[JS] onabort

0

Witam, mam pytanie albo raczej problem. Powoli zabieram sie za robienie niemalego portalu. No i musze zrobic w nim jakas funkcje JS, PHP (byle dzialalo) ktora bedzie sprawdzac czy stronka sie zaladowala do konca i dopiero po tym odblokuje guzik czy tam link. Wszystko bylo cacy dalem sobie onLoad i OK. Ale onLoad daje sie nabrac na sztuczke z "ESC" lub po prostu klikniecie w "Zatrzym" ladowanie strony. Probowalem w takim razie zastosowac onLoad oraz onabort tylko tu mam problem bo onabort jest fukcja do obrazkow a nie stron. Zeby tą funkcje wykorzystac bede musial sie niezle nameczyc zeby obrazek sie zaczal niby ladowac i to ladowal sie tak dlugo jak strona itp. Duzo kombinowania. Czy moze ktos z szanownych forumowiczow wie czy jest jakis odpowiednik onabort ale dzialajacy na document lub iframe tak zebym mogl wylapac gdy ktos sobie skroci ladowaniew strony poprzez uzycie wyzej wymienionych przyciskow. A jesli nie istnieje to prosilbym o jakies sugestie, pomysly w jaki sposob mozna by ten problem rozwiazac?

0

ale co tak naprawdę chcesz wiedzieć na temat załadowania strony?

Jeśli chcesz wiedzieć, że cały dokument się załadował to możesz ustawić jakiś znacznik na końcu strony
<div id="eopMarker" />
i w zdarzeniu document.onload sprawdź czy znajduje się w DOM

A może chcesz wiedzieć, że WSZYSTKO się załadowało (obrazki, css'y, pliki js)?

0
id02009 napisał(a)

ale co tak naprawdę chcesz wiedzieć na temat załadowania strony?
A może chcesz wiedzieć, że WSZYSTKO się załadowało (obrazki, css'y, pliki js)?

I to jest dobre pytanie :)

0

Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje. Nie bylo kiedy. Chce wiedziec, ze WSZYSTKO sie zalodowalo.

0

Wszystko, czyli obrazki, style i inne tego typu bajery też? Czy np. sam HTML i style (ale bez obrazków) wystarczą?

A nie możesz tego po prostu olać? Wciskanie ESC czy Zatrzymaj nie jest normalne. Z definicji może spowodować niepełne załadowanie strony. O to przecież chodzi. Użytkownik robiąc to musi się liczyć z tym, że strona nie w pełni załadowana, będzie... cóż, nie w pełni załadowana. Czyli coś na niej może nie działać.

0

Wszystko w sensie obrazki, style html, js itp itd. Nie moge tego olac. Gdybym mogl to bym tego tematu nie zakladal. Poza tym znam 2 strony gdzie taki wariant jest wykonany i dziala. Takze mozliwe to jest.

0

@bimarek:
To zarzuć linkami do tych 2 stron i powiedz w którym miejscu to jest zrobione. Tj. który guzik/link jest odblokowywany.

PS. onabort nie dotyczy tylko obrazków. Istnieje coś takiego jak window.onabort. Własność ta nie jest jednak częścią żadnego standardu i nie musi być wspierana przez wszystkie przeglądarki. W Firefoxie zadziała, w innych musisz sam sprawdzić. I nie wiem czy odpowiednik w IE nie nazywa się window.onstop. Tak czy siak, ustawienie kilku własności obiektu window dla różnych przeglądarek nie powinno być w tym wypadku problemem.

0

Z tymi stronami to problem bo zeby to zobaczyc trzeba sie zarejstrowac. A co do tych wlasciwosci to pokombinuje. Dziekuje za dobre rady.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1