czyszczenie historii "wsztecz"

0

hej
mam taki problem, pisze stronkę w ASP.NET i jest ona osadzona na IIS i wykorzystuję SSL i
żeby korzystać z serwisu trzeba się zalogować. poszukuję teraz mechanizmu (nie wiem nawet jak zacząć tego szukać) że jak się ludek wyloguje nie będzie można się cofnąć przyciskiem "wstecz" przeglądarki do stron, które były przeglądane. czy wie ktoś jak coś takiego zrobić?? z góry dzięki za pomoc

0

każdej stronie w strefie dostępnej tylko dla zalogowanych ustawiaj header Cache-Control: no-cache (http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec14.html). wtedy strona teoretycznie (bo to tylko prośba do przeglądarki) nie ląduje w cache'u przeglądarki, więc żeby ją załadować trzeba ją ściągnąć ponownie z serwera, a to się nie uda, bo użytkownik już się wylogował. możesz też użyć js do sprawdzenia, czy sesja jest ważna (ajax?), ale wiesz jak to z zabezpieczniami przez js jest...
nie masz możliwości dobrania się do historii stron w przeglądarce w trybie do zapisu.

0

Dzięki, wypróbuję poradę [browar]

0

@ŁF, jesteś pewien ? Parę lat temu wlazłem (FF) na stronę studentki UAM umieszczoną na serwerze UAM. ComboBox w pasku narzędzi zawierający historię odwiedzonych stron miał na pierwszym miejscu stronę na której właśnie byłem. W konsekwencji klawiszem Back nie można było tej strony opuścić.
pozdrawiam

0

Wypróbowałem tę poradę, ale niezbyt mi chciało to działać...

lecz poszedłem proponowanym tropem cach'u i problem rozwiązało:

Response.Cache.SetExpires(DateTime.UtcNow.AddMinutes(-1));
Response.Cache.SetCacheability(HttpCacheability.NoCache);
Response.Cache.SetNoStore();

dodane w Page_Load MasterPage

a samo rozwiązanie znalazłęm na:http://forums.asp.net/p/1013531/1357789.aspx#1357789

0
bogdans napisał(a)

@ŁF, jesteś pewien ?

nie, nie jestem pewien, ale na zdrowy rozsądek nie miałoby to sensu i w pewnym stopniu byłoby naruszeniem ochrony prywatnych danych. co kogo obchodzi na jakich stronach byłeś wcześniej? a czyszczenie bieżącej historii? żebyś nie mógł łatwo wrócić do wyszukiwarki, z której się wbiłeś na daną stronę? nie nie nie, bez sensu by to było.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1