie będzie widoczny na serwerach z obsługą php więc i żaden regexp nie pomoże.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1