Podręcznik do HTML/CSS

0

Witam. Chcę zacząć tworzyć strony WWW w oparciu o CSS i mam pytanie: czy jest sens kupować książkę na ten temat czy kursy w internecie zupełnie wystarczą?
Jeśli tak to którą pozycję możecie polecić?

Mam doświadczenie jedynie w pisaniu aplikacji w C/C++

0

Spokojnie starczy Ci to co jest w internecie. Stronkę którą mogę polecić to:
http://kurshtml.boo.pl
Wszystko ładnie wyjaśnione, poparte przykładami.

0

Też uważam, że wystarczy to, co jest w Internecie, ale sam wolę ten kurs: http://webmaster.helion.pl/index.php/html-dla-poczatkujacych

0

Jestem zdania, że do HTML-a czy CSS książka nie jest bardzo potrzebna, jeśli się znajdzie w necie DOBRE materiały. Chodzi głównie o to, by nie wyrabiać sobie nawyków typu "używam wszędzie pozycjonowania bezwzględnego", bo nie tędy droga. Trzeba też wiedzieć, że nazywanie tego "cięciem layoutów na divach" jest mylące. Że ważna jest semantyka, a ogólnych elementów -- div i span -- używa się w sumie w ostateczności. Ciągi stosunkowo niewielkich, równoważnych części dokumentu -- np. ciąg linków nawigacyjnych (czyli po prostu menu) -- zamyka się w listach (ul). Tak samo można zaimplementować ciąg par w formularzu etykieta-pole. Nagłówki koduje się za pomocą h1...h6. Gdzieniegdzie dobrze użyć listy definicji (dla par klucz-wartość), czy np. elementu address do danych kontaktowych. Należy też dbać o to, by kod był czysty, tj. miał możliwie najmniej elementów. Spokojnie, może mieć tyle, ile trzeba, ale jeśli często masz jeden element wsadzony w drugi tylko po to, żeby np. zrobić dwa obrazki, to przeważnie coś jest nie tak. Oczywiście używanie tabelek do layoutu nie wchodzi w grę i tak naprawdę nie powinno być używane już od przeszło 10 lat.

Ogólnie więc ważne jest, by trafić na artykuły o wysokiej jakości, a nie śmiecie. Ja uczyłem się tego wszystkiego dość dawno i również na podstawie książek i niestety nie mogę Ci polecić żadnego jednego kursu, bo po prostu takiego kursu nigdy nie przerobiłem. Korzystałem ze specyfikacji CSS, z W3Schools. No i artykuły o SKRAJNIE wysokiej jakości od zawsze były na ślicznej A List Apart (trzeba poszperać w Articles, co 2 tygodnie wychodzą 2 artykuły -- to prawdziwa kopalnia złota). Ja uczyłem się tych wszystkich zasad chłonąc wiedzę z blogów i pojedynczych artykułów mówiących, jak np. najlepiej zaimplementować dynamiczne zakładki.

Na stronie studia designerskiego Dana Caderholma, SimpleBits, było kiedyś coś takiego jak SimpleQuiz. Polegało to na tym, że Dan stawiał pytanie: chcesz zakodować taką i taką treść. Jakiego kodu HTML użyjesz? I dawał kilka odpowiedzi, a ludzie głosowali i komentowali (można było dawać własne propozycje). To świetne ćwiczenia uczące tworzyć semantyczny HTML. Tutaj jest przykładowy wpis: http://simplebits.com/notebook/2003/09/02/simplequiz-part-ii-a-list/ (to jest pytanie, kliknięcie w Next Entry doprowadzi do odpowiedzi).

Jeśli miałbym polecić jakąś książkę, która uczy cięcia layoutów o wysokiej jakości, poleciłbym pewnie właśnie książkę Dana pod tytułem "Kuloodporne strony internetowe". Tam wygląda to tak, że w każdym rozdziale przedstawiony jest jeden problem. Np. jak zakodować element ze słynnymi zaokrąglonymi narożnikami. Potem Dan pokazuje często spotykane, słabe rozwiązanie. Tłumaczy, czemu nie jest najszczęśliwsze i przechodzi do właściwej odpowiedzi, pisząc krok po kroku "kuloodporny" kod.

Inna opcja to książki guru CSS, Erica Meyera. Nie chodzi mi o książki encyklopedyczne (napisał jedną dużą i jedną kieszonkową, ja obie kupiłem, ale jestem molem książkowym :-)), tylko o takie koncentrujące się na projektach. Np. właśnie tworzenie atrakcyjnych wizualnie zakładek, layoutu dwukolumnowego, czy menu rozwijanego w praktycznie czystym CSS. Meyer napisał dwie książki z tej serii, ja polecam albo tę drugą -- "CSS według Erica Meyera -- kolejna odsłona" -- albo obie w komplecie, bo nieraz są tak sprzedawane i to po zniżce.

W artykułach wysokiej jakości trzeba jednak zawsze wziąć pod uwagę, że w tych starszych piszą np. jak sprawić, by coś działało w IE 5.5. Takie porady możesz po prostu olać, bo nie warto sobie dzisiaj zawracać głowy tymi przeglądarkami. Niektórzy olewają już IE6.

To tyle na temat HTML-a i CSS. Tu książki nie są IMO niezbędne, bo jest szansa trafienia na dobre źródła. Ale osobną kwestią jest JavaScript, o którym nie wspomniałeś. Wbrew pozorom tutaj nalegam na zaopatrzenie się w odpowiednie książki (mogę podać na życzenie). Tak, spośród trójki HTML, CSS i JS to ten ostatni najbardziej przypomina C(++). Ale myślenie, że po samym C/C++ będziesz dobrze kodował w JS jest baaaardzo naiwne. JS różni się zasadniczo. Nie ma ścisłej kontroli typów, ma zupełnie inny model dziedziczenia (oparte na prototypach, nie klasach), no i ogromną rolę odgrywa w nim programowanie funkcyjne, którego w C++ na pewno nie używałeś, bo i C++ się do tego nie nadaje. JavaScript udaje Javę, czy C, ale wewnątrz jest bardziej podobny do... czegoś w rodzaju LISP-a.

0

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Na JS jeszcze nie czas, bo to co dla mnie najtrudniejsze to wymyślanie fajnych layoutów :P
Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1