[CSS] Strona na pelen ekran

0

Witam
Dopiero raczkuje w budowaniu stron na divach..Problem polega na tym ze chce zrobic strone na pelen ekran tzn szerokosc/wysokosc 100%

Mam kody

test.html:
<div id="leftside">bla bla bla menu lewe</div><div id="rightside">bla bla bla menu prawe</div>

style.css:

body {
	background: black;
	margin-top: 0px;
	margin-right: 0px;
	margin-bottom: 0px;
	margin-left: 0px;
}

#leftside {
	background: #c2d3df;
	float: left;
	width: 20%;
	height: 100%;
}

#rightside {
	background: #d2dde4;
	float: left;
	width: 80%;
	height: 100%;
}

Problem polega na tym ze menu lewe ma swoje tlo do polowy, polowy ktorej tlo menu prawego jest rowniez, po prostu tla ucinaja sie jakby w polowie i dalej jest czarne tlo. Jak ustawic style zeby szerokosc i wysokosc byla na calosc ekranu, i pozniej w miare tresci menu lewe nie wchodzilo na menu prawe?

0

divy-srivy. Za dużo z tym kłopotu. Użyj tabelek.

// a idź z tymi tabelkami do piaskownicy - Ł

0

Z tabelkami nie mam problemu, jednak wolalbym sie trzymac standardow

A jeszcze takie pytanie powinno sie uzywac

czy
czy to bez roznicy?</p>
0

Tylko że tabelki wyświetli każda przeglądarka (nawet z 96 roku), z divami może być kłopot. I kwestie rozmiarów. Strona oparta na tabelkach ma kilka kilo mniej, bo nie trzeba aż tak wielu stylów dla różnych rodzajów divów (klas).

// style ładują się raz. tabelki ładują się za każdym razem. są niepraktyczne, duże, nie widać gdzie sie jedna kończy a druga zaczyna, milion wcięć jeśli chcesz sensownie formatować kod, zmiana layoutu wymaga zmiany zawartości template'ów a nie samego css, w dodatku taka zmiana czasem wymusza całkowite przebudowanie strony. potem po takich lamach mam godziny nudnej i zmudnej pracy. powiem tak: nie znasz się, nie odzywaj się - Ł

0

Ja jednak wole robic na divach..

0

i tego się trzymaj
pomógłbym ci ale musiałbyś gdzieś zamieścić stronę żebym mógł zobaczyć w firebugu co się dzieje i pokazać screeny "jak jest" i "jak ma być" bo ani lenistwo ani czas mi w obecnej formie nie pozwala :P
@Darkhog: fajnie że nawet przeglądarka z 96 roku wyświetli ... pamiętaj że w razie czego w XXI wieku też się znajdzie miejsce dla ciebie

0

Moze screen cos pomoze

http://img243.imageshack.us/my.php?image=fdfqe3.jpg

chce zeby strona byla na wysokosc/szerokosc 100%, po wiekszej ilosci tekstu po prostu robi sie to czarne tlo :/

0

Własnosc height nie moze byc oznaczona w procentach, jesli w obiekcie nadrzednym nie jest ta dlugosc dokladnie sprecyzowana. Krotko mowiac - height: auto;

Jednak jesli chcesz zeby ten div byl rozciagniety na cala dlugosc ekranu to musisz to zalatwic z wykorzystaniem JS i wlasnosci document.screenHeight. Za pomoca css tego nie zrobisz.

0

Nie ma zadnej innej mozliwosci zrobic tego na caly ekran?

0
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html> <head> <title></title> <style type="text/css"> html, body {margin:0;width:100%;height:100%;} #a, #b {height:100%} #a {background:#0f0;float:left;width:20%} #b {background:#00f;} </style> </head> <body>
a
b
</body> </html> ```

dobrze zrozumiałem?

0
dfz napisał(a)

A jeszcze takie pytanie powinno sie uzywac

czy
czy to bez roznicy?</p>

Klas używasz jeśli kilka elementow może mieć taką samą klasę, identyfikatory są unikalne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1