newsy na kilku stronach

Odpowiedz Nowy wątek
maciejka_1789
2009-05-09 23:45
maciejka_1789
0

mam pytanie :) jak zrobic ze jesli mam wiecej niz 10 newsow w bazie to sa one wyswietlane na kilku stronach :) chyba rozumiecie o co chodzi :)
newsy wyswietlam tak

<?
// pobieranie newsow z bazy danych :) 
$newsy = mysql_query("SELECT * FROM news ORDER BY id DESC");
// teraz wyswietlanie newsow
while($licznik = mysql_fetch_array($newsy))
{
    echo '<table>';
    echo '<tr><td>';
    echo "Tytuł:<font size=4><b> ".$licznik['tytul'];
    echo '_</b></font>';
    echo "Data:<font size='2'>".$licznik['data'];
    echo '</td></tr>';    
    echo '<tr><td>';
    echo "<font size='3'>".$licznik['tresc'];
    echo "</font></td></tr>";
    echo '</table><hr>';
}
?>

no a jak zrobic ze jesli wiecej niz 10 newsow to sie robi nastepna strona z newsami i na dole pisze ze przejdz do starszych czy np na nastepny numer strony :) chyba wiecie o co chodzi:)</span>

Pozostało 580 znaków

2009-05-10 09:16

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Sprawdzasz ile jest news'ów, generujesz odpowiednie linki a zapytanie dla każdej "podstrony" wzbogacasz o LIMIT


Nie łam się, i tak ktoś zrobił to za ciebie
<hr style="color: #B10C0C; width: 10%; margin-left: 0" />
LUDZIE goto NIE UŻYWA SIĘ WSZĘDZIE GDZIE MOŻNA, TYLKO TAM GDZIE TRZEBA

Pozostało 580 znaków

maciejka_1789
2009-05-10 09:30
maciejka_1789
0

troche jasniej :)

Pozostało 580 znaków

2009-05-10 09:52

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

1 - Zliczasz news'y select count() from news
2 - Wynik dzielisz całkowicie przez 10 (masz ilość dodatkowych stron/linków)
3 - Na podstawie wyniku z poprzedniego punktu generujesz linki w postaci np: http://cos.pl/news/view.php?start=0lub 9, 19, 29 itd. Zależy jak dużo masz tych podstron. Zero jest dla pierwszej strony.
4 - Na każdej stronie zapytanie zmieniasz na select * from news order by id desc limit a, bgdzie a jest równe parametrowi start z linku, a b=a+10.


Nie łam się, i tak ktoś zrobił to za ciebie
<hr style="color: #B10C0C; width: 10%; margin-left: 0" />
LUDZIE goto NIE UŻYWA SIĘ WSZĘDZIE GDZIE MOŻNA, TYLKO TAM GDZIE TRZEBA

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0