odświeżenie div ajax

0

Witam
Tworzę stronę w ajax. Po zalogowaniu zmienia się div w którym bylo miejsce na logowanie, teraz jeszcze chciałbym aby przy okazji odświeżył się drugi div. Jak to zrobić??
Pozdrawiam i dzięki za pomoc

0

Widzę dwie możliwości:

  1. Zmień go analogicznie do tego, jak zmieniasz pierwszy. Skoro napisałeś kod zmieniający jeden DIV, to możesz też napisać kod zmieniający inny (bo nie powiesz mi, że nauczyłeś się na pamięć "document.getElementById('moj_div').innerHTML = nowyHTML" i nie jesteś w stanie tego zmodyfikować tak, by zamiast #moj_div zmieniał się #moj_drugi_div ;) ).
  2. Nie możesz skorzystać z punktu 1 bo stosujesz jakiś gotowy kod, którego do końca nie ogarniasz. Np. taki, w którym podajesz jedynie ID elementu, który ma zostać zmieniony. Albo wręcz nawet tego nie podajesz, bo stosujesz środowisko programistyczne (np. coś do ASP.NET), które robi to za Ciebie. Ale to by oznaczało, że niestety podałeś za mało informacji byśmy mogli Ci odpowiedzieć (tj. nie podałeś nazwy wykorzystanej biblioteki/środowiska -- przecież sami się niestety nie domyślimy, której z tysiąca używasz).

Jest jeszcze inna opcja: chcesz, żeby drugi element się zmienił, ale zmiana ta jest na tyle skomplikowana, że nie możesz jej zrobić w samym JavaScripcie. Tylko np. serwer musi Ci zwrócić jakieś dane. Wtedy prawdopodobnie musiałbyś wysłać dwa żądania Ajaxowe -- być może szeregowe (tj. najpierw wysyłasz żądanie zmieniające pierwszy div, a po dostaniu odpowiedzi wysyłasz żądanie dotyczące zmiany drugiego). Ale w takim wypadku lepiej byłoby zmodyfikować to tak, by jedno żądanie dostarczało wszystkie dane potrzebne do uaktualnienia obu divów.

Nie będę już w ciemno się zastanawiał, o co Ci może chodzić, bo to tylko strata naszego czasu. Napisz proszę więcej szczegółów, to wtedy będzie można pogadać o pomocy. Bo wątpię, by ten mój post sam w sobie rozwiązał Twój problem.

0

Mam coś takiego src - plik.php , dest to div który będzie pokazywał że zalogowany i będzie wylogowanie, url1 to aktualna strona. To co chciałbym jednocześnie odświeżyć to div kolumna 2 ponieważ jak będzie zalogowany to ma pojawić się klawisz do dodawania ogłoszeń.

function pobierzDane2(src,dest,url1){
var XMLHttpRequestObject2 = false;

if (window.XMLHttpRequest){
XMLHttpRequestObject2 = new XMLHttpRequest();
}
else if(window.ActiveXObject){
XMLHttpRequestObject2 = new ActiveObject("Microsoft.XMLHTTP");
}

if(XMLHttpRequestObject2){
var div=document.getElementById(dest);//dest -

var url = src;

var url1=url1;

//alert('url1'+url1);
try{
XMLHttpRequestObject2.open("POST",url);
XMLHttpRequestObject2.setRequestHeader('Content-Type','application/x-www-form-urlencoded');
XMLHttpRequestObject2.onreadystatechange=function()
{
try{
if(XMLHttpRequestObject2.readyState==4&&XMLHttpRequestObject2.status==200){

var str=XMLHttpRequestObject2.responseText;
alert('plik1.js pobierzDane2');
alert('str'+str);
if(+str=='2'){
div.innerHTML="Nieprawidłowy login lub hasło.Zapomniałeś hasła? <a href='' onclick='pobierzDane1('elementy.php','stan','"+url1+"');return false;'>Spróbuj ponownie</a>";

div1.innerHTML='';
}else{
div.innerHTML=str;

}

delete XMLHttpRequestObject2;

}
}catch(exp){

//
}
}
XMLHttpRequestObject2.send("url1="+url1);
}catch(exp){
alert('blad');
}
}
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1