Dobry, przyszłościowy język do robienia stron internetowych

0

Witam

Poznałem PHP i stwierdzam że pozostawia on bardzo wiele do życzenie, zaczynając od niejednolitego systemu wyjątków (jedne zwracają false a inne rzucają wyjątkami), brak przeciążania funkcji i dużą powolność działania (szczególnie z zend, itp). Co prawda większość z tych rzeczy można obejść jednak rozwiązania te pozostawiają wiele do życzenie. W dodatku udział języka PHP zacznie się stopniowo kurczyć, z powodu mnożącej się konkurencji ze strony innych języków.
Stwierdziłem więc że czas zainteresować się innymi językami do tworzenia stron. Wiele osób poleca Jave, .net jednak słyszałem też o perl-u itp. Jak sądzicie jakiego języka warto zacząć się uczyć??

0

PHP vs ASP.NET - temat obok: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=149962

Perl to akurat hitem nie jest i raczej się nim nie stanie. Teraz na topie jest Ruby (i framework Rails), Python (+Django).

0

Wiem czytałem.
Tematy są podobne jednak mi chodzi o wszystkie języki, nie tylko PHP vs ASP .NET, ale również jave i wszystkie inne. Więc co z tego wszystkiego byście polecili do nauki??

0

Teraz python i java robi karierę - google je promuje, poprzez hosting takich stron (google apps engine https://appengine.google.com/ ). Warto ich się nauczyć.

0

Jak wyszkolisz sie w Pythonie to <ort>niezginiesz </ort>;)
Moim zdaniem to najbardziej przyszlosciowy jezyk do programowania w webmasteringu. Najwieksze serwisy internetowe teraz powstaja w Pythonie.

0
Bull napisał(a)

Najwieksze serwisy internetowe teraz powstaja w Pythonie.

które? porównaj to od razu z jsp i asp.

0

Ja ostatnio dużo dobrego słyszę o języku Scala.

0

Myślę, że warto iść w kierunku rozwiązań open-source (można łatwo wyłapać błędy we frameworku/ bibliotekach standardowych), które kładą nacisk na wydajność, bezpieczeństwo i efektywny refaktoring kodu.

Niedawno tutaj na forum polecano mi framework Apache Wicket. Nie używałem go jeszcze do robienia stron, ale przeglądałem przykłady i myślę, że spełnia warunki wymienione przeze mnie wcześniej.

0
ŁF napisał(a)
Bull napisał(a)

Najwieksze serwisy internetowe teraz powstaja w Pythonie.

które? porównaj to od razu z jsp i asp.

Chociazby google

0
Bull napisał(a)
ŁF napisał(a)
Bull napisał(a)

Najwieksze serwisy internetowe teraz powstaja w Pythonie.

które? porównaj to od razu z jsp i asp.

Chociazby google

Bo google jako strona jest duże? Kpisz? Poza tym Python tylko za frontend odpowiada.

0

@sadfg:
Oj, Google nie jest takie małe. Nie mówię tu o samym frontendzie wyszukiwarki, ale o wszystkich stronach Google. Uwzględnij proszę ich blogi, dosyć rozbudowaną pomoc (wraz z forum -- czy ono nie jest przypadkiem autorskim rozwiązaniem?), sklep Google (!), sporo witryn informacyjnych i narzędzi dla webmasterów. Powiedziałbym, że to jednak całkiem spory serwis, nawet licząc sam frontend. Nie wspominając o tym, że backend tworzy jedną z bardziej przypakowanych aplikacji w Internecie.

0
Bull napisał(a)
ŁF napisał(a)
Bull napisał(a)

Najwieksze serwisy internetowe teraz powstaja w Pythonie.

które? porównaj to od razu z jsp i asp.

Chociazby google

A nie w ich javowym frameworku GWT ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1