Pytanie o wyswietlanie strony w JSP

0

Witam.
Mam takie pytanie odnosnie wywolania pliku *.jsp w przegladarce, otoz kiedy kompiluje projekt w Netbeans'ie wszystko dziala dobrze( w oparciu o bazy danych m.in).
Znalazlem na stronie przykladowy kod:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//Dtd HTML 4.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Uzycie JavaServer Pages</title>

<meta name="author" content="Krzysztof Stelmach - [email protected]">
<meta name="keywords" content="JSP,JavaServer Pages,servlety">
<meta name="description" content="Przykład użycia JSP.">
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">
</head>

<body bgcolor="#DDDDDD" text="#000000" link="#0000EE" vlink="#551A8B" alink="#FF0000">

<center>
<table border="5" bgcolor="#EF9436">
<tr>
<th class="naglowek">Użycie JavaServer Pages</th>
</tr></table>
</center>

<p>Zawartość tworzona dynamicznie przez wykorzystanie JSP</p>

<ul>
<li><b>wyrażenie:</b><br>
Twój komputer: <%= request.getRemoteHost() %>.
<li><b>skryplet:</b><br>
<% out.println("Przesłane dane metodą GET: " + request.getQueryString()); %>
<li><b>deklaracja (z wyrażeniem):</b><br>
<%! private int mojLicznik = 0; %>
Stronę wywołano od czasu uruchomienia serwera: <%= ++mojLicznik %>
<li><b>dyrektywa (z wyrażeniem):</b><br>
<%@ page import = "java.util.*" %>
Bieżąca data: <%= new Date() %>
</ul>

</body>
</html>

Po odpaleniu go w oknie przeglądarki (file:///c:/test.jsp) zamiast tego, co podal autor kodu , tzn :
user image
Otrzymuję:
user image

Pytanie byc moze banalne( moze brakuje jakiegos includa?), ale nie potrafie sobie poradzic z tym problemem.
Z gory dziekuje za pomoc!

0

Odpalasz w przeglądarce bezpośrednio plik .jsp. Powinieneś odpalać go przez serwer. Serwer może być zainstalowany na Twoim komputerze i wtedy nazywamy go serwerem lokalnym. W tym przypadku potrzebujesz serwera Javowego, takiego jak Tomcat. Dawno w NetBeans nie pracowałem, ale to środowisko udostępnia chyba już jakiś serwer. Poszukaj jak odpalić stronę JSP w tym środowisku. Może kliknij w NetBeansie w drzewie plików na plik ze stroną prawym przyciskiem i z menu wybierz "Run", czy coś takiego? Albo kliknij na ikonę Run?

Normalnie działa to tak, że wpisujesz do przeglądarki np. localhost/moj_projekt/test.jsp. Serwer Javy dostaje żądanie tego pliku, odczytuje plik JSP i generuje odpowiedź w postaci dokumentu HTML. Przeglądarka dostaje już ten gotowy kod HTML. Z nim potrafi sobie poradzić. Z kodem JSP nie potrafi.

Kod JSP zawiera u Ciebie zwykłe znaczniki HTML, co jest jak najbardziej OK. Z nimi przeglądarka umie sobie radzić, więc coś tam widzisz. Ale przeglądarka nie rozumie instrukcji JSP, czyli np. <%@page ... %>. One są rozumiane przez serwer Javy/JSP.

0

Dziekuje za odpowiedz :)
Wiem w jaki sposob to dziala, w netbeansie pisalem niedawno projekt sklepu internetowego.
Myslalem natomiast, ze ( tak jak w php, o ile sie nie myle..) da sie odpalic plik bez koniecznosci instalowania serwera..

0
The napisał(a)

Myslalem natomiast, ze ( tak jak w php, o ile sie nie myle..) da sie odpalic plik bez koniecznosci instalowania serwera..

Mylisz się, PHP działa pod tym względem podobnie :). Przeglądarka nie potrafi zinterpretować znaczników/kodu PHP.

0

Ok, zatem wszystko juz jasne :)
W zalozeniu, chcialem zrobic prosta strone oparta o html/jsp, ktora uzywala by bazy danych(prosta tabela z kilkoma polami), wazne natomiast bylo to, aby nie trzeba bylo instalowac zadnego serwera na komputerze.
Moglo by w zasadzie byc cos oparte na bazie Ms acces(nie trzeba by instalowac sterownikow do obslugi mysql :)), tylko w jakim jezyku...

Dziekuje za odpowiedz ;-)

0

Jeżeli nie chcesz serwera, to musisz mieć coś, co to zrobi po stronie klienta - JavaScript jest zbyt ubogi tutaj.

Ale może to być na przykład applet Javy, aplikacja w Silverlight, być może coś napisanego we Flashu czy Fleksie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1