jquery ajax kodowanie

0

Mam taki problem. Mam plik index.htm. Kodowanie ustawione na utf-8. Jest ok - są polskie znaki. Teraz ładuję przez ajaxa kod z innego pliku. Plik jest tez zapisany w utf-8, a ładuję go funkcją load() z biblioteki jquery. Teoretycznie tresc, ktora zaladowalem powinna sie wyswietlic normalnie - z obsluga polskich znakow. Niestety, nie dzieje sie tak. Jakis pomysl?

0

A jakie kodowanie zawiera nagłówek Content-type ?

0

jQuery że tak grzecznie powiem sra na tagi META, ponieważ można je odczytać dopiero po ściągnięciu całego pliku. Najlepiej zrobić z tego plik PHP, a tam wkleić:

<? header("Content-Type: text/html; charset=utf-8"); ?>
TUTAJ NASZ KOD HTML

Wtedy obiekt XMLRequest powinien to poprawnie zrozumieć.
Ten problem występuje po prostu, bo serwer bez ingerencji PHP nadaje takie Content-type automatycznie jakie mu się podobają.
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t51761.html

0
Demonical Monk napisał(a)

Ten problem występuje po prostu, bo serwer bez ingerencji PHP nadaje takie Content-type automatycznie jakie mu się podobają.

Takie jakie ma wpisane w konfiguracji - więc takie jak adminowi się podoba.

Btw nie stosuj jak w powyższym przykładzie short_tagów (<?), bo w php 6 odchodzą w niebyt, w php 5 są domyślnie wyłączone, dzięki czemu nie mieszają z xml.

0

Wyprobuje jeszcze ten pomysl z php, ale zastrzegam, ze domyslnie na serwerze ustawilem utf-8, wiec powinno teoretycznie dzialac :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1