[mootools] accordion - id aktywnej sekcji

0

Witajcie, piszę z pewnym zapytaniem dotyczącym biblioteki mootools 1.11 a dokładniej pluginu accordion.js
Nigdzie nie znalazłem sposobów rozwiązania mojego problemu a chciałem na stronie troszkę uprościć nawigację i zrobić coś w stylu skrótu otwierającego daną sekcję.

Ogólnie wygląda to tak że id elementu który ma być na wstępie otwarty można podać w adresie (np. www.strona.com/?id=3 - otwiera się 3 sekcja accordion)

Teraz główny problem:

Jak wykryć id otwartego elementu i wypisać go gdzieś na stronie(w formie adresu który można skopiować a następnie się nim posługiwać)?

Przykładowo otwieramy sobie stronę w 3 sekcji i coś nam się spodoba - chcemy wysłać to znajomemu wiec kopiujemy wyświetlany adres (pole tekstowe które uaktualnia swoja zawartość w zależności od otwartej sekcji - adres który należy wpisać w przeglądarkę aby strona przywitała nas z odpowiednio otwartą sekcją) i wysyłamy on odpala linka i ma od razu otwarta odpowiednia sekcje - nie musi szukać.

Mam nadzieje że w miarę logicznie to wytłumaczyłem i wiecie o co chodzi - w razie pytań pytać :)
Zależy mi na tym rozwiązaniu więc byłbym wdzięczny za pomoc i z góry dziękuje i pozdrawiam!

0

Dokumentacja to było pierwsze miejsce w którym szukałem, niestety tam tego nie widzę (albo nie potrafie zrozumieć bo tak też może być) w każdym razie może ktoś nakieruje mnie jak takie coś napisać (albo poda przykład) chciałbym żeby po rozwinięciu jednej z sekcji jej id pojawiało się gdziekolwiek (albo zapisywało się do zmiennej) i tutaj jest główny problem... jak to zrobić?

0

Na prawdę nikt nie spotkał się z takim czymś?
Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić albo przynajmniej jakiekolwiek propozycje od czego zacząć?

0
xptoja napisał(a)

Dokumentacja to było pierwsze miejsce w którym szukałem, niestety tam tego nie widzę

http://mootools.net/docs/more/Fx/Fx.Accordion napisał(a)

Events:
active

* (function) Function to execute when an element starts to show.
0

no ok, z tego co ja rozumiem to jest to akcja która się wykonuje jeśli element jest aktywny (jak w niego kliknę) i działa właśnie na ten element a mi chodzi o to żeby wyświetliło mi id elementu który jest aktywny - klikam na niego i pojawia mi się (na przykład w alercie) że właśnie aktywny jest element o id=1(pierwsza sekcja accordion)

0

I tu się kłaniają umiejętności programistyczne i wiedza o JS. Najprostszym sposobem jest przypisanie każdemu togglerowi odpowiedniego id. Jeśli nie z poziomu serwera, to chociaż przez JS

var i=0;

$$(".toggler").each(function(a)
{
a.setProperty('id', i++);
});

Wtedy w zdarzeniu onActive pobierasz id togglera i wiesz już, która zakładka jest otwarta.

0

Nigdy nie twierdziłem że jestem specjalistą :)
Nie wiedziałem jak to zrobić dlatego zapytałem - dokumentacja mi nic nie powiedziała więc liczyłem na pomoc kogoś bardziej doświadczonego - Dzięki wielkie!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1