CMS z możliwe najprostszym tworzeniem własnych szablonów

0

Witam, proszę o pomoc. Od dłuższego czasu szukam jakiegoś CMS do którego w miarę łatwo stworzę własny szablon. Wszystko byłoby prostsze gdyby nie fakt, że ja już posiadam swój szablon, gołą stronę HTML + CSS + JS i nie chciałbym teraz całej przerabiać, żeby mieścić się w standardach jakiegoś cmsa (czyli np. koniecznie menu horyzontalne, lewa kolumna itp.).

Czy ktoś zna CMS który w tej kwestii zostawia najwięcej swobody?

1

Nie napisałeś, czy CMS może być komercyjny i jakie zastosowanie ma Twoja strona (bo np. może strona ma być komercyjna, nie prywatna, ale CMS-a komercyjnego nie chcesz). Elastyczny i w ogóle fajny jest ExpressionEngine -- dla celów prywatnych darmowy, dla komercyjnych nie. Do niektórych celów bardzo dobrze nadaje się niedawno opracowane dziwadełko o nazwie Unify. Jak mówią twórcy, to w zasadzie nie jest CMS -- obejrzyj sobie filmik na stronie by zobaczyć jak działa. Niedawno wyszedł, więc mało kto o nim słyszał, ale obejrzyj sobie filmik by zobaczyć jak działa i czy się nadaje. Kosztuje... 16 dolców. Elastyczny jest też taki darmowy Textpattern.

Ewentualnie możesz zastanowić się nad frameworkiem takim jak CodeIgniter.

0

Jak masz wszystko gotowe a chcesz dodawać zawartość to chyba najlepszy będzie WordPress (WP to nie tylko blog). Możesz sobie dowolnie poukładać co gdzie ma się wyświetlać stosując Template tagi itp. Plus masz masę wtyczek, które pomogą w utrzymaniu strony.

0

Faktycznie zapomniałem wspomniec o celu. Jak najbardziej nie komercyjna. Muszę przyznać, ze bardzo mnie zaciekawił Expression Engine.

Wordpress jest za ciężki, ponadto patrząc po zaawansowanym manualu, łatwiej byłoby mi napisać własny system CMS zamiast dostosować template'a. No a tego również nie chcę robić, chociaż na co dzień posługuję się Zend Frameworkiem. Nie zamierzam jednak wymyślać koła od początku.

Dziękuję za podpowiedzi.

0

Mnie na tym forum polecono Quick.Cms i faktycznie dobrze sie spisal dla prostej strony. Tworzenie wlasnych szablonow to wlasnie jego zaleta. http://opensolution.org/ . Ograniczenie jest takie, ze rozbudowanej strony w stylu portal na nim nie zrobisz.

Poczytaj sobie tez http://jakicmswybrac.pl/ lub http://recenzjecms.net/

0

Django to w sumie framework, ale ma szablony, całkiem przystępne. W Google App Engine można korzystać z szablonów Django.

Jeśli chodzi o CMS, to coś prostego pod własne potrzeby skleciłem w GAE ;) Jest możliwość tworzenia podstron lub list list podstron, dodawania plików.
http://img221.imageshack.us/img221/2413/wwwjasongdscreencaptureb.png
http://img38.imageshack.us/img38/7118/wwwjasongdscreencapture.png

Strona www.jason.gd

Jeśli chcesz takiego CMS'a pod Google App Engine to możemy się dogadać ;) Chyba, że potrzeba Ci coś bardziej zaawansowanego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1