ucinanie strony

0

Mam stronę w oparciu o divy.
kod wygląda mniej więcej tak:

<div id="kontener">
	<div id="wrapper"><div id="top"><?php include("top.php"); ?></div>
	<div id="smenu"><?php include("smenu.php"); ?></div>
	<div id="menu"><?php include("menu.php"); ?></div>
	<div id="tresc">
Tutaj tresc
</div></div>
	<div id="down"><?php include("down.php"); ?></div>
	
</div>

css wygląda tak:

#kontener {
width:775px;

margin-left: auto;
margin-right: auto;
}
#smenu {
width:775px;
height:38px;
}
#top { 
width:522px;
height:138px;
float:left;
}
#menu {
float:left;
width:162px;
background-color:#0d7b14;
padding-bottom:30000px;
margin-bottom:-30000px;
}
#down {
width:775px;
height:40px;
clear:both;
}
#tresc {
width:613px;
float:right;
background-color:#bef4bd;
overflow:hidden;
min-height:200px;
}
#wrapper {
overflow:hidden;
}

Problem w tym, że jak zrobię sobie w menu linki do etykiet które są w treści i kliknę na taki link to wszystko co jest powyżej tej etykiety jest ucięte. Wydaje mi się że problem tkwi we wrapper i paddingu i marginesie dla menu ale tak wyrównuję długość menu z treścią. Bez wrappera wszystko działa. Co mogę zrobić żeby to naprawić lub czego mogę użyć zamiast etykiet??

0

szczerze to nikomu sie nie chce tego analizować
zarzuć dwa screeny "tak jest" i "tak ma być" i podpisz nazwy bloków na tych screenach a niżej podaj niezbędny kod to może ktoś się połasi

0

Imo ujemny margines 30k px i padding wszystko psuja.

0
nav napisał(a)

Imo ujemny margines 30k px i padding wszystko psuja.

Mi też tak się wydaje. Ale dzięki marginesowi i paddingowi wyrównuję menu z treścią. Jeżeli usunę margines i padding to etykiety działają ale menu jest krótsze od treści i robi się dziura. Czy jest jakiś inny sposób na wyrównanie divów, lub na rozwiązanie tego problemu w jakiś inny sposób. Etykiety były mi potrzebne bo chcę stworzyć coś w rodzaju spisu treści z którego można się przenieść do danego miejsca na stronie.

0

W jakim sensie dziura?

0

Zdjęcia:
tak strona wygląda z paddingiem i marginesem:
http://img57.imageshack.us/my.php?image=78984475qr6.jpg
A tak bez:
http://img20.imageshack.us/my.php?image=bezsc2.jpg
Chodzi mi po prostu o to ze zostaje puste białe pole i divy nie są wyrównane

0

użyj np. faux columns zamiast takich kombinacji, które psują właśnie przewijanie strony (tekst się chowa, przez overflow:hidden i padding/margin z -30k). Możesz też kombinować z ujemnym bocznym marginesem i borderem, więcej na ten temat znajdziesz na css play

0

nav wielkie dzięki. faux columns załatwiło sprawę. Jeszcze raz wielkie dzięki.

0

w tym wypadku rozwiązanie jest dużo prostsze - min-height dla treści co najmniej takie, jak height menu, i oba bloki (treść i menu) objęte trzecim, o tle takim jak menu i padding:0. nie trzeba będzie ładować durnych obrazków (owszem, przezroczysty gif o rozmiarze piksel na piksel to raptem kilkadziesiąt bajtów i raptem jeden-kilka requestów do serwera, ale imho jest to nieeleganckie rozwiązanie).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1