Ręczne sortowanie elementów listy

0

Mam na stronie listę rekordów pobieraną z bazy. Chcę dodać do niej możliwość ręcznego sortowania rekordów czyli pod listą chcę umieścić dwa przyciski - "przesuń w góre" i "przesuń w dół".

Jak zrealizować takie sortowanie?

0

Kolejnosc ma byc zapisywana w bazie czy tylko do podgladu?

0

Tak ma być zapisana w bazie by po ponownym otwarciu był ten sam stan co przed zamknięciem.

0

Musisz w bazie wprowadzić dodatkową kolumnę np. Order (Kolejność) gdzie wartość będzie taka sama jak wartość indeksu - auto increment rekordu. I jeśli masz np. taką tabelkę:

ID, Name, Order
1, Nazwa, 1
2, Inne, 2
3, Coś, 3

Teraz wybierając opcję do góry dla rekordu 'Coś' należy zamienić numerki Order z rekordem poprzednim.
Tabela po zamianie wygląda tak:

ID, Name, Order
1, Nazwa, 1
2, Inne, 3
3, Coś, 2

A zapytanie SQL będzie wyglądało tak: SELECT * FROM tabela ORDER BY Order ASC

0

Dzięki jagi! To co napisałeś rozjaśniło mi sytuację.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1