[http] Monitorowanie komunikacji HTTP z moją przeglądarką

0

Poszukuję darmowego narzędzia pozwalającego wygodnie przeglądać cały ruch HTTP -- treść żądań i szczególnie odpowiedzi wraz z nagłówkami -- jaki wychodzi z/dochodzi do przeglądarki na moim komputerze (OS: Win XP).

Obecnie korzystam do tego celu z Firebuga (panel Sieć), ale to nie jest najwygodniejsze rozwiązanie. Ciężko się tam czegoś szuka, no i mam wrażenie, że dość mocno spowalnia przeglądarkę i nie pokazuje całego ruchu. Szczególnie zależy mi na żądaniach powodowanych przez JavaScript. Na stronach, gdzie skrypty dołączają inne skrypty (lub wysyłają jakieś inne żądania), Firebug wydaje się nie wyłapywać wszystkiego (choć niektóre wyłapuje).

Jestem otwarty na różne propozycje co do charakteru rozwiązania. Może być to lokalne proxy HTTP, ale nie musi (taki Firebug nie jest przecież żadnym proxy).

Boję się brać coś niesprawdzonego, prosto z Google, bo wydaje mi się, że jest tam sporo programów używanych przez pseudo-hakerków/script-hiddies i robionych u siebie w piwnicy (a ja nie potrzebuję podglądać czyjegoś ruchu HTTP). Z jakością tych programów bywa różnie i nie zdziwiłbym się, gdyby zawierały jakieś niechciane prezenty w postaci złośliwego kodu.

Potrzebuję możliwie profesjonalnego narzędzia głównie do monitorowania i debugowania Ajaxa (choć również ogólnej kontroli nagłówków i wydajności strony, ale tutaj Firebug + YSlow sprawdzają się nieźle). Czytałem o czymś takim jak SPI Proxy i na screenach wygląda to fajnie, ale jest komercyjnym narzędziem. Mi zależy na czymś darmowym, bo bardzo możliwe, że będę tego używał w ramach webdeveloperskiej pracy.

Jeśli chodzi o oprogramowanie tego typu, jestem n00bem. Ktoś coś może polecić?

0

ee u mnie firebug daje rade, wylapuje wszystko co idzie asynchronicznie :S

0

@cepa:
Chciałem Ci napisać "to sprawdź sobie np. Facebooka" (stosuję coś podobnego jak oni w niektórych projektach), ale przedtem się upewniłem, że u mnie nadal nie wyłapuje wszystkiego... i wygląda na to, że dzisiaj wyłapuje! A jeszcze wczoraj sprawdzałem i nie pokazywał wszystkich dołączanych dynamicznie skryptów.

Tak czy siak, nadal przydałoby mi się jakieś bardziej... dedykowane/przypakowane/szybsze narzędzie, najlepiej działające dla wszystkich przeglądarek, a więc nie będące wtyczką (więc pewnie lokalny serwer http proxy jest jedyną opcją...?).

0
bswierczynski napisał(a)

@cepa:
Tak czy siak, nadal przydałoby mi się jakieś bardziej... dedykowane/przypakowane/szybsze narzędzie, najlepiej działające dla wszystkich przeglądarek, a więc nie będące wtyczką (więc pewnie lokalny serwer http proxy jest jedyną opcją...?).

yyy...

tail -f /var/log/apache2/access.log

czy gdzie tam masz tego loga [diabel]

0

@cepa:
Dzięki, ale nie o takie coś mi chodzi :). Jak napisałem w pierwszym poście, chodzi mi o coś dla WinXP. Zawsze jestem lamerem, ale gdy siedzę na Windzie jestem mega-lamerem i używam niemal wyłącznie narzędzi z GUI. No i problem jest taki, że bardzo często nie mogę wykonać takiego polecenia na serwerze, na którym siedzi sobie strona (nie jest to moja lokalna maszyna, ani nawet mój serwer; czasem mam tam dostęp jedynie pośrednio, przez SVN, a w niektórych dalszych fazach projektu nie mogę nawet robić live-update'ów przez SVN).

Nie widzę w tym momencie innej możliwości niż sprawdzanie jedynie tego, co wysyła i odbiera przeglądarka u mnie na kompie, gadając sobie ze zdalnym serwerem, do którego nie mam dostępu. Więc węszyć mogę chyba tylko po mojej stronie.

0

No to coś cięższego - jakiś sniffer, np. wireshark .

0

Nie trzeba od razu sięgać po Wiresharka. Jako plugin do Firefoksa polecam HttpFox (https:*addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6647), a jako proxy Fiddler (http:*www.fiddler2.com/fiddler2/).

0

@berbelek:
Dzięki za oba. Jeszcze nie testowałem, ale widzę, że HttpFox ma już coś, czego brakuje Firebugowi: łatwy podgląd wysyłanych ciasteczek. To mi się przyda również przy debugowaniu backendu (do tej pory musiałem np. pisać kod debugujący, który mi te ciasteczka wyświetlał).

Proxy też dodałem do ulubionych i przetestuję przy najbliższej okazji.

Aha, jak ktoś ma lepsze/inne pomysły, to chętnie spróbuję i rozwiązań proponowanych przez niego. Na razie na nic się nie zamykam. Tu chodzi nie o uzyskanie możliwości podpatrzenia komunikacji, co uczynienie tej czynności wygodniejszą.

0

DataTamper, używam od paru lat i zazwyczaj mi wystarcza (oczywiście z firebugiem, firecookie itd)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1