Jaki najlepszy system CAPTCHA wg Was?

0

Witam,
mam pytanie jaki jest wg Was najlepszy token do formularzy kontaktowych, rejestracyjnych itp.

W google NIE MA odpowiedzi na pytanie jaki jest najlepszy wg Was tylko jakie są, wg autorów wszystkie są cudowne.

Pozdrawiam

0

Moim zdaniem najlepszy token to np. taki ze rysujesz kilka kotków, kilka piesków i musisz podać ile na obrazku jest kotków/piesków.

Dobry jest też pomysł z równaniem matematycznym lub liczenie liter w wyrazie itd, najlepiej generować losowe pytania :)

0

Kiedyś na tym forum zaproponowałem użycie rebusu :)

0

Wbijcie sobie do głowy że to nie są tokeny tylko CAPTCHA. Na pewno do tych kotków ala RapidShare trzeba będzie trochę się pobawić GD, a może i nawet zewnętrzną biblioteką (funkcja dl()). Ja preferuję SecurImage Captcha ( http://www.phpcaptcha.org/ )

W każdym razie można przerobić skrypt Emdeka:
http://emdek.cba.pl/index.php/skrypty (eVisualConfirm)

Zamiast liter wyświetlamy obrazki - taki pokręcony rebusik.

0

Najlepszy token (CAPTCHA) to jego brak. Ewentualnie takie coś, które się samo wypełnia, bez ingerencji użytkownika.

0

Najlepsza captcha? SMS premium, najlepiej pod numer 79xx, albo droższy. Skutecznie odstrasza dzieci neostrady.

0

Według mnie dużo lepsze są tokeny gdzie trzeba na przykład wykonać jakieś proste działanie matematyczne, albo napisać ilość elementów występujących w tokenie.

Jakiś czas temu, ze względu na spory SPAM, na swoim forum na skrypcie phpBB by Przemo podczas rejestracji wprowadziłem proste pytanie. Trzeba odpowiedzieć, żeby się zarejestrować. Od tego czasu zero SPAMu.

Także nie musisz robić tokena takiego klasycznego bo IMO to już się przejadło. Systemy, które rozszyfrowują tokeny stają sięcoraz to doskonalsze, a osoby, które projektują tokeny robią je coraz bardziej nieczytelne. A oczywiście najbardziej traci na tym ten, który męczy się z wpisywaniem takiego tokena.

0

Dobrą CAPTCHA ma gógl - zakrzywione i lekko rozmyte litery skutecznie utrudniają życie robotom jak i nam w normalnym używaniu internetu.

Ale, tak jak ktoś wyżej napisał najlepsza CAPTCHA to jej brak. Osobiście, miałem jakiś czas temu problem z nocnym napadaniem botów na formularze komentarzy pod artykułami w moim skrypcie, nie chciałem życia utrudniać ludziom wprowadzając kody, numerki, pieski, literki użyłem sblam! (sblam.com) i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, nawet bardzo i tak powiem.

0

Token to jest jakiś ciąg znakowy przekazywany jako autoryzacja danej sesji. Nie ma nic wspólnego z przepisywaniem kodów z obrazków czy rozwiązywaniem zagadek będących testem Turinga i mających określić czy klient jest człowiekiem czy maszyną. Jak już o czymś piszecie, to używajcie prawidłowej nomenklatury.

Poza tym, CAPTCHA to zuo.. jeśli już masz jej używać, to używaj http://recaptcha.net/ pomagając przy tym w tłumaczeniu książek.

0

A nie prawda bo pomagając programom OCR, a nie w tłumaczeniu :)

0

To była synekdocha...
ok, nie "tłumaczeniu" w sensie innych języków ale na postać cyfrową

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1