tabela jako odnośnik

0

Witajcie.
Mam problem. Zrobiłem tabele jako odnośnik, niestety działa tylko w IE a pod mozilla firefox niestety nie. Przesyłam kawałek kodu jak zrobiłem.
To jest zrobione w php. Pobiera mi dane z bazy i wczytuje do tabel.
echo"<td onclick=parent.location.href='temat.php' value=".$rekord['baza']." >Tematów: ".$liczbaTematow[$rekord['klientid']]."
Watków:".$liczbaWatkow[$rekord['klientid']]."</td>

Chciałbym żeby do następnej strony przekazywało wartośc z bazy. Na krasnalu działało.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

0

Witaj, przede wszystkim pisz czytelniej posty, tj. używaj między innymi tagów php do oznaczenia kodu programu.

Co do Twojego problemu to strasznie niejasno piszesz. Co chcesz osiągnąć? Chcesz żeby po przejściu do pliku temat.php były tam widoczne jakieś zmienne z wcześniejszej strony? Jeśli tak to zainteresuj się tablicą $_GET. Jeśli nie o to chodzi to napisz jeszcze raz dokładnie jaki efekt chcesz osiągnąć. Tak w ogóle to co ma niby oznaczać:

<td value="..."

Z tego co wiem znacznik td nie używa atrybutu value. http://www.kurshtml.boo.pl/html/td,html.html

0

Witam.
Chodzi mi o to że chcę przekazać wartość która wyciągnę z bazy danych i gdy kliknę na odpowiednia komórkę tabeli to aby wartość przekazywało do następnej strony. Robię forum i na krasnalu wszystko działało. Po pierwsze to chciałbym wiedzieć jak zrobić aby w mozilli kliknięcie na komórce tabeli powodowało że otwiera się inna strona.
Dziękuje za pomoc

0

Po pierwsze - zrób to inaczej, bo twój sposób jest żenujący. Proponuję tak:

echo('<tr height="60" ><td><a href="temat.php?rekord=' . $rekord['baza'] . '">Tematów: ' . $liczbaTematow[$rekord['klientid']] . '
         <br>Wątków:'.$liczbaWatkow[$rekord['klientid']].'</a></td>[...]');

I mówię Ci. Nie utrudniaj sobie. Używaj PHP tak, żeby pisało się jak najwygodniej i bez kombinowania. Zmieniłem znaki ' i " i dodałem po prostu normalne A HREF które przekazuje $_GET['rekord'] do skryptu temat.php i właśnie pod taką nazwą możesz tam ten rekord odczytać. Zalecam też poczytać o tablicach GET, a jest co poczytać bo PHP to bardzo dobrze udokumentowany język. http://pl.php.net/manual/pl/reserved.variables.get.php

0
Marcin27 napisał(a)

Witam.
Chodzi mi o to że chcę przekazać wartość która wyciągnę z bazy danych i gdy kliknę na odpowiednia komórkę tabeli to aby wartość przekazywało do następnej strony. Robię forum i na krasnalu wszystko działało. Po pierwsze to chciałbym wiedzieć jak zrobić aby w mozilli kliknięcie na komórce tabeli powodowało że otwiera się inna strona.
Dziękuje za pomoc

Napisałeś prawie to samo co wcześniej ale dobra mniejsza o większość. Możesz to, o czym pisał Demonical Monk, osiągnąć przy użyciu JS.

print('<tr><td onClick="document.location=\'drugaStrona.php?przekazywanaZmienna='. $wartoscZBazyDanych .'\'">zawartość komórki</td></tr>');

Dzięki czemu w pliku drugaStrona.php wartość ze zmiennej $wartoscZBazyDanych będzie dostępna poprzez zmienną $_GET['przekazywanaZmienna']

0

@marcin27
zle to napisales, powinno byc:

echo '<td  onclick="parent.location.href=\'temat.php\'" value='.$rekord['baza'].'> Tematów: i cala reszta</td>';

i powinno dzialac.

ps. jagi mnie juz uprzedzil.

0

ja proponuje jednak podejscie z uzycien anchora (znacznik a)
a nie zabawe z js na td, bo inaczej mozesz miec problemy z indeksowaniem przez wyszukiwarki
chyba ze cie to rybka
a zeby a bylo na cale td wystarczy ze ustawisz mu css zeby bylo wyswietlane jako block i width i hight na 100%

0

Witam
Dziękuje bardzo za pomoc. Niedawno zacząłem pisać stronkę i nie mam za wielkiego pojęcia.
Dziękuje jeszcze raz. Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1