upload jpg

0

Hej przesylam kod jaki napisalem http://www.nevs.republika.pl/jpg2.rar
nie mam pojecia dlaczego nie chce wywolac mi zdjecia w osobnym pliku

upload.php dziala
asd.php juz nie chce wywolac zdjecia dlaczego ?

prosze o wyrozumialosc ucze sie dop dodaje nazwe do bazy a pozniej staram sie wyciagnac z bazy link do zdjecia ma ktos moze dobre przyklady do nauki albo ktos podpowie cos ?

Podejrzewam ze moj problem polega na tym:
w pliku upload mam $plik_nazwa natomiast w pliku asd.php zmienna $plik_nazwa nie ma zadnej wartosci sprawdzilem to uzywajac echo.

Poczatkuje w php jak moge zrobic by zmienna $plik_nazwa byla widziana w pliku upload.php i asd.php ? myslalem zeby moze wyciagnac zmienna z bazy cos w stylu

dla asd.php
$zapytanie="SELECT link FROM foto";
$plik_nazwa = mysql_query($zapytanie) or die("Wystąpił błąd" ); // ale to chyba nie jest mądre rozwiazanie prosze o pomoc

ale chyba nie tedyk droga jak zrobic zeby zmienne byly wymienne miedzy plikami upload.php <-> asd.php w obu ta sama wartosc zmiennej $plik_nazwa

0
nevs napisał(a)

dla asd.php
$zapytanie="SELECT link FROM foto";
$plik_nazwa = mysql_query($zapytanie) or die("Wystąpił błąd" ); // ale to chyba nie jest mądre rozwiazanie

Racja, to nie jest mądre rozwiązanie :)
Proponuję zacząć od nauki mysql :)
http://us2.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php

Twoje zapytanie w pliku asd.php:

<?
         $zapytanie="SELECT link FROM `foto` WHERE id = 3";
         $link = mysql_query($zapytanie)
?>

Powinno raczej wyglądać tak:

<?
$zapytanie = mysql_query("SELECT link FROM `foto` WHERE id='3' ");
if(!$zapytanie) {
 echo "błąd: ".mysql_error();
 exit;
}
echo '<img src="'.$wyniki['link'].'" alt="">';

?>

Jeżeli chcesz wyświetlić wszystkie zdjęcia:

<?
$zapytanie = mysql_query("SELECT link FROM `foto`");
if(!$zapytanie) {
 echo "błąd: ".mysql_error();
 exit;
}
while ($wyniki = mysql_fetch_array($zapytanie)) {
 echo '<img src="'.$wyniki['link'].'" alt="">';
}
?>

Piszę nie sprawdzając poprawności kodu, więc wybacz za ewentualne drobne błędy :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1