CSS a różne przeglądarki

0

Witam, robię sobie stronkę, podglądy robię w Firefoxie...Nagle zamarzyłem sobie podgląd w IE a tu kaszana! Wszystko porozjechane, nawet żadnego tła nie ma! Ktoś widzi jakieś błędy?

  1. menu poziome nie jest na środku strony tylko kopnięte w prawo
  2. Nie ma tła w "body"
  3. Nie ma tła w divie "Glowny"
  4. Nie wczytuje się pasek w "Gornej stopce"...

Oto kod CSS:

body{
    text-align:center;
    background: url(../Obrazy/Tlo_strony.jpg) repeat-x scroll 0 0;
   
}

#Gorna_stopka{
    width:auto;
    height:40px;
    padding:0;
    z-index:2;
    background:url(../Obrazy/Pasek.jpg) repeat-x scroll 0 0;
}
#Pokaz {
    position:relative;
    width:840px;
    padding:0;
    margin:0 auto;
    clear:both;
    display:block;
    height:230px;
    text-align:center;
    z-index:2;
}

#Glowny{
    position:relative;
    width:840px;
    padding:0;
    margin:0 auto;
    height:600px;
    text-align:center;
    z-index:2;
    background:url(../Obrazy/Glowne_tlo.jpg) repeat-x scroll 0 0;
}

ul, ul li {
	display: block;
	list-style: none;
	margin: 0;
	padding: 0;
}

ul {
	float: left;
	background-color: #fff;
	padding: 1px 0 1px 1px;
	border: 1px solid #000;
    margin:0 auto;
    position:absolute; top:0px;
}

ul li {
	float:left;
}

ul a:link, ul a:visited {
	text-decoration: none;
	display: block;
	font-weight: bold;
	background: #000 url("../Obrazy/tlo.gif") repeat-x center;
	color: #fff;
	padding: 10px 39px;
	border-right: 1px solid #fff;
	border-right: 1px solid #fff;
}

ul a:hover {
	background-color: #800;
	background-image: url("../Obrazy/tlo2.gif");
}

#Stopka {
    position:relative;
	clear:both;
    text-align:left;
    font-style:italic;
    font-size:medium;
    font-family:cursive;
    color:maroon;
    margin:auto;
	width: 840px;
	background-color: #888;
}


0

bez kodu html ciężko cokolwiek powiedzieć.

CSS może być w 100% poprawny, mimo to IE ma lekko inne zrozumienie standardów, stąd różnice.

Wszędzie masz pozycjonowane absolute lub relatywne, co może powodować zmiany rozmiaru elementów nadrzędnych względem tego elementu - to może powodować brak tła - element ma wysokość 0. Te style są bardzo dziwne, troche przekombinowane chyba w paru miejscach.

0

Podaję HTML:

<!--
To change this template, choose Tools | Templates
and open the template in the editor.
-->
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
    <head>
        <title></title>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
        <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="CSS/strona_glowna.css" />
    </head>
    <body>
        <div id="Gorna_stopka">
          ddwdwdwd
        </div>
        <div id="Pokaz">
            <object type="application/x-shockwave-flash" data="Flash/Intro.swf" width="840" height="230">
                <param name="movie" value="Flash/Intro.swf" />
            </object>
        </div>
        <div id="Glowny">
            <ul>
                <li> <a  href="index.htm"> Strona główna</a></li>
                <li> <a  href="dj.htm">O firmie </a> </li>
                <li> <a  href="download.htm"> Oferta </a> </li>
                <li> <a  href="linki.htm">Galeria </a> </li>
                <li><a  href="kontakt.htm">Partnerzy </a> </li>
                <li><a  href="kontakt.htm">Kontakt </a> </li>
            </ul>
        </div>

        <div id="Stopka">
            Jakiś tekst
        </div>
    </body>
</html>

I jeszcze jedno-jak w body dam kolor tła (nie image)-to tło zmienia kolor, natomiast jak już dam obraz, to kicha - wszystko nie działa TYLKO pod IE

0

Jak każesz się IE włączyć w quirks mode, to potem takie, nomen omen, dziwactwa wychodzą.

0

Zakomentuj/usuń to:

margin:0 auto;
position:absolute; top:0px;

Nie wiem jak wygląda sprawa z obrazkami więc tu nie mogę pomóc, napisałeś/łaś że masz problem tylko z ie, niestety nie zobacz jak wygląda twoje menu w operze, wszystko jest napisane co do piksela a czcionki nie są identycznie renderowane we wszystkich przeglądarkach dlatego też na operze twoje menu się rozjechało.

@Edit
Wrzuciłem losowy obrazek jako tło strony i działa jedyne co mi przyszło do głowy to to że pomyliłeś ścieżki katalog Obrazy powinien być w tym samym miejscu co katalog CSS.

0

Dzięki za wskazówki...Ale tak - menu już jest OK, natomiast dalej IE nie chce czytać tła! I to zarówno w body jak i w divie Główny...Dziwna sprawa...Aha, jak tło zmieniam z jpg na png to działa...Cuda, normalnie cuda

0

Przede wszystkim usun pierwszy komentarz z htmla. Deklaracja wersji musi byc pierwsza.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1