Internet Explorer nie czyta JPG

0

Witam!
W CSS dałem tło:
background-image:url(../Obrazy/TloStrony.jpg);

Oczywiście Firefox czyta i tło jest wyświetlane - w Internet Explorerze jest czarne tło...Jak temu zaradzić? Jesli przekonwertuje jpg na png - działa - ale pogorszy mi sie jakosc zdjec, a w moim przypadku to niedpouszczalne - ktos wie co zrobic?

0

Internet Explorer nie czyta JPG
Wystarczy nie używać IE (olać).

Jesli przekonwertuje jpg na png (...) pogorszy mi sie jakosc
Wystarczy nie używać MS Painta...

0

Strona projektu unijnego dla bezrobotnych (dane zbierane od kilku miechów)
user image
Czasami nie można olać IE :D

Z drugim się zgadzam. Warto się przynajmniej Paint.Net'em zainteresować.
http://www.getpaint.net/

0

MS Paint ma ciekawą właściwość, kompresowany do formatu kompresji bezstratnej PNG - obrazek traci na jakości...

0

PNG potrafi zapewnić wyższą jakość niż JPG. PNG oferuje bezstratną kompresję. Trzeba tylko dobrze ustawić liczbę kolorów ("bitów na piksel"). Jeśli zdjęcie zapiszesz w PNG z 8-bitowym kolorem (czyli mającym 256 kolorów), to faktycznie leżysz. Ale możesz skorzystać z wersji 32-bitowej, która nie da Ci żadnych szumów i zniekształceń charakterystycznych dla JPGów i nawet zapewni 8-bitową przezroczystość, czego JPG oczywiście nie ma. Konwersja JPG -> 24/32 bitowe PNG jest bezstratna.

To bardziej tytułem wyjaśnienia, bo prawie zawsze do fotek lepiej używać JPG, a nie PNG (i zaakceptować pewne szumy wprowadzane przez JPG). Po prostu zapisz JPEG-a w porządnym programie. IE nie powinien mieć problemów z jego czytaniem; potrafi odczytać ten format i to już od starszych wersji.

IE nie olewaj, jeśli nie masz do tego podstaw.

Program podany przez Demonical Monka, Paint.NET, jest świetny. Sam go używam od dawna do cięcia layoutów. Darmowy, prościutki w obsłudze, wygodny. Zapisuje pliki w miarę porządnie, a jak chce się dalszej optymalizacji np. JPG-ów, to i tak najlepiej użyć zewnętrznych narzędzi (np. pngout).

edit:
@keraj:
Ooo, to całkiem niesamowite. Naprawdę musieli się nieźle postarać, żeby to zaimplementować! :D

0

Generalnie to MS Paint ma chyba ograniczoną paletę kolorów, jak by nie zapisać obrazka to będzie złej jakości. Taki mały feature...

Wykresik wersji przeglądarek z w/w wykresu

user image

Hihi :P

0

Jeśli chodzi o zapis plików graficznych, to uzywam CorelDraw Graphics Suite X4...Wątpię czy program graficzny ma znaczenie...

0

A możesz pokazać nam ten plik z obrazkiem (np. wrzucić na imageshack) i wstawić tu minimalny kod, który powoduje wyświetlenie przez IE czarnego prostokąta? No i która to wersja IE?

0

Wlasnie odkrylem ze w zaleznosci od wlasciwosci JPG wyswietla sie w IE badz nie...
A IE mam najnowsza

A tu JPG, którego nie czyta IE:
http://img19.imageshack.us/img19/6931/tlostrony.jpg

Ogolnie jak zmienilem glebie kololow na RGB 24 bity to IE widzi JPG ale sa bledsze kolory...

0

sprawdź, z jaką paletą kolorów zapisujesz tego jpega. IE nie radzi sobie z CMYK, z tego co wiem z CMYK nie radzi sobie również FF 2 i masa innych nieco starszych wersji przeglądarek.

0
ŁF napisał(a)

sprawdź, z jaką paletą kolorów zapisujesz tego jpega. IE nie radzi sobie z CMYK, z tego co wiem z CMYK nie radzi sobie również FF 2 i masa innych nieco starszych wersji przeglądarek.

No właśnie - CMYK odpada...i problem rozwiązany...Wszystko jasne

0

A jeszcze jedno - w tym poscie podalem linka do jpeg mojego - ktos wie jak to zmienic na RGB albo PNG ale tak, aby kolory nie pobladly? Probowalem juz wszystkiego i za kazdym razem w IE kolory bledsze - a to u mnie odpada bo mam we flashu kila elementow, ktorych tlem sa wlasnie obrazki z jpg w palecie cmyk (stad widac wielka roznice na stronie)...ktos ma pomysl? Moze jakos w Corelu albo Photoshopie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1