IE obrazek i ... padding-bottom?

Odpowiedz Nowy wątek
Bladositto
2009-04-15 12:26
Bladositto
0

Mam problem i nie mam pojecia jak sie go pozbyc. Mam diva o wysokosci 5 px rozciagnietego na 100% width. dalem mu w stylach background-image: url('obrazek.jpg');
obrazek takze ma wysokosc 5 px. W FF wszystko jest ok, ale oczywiscie w IE jest problem. IE dodaje nieusuwalny padding-bottom. W efekcie mam tak ze 2px wyzszego diva i obrazek sie powtarza u dolu.
Chodzi mi o IE 6. Staram sie dostosować strone do wiekszosci przegladarek. (nienawidze IE :P)

Pozostało 580 znaków

2009-04-15 12:40

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

dla IE < 8 zwyklo sie pisac oddzielny css i dodawac tweirdzenie warunkkowe

szczegolnie jak uzywamy div'ow czy pozycjonowania.
tak jest latwiej niz starac sie wyeliminowac wszystko jednym css'em.

Pozostało 580 znaków

nav
2009-04-15 18:39
nav

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Jesteś pewien że to padding? W ie nie zmniejszysz wysokości div'a do mniejszej, niż rozmiar czcionki - ustaw font-height, line-height na 1px i powinno rozwiązać problem.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

Bladositto
2009-04-15 23:58
Bladositto
0

Tak właśnie robie - chodzi o osobny css. Tylko nie moge znaleźć rozwiązania dla IE. Wnioskuje, że to padding-bottom, bo co innego:P W divie nie mam żadnej czcionki. Także nie pomogło line-height.

Pozostało 580 znaków

nav
2009-04-16 07:26
nav

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Czcionkę masz ustawioną na pewno - nie można mieć diva bez czcionki. Ustaw font-size na 1px to się zmniejszy. Jeśli to nie pomoże, to masz coś namieszane w stylach. Zawsze font-size i line-height rozwiązywało problem zbyt dużej wysokości diva pod ie6.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

Bladositto
2009-04-16 09:14
Bladositto
0

Miałem na myśli, że w divie nie ma żadnych napisów. No pomaga ustawianie rozmiarow czcionki i odstepow miedzy liniami. Mialem wczesniej taki problem z tagiem img ale wystarczylo dac float left albo right i problem znikal. tutaj nie da rady:/

Pozostało 580 znaków

ŁF
2009-04-16 12:27
ŁF
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

0

overflow:hidden. to nie żaden padding, IE 6 po prostu rozciąga wysokość diva do wysokości ustawionej dla niego czcionki, wystarczy, że w środku div trafi się enter, tab czy spacja.

@nav: mylisz się. wielkość czcionki nie zawsze rozwiązuje ten problem, zwłaszcza, że czasem nie da się ustawić na mniej niż 4px. overflow:hidden i tyle.


Pozostało 580 znaków

Bladositto
2009-04-16 16:11
Bladositto
0

Grejt:) overflow to dobry pomysl:) Podzialalo dzieki wielkie.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0