Jaki sklep internetowy wybrać?

0

Witam

Mam problem chcę założyć sklep internetowy z możliwością podłączenia do płatności dotpay czy coś podobnego. I żeby była taka możliwość gdy klient wejdzie na stronę i wpłaci pieniądze. Dostawał jakiś tam kod z listy(kody do listy ja bym wpisywał).

A teraz zobrazuje mam na myśli sklep do sprzedaży kart prepaid(taki przykład wszyscy zrozumieją a metoda taka sama). Ktoś wchodzi wybiera rodzaj doładowania, wpłaca i dostaje kod z "zdrapki".

Najlepiej żeby taki sklep był za darmo lub tanio i żeby dało się podłączyć domenę o ile to by była rejestracja w jakimś systemie.

Pozdrawiam

0

Domena to wydatek 100 zł. Możesz się zaopatrzyć w tani hosting BOO.PL i zainstalować tam własny skrypt sklepiku, którego pisanie nie będzie takie trudne.

0

co ty tak masz z tym boo ? ono wcale nie jest tanie ! jedyna normalna wersja to ta za 8 zł / mc czyli 96 zł za rok, albo 131,76 płatne smsem z czego oni dostają jakieś 70/80 bo reszta idzie do operatorów sieci

za 100 zł rocznie (a tym bardziej 132 zł) znajdziesz serwer z wyższym uptimem (bo boo za duży nie ma ...) i dużo lepszymi parametrami

oprzytomnij !

chyba że jesteś właścicielem boo że go tak reklamujesz ?!

0

paraman, nie odbiegajmy od tematu.

0

Doswiadczenie uczy ze jesli sam nie umiesz pisac w php to lepiej kupic gotowy sklep, cena moze nie bedzie mala, ale masz za to sprawdzony program nad ktorym ma piecze konkretna firma, w razie czego pomoze rozwiazac problemy itp. Czesto zakladajac sklep internetowy nie mamy zawiele srodkow, ale jednak warto zainwestowac, pamietajac ze to zakup na dlugi czas a wydatek jednorazowy. W takiej sytuacji podzieliwszy cene sklepu na planowany czas dzialania okazuje sie, ze to wcale nie drogo i szybko sie zwroci. Podobnie rzecz ma sie z hostingiem, pisane palcem na wodzie hostingi koncza sie tym, ze w pewnym momencie przekraczasz limit transferu albo np szlak trafia serwer bazy danych albo co gorsza plikow (patrz aktualnosci boo.pl chocby). Warto to sprawdzic wczesniej i nie zalowac stowki czy dwoch wiecej rocznie za sprawdzony hosting. Ofert w sieci jest duzo wiec trzeba troche poswiecic czasu i poprzegladac, ale oplaci sie. Nieraz zreszta firmy tworzace oprogramowanie sklepu polecaja sprawdzone firmy hostingowe z ktorymi wspolpracuja - to tez moze byc ciekawa opcja.

Milego szukania

R

0

Hosting i domenę to wiem że trzeba kupić.

A są sklepy internetowe które po wpłacie przez DotPay lub coś podobnego szybko dadzą ten produkt klientowi?

Czy serwisu udostępniają takowe skrypty?

0

Tam żadnej genialnej logiki nie ma. Piszesz sobie dowolny skrypt na pobieranie po kolei kodów ze zdrapki z jakiegoś pliku albo bazy, zanim jeszcze wyświetli ten kod użytkownikowi, wklejasz fragment kodu który przygotowało DotPay w celu sprawdzania czy kod istnieje i czy nie został już raz użyty [a ściślej: zapytanie SQL] i tyle. Coś takiego napisałbym za jakieś 20zł :P

W pseudokodzie wygląda to tak:

Pobieramy wpisany kod SMS od usera;
Wysyłamy zapytanie do DotPay o nasz kod;
Jeśli (Kod nie istnieje w bazie) Wtedy
{
Wyświetl wiadomość('Podany kod jest nieprawidłowy. Sprawdź czy wpisałeś poprawny kod. Możliwe jest również że podany kod już został wykorzystany');
Zakończ;
}

Jeśli (Kod istnieje w bazie) Wtedy
{
Wysyłamy zapytanie od bazy kodów ze zdrapki;
Wybieramy jeden z kodów;
Wyświetlamy wiadomość z kodem dla użytkownika;
}
0
Demonical Monk napisał(a)

Pobieramy wpisany kod SMS od usera;

Ale mi chodzi żeby ten użytkownik płacił przez te Dotpeje ;) ale przelewem a nie sms'em, bo chyba mnie źle zrozumiałeś

0

Ale tak właśnie działa Dotpay - user sobie klika, że chce zapłacić, płaci i dostaje kod, który wpisuje na naszą stronę i my sprawdzamy czy kod jest okej.

0
Ktos napisał(a)

Ale tak właśnie działa Dotpay - user sobie klika, że chce zapłacić, płaci i dostaje kod, który wpisuje na naszą stronę i my sprawdzamy czy kod jest okej.

Przecież allegro też korzysta(tylko tam już umowa jest etc) i po wpłacie nie trzeba wpisywać żadnego kodu.

0

No to się sam ten kod przesyła z powrotem. Coś jak logowanie za pomocą OpenID.

0

No to wielki dzięki teraz biorę się za robotę. Jak zrobię to tu wkleję efekt pracy, a jak będą problemy to znowu się dopytam w tym temacie.

0

Witam!
To ja może odświeżę temat :)
Chciałbym zapytać o gotowe "CMS-y" sklepów internetowych, co polecacie?
Obecnie tworzę niewielkie stronki używając systemu SMARTY. Ale całego sklepu nie chciałbym budować od podstaw, tylko oprzeć się na jakimś ciekawym i funkcjonalnym rozwiązaniu.
Natknąłem się na takie rozwiązania:

  • Zen Cart
  • XT-Commerce
  • Quick.Cart
  • phpShop
  • MyMarket
  • Mini Web Shop
  • FishCart
  • CubeCart
  • CastleKart
    Będę wdzięczny za opinie i własne propozycje..
    Pozdrawiam :)
0

Musisz poszperać na forach, pościągać wszystko i zobaczyć co się najlepiej sprawuje. Ja jednak bym nie polegał na gotowych rozwiązaniach. W końcu tu brak filtrowania w jednym polu może spowodować rozwalenie całego serwisu!

0

Chodzi mi o jakiś sklep na początek.. wydaje mi się że nie ma sensu budować od zera gdy nie wiadomo czy interes będzie opłacalny. Chciałbym najpierw przetestować serwis.. tak żeby coś ruszyło.. a później jeżeli będzie generował opłacalny ruch postawić coś od zera.

Zainteresowały mnie dwa sytemy "xt:Commerce" oraz "Zen Cart". Oba są na licencji GNU/GPL lecz nie można ich pobrać bez wykupienia supportu.. ma ktoś namiary na jakiś download??

0

ranking oprogramowania sklepów

moze sie przydac wszystkim ktorzy chca otworzyc wlasny sklep ;)

0

fajnie wygląda też system www.elaboro.pl , proponuję popatrzeć

0

http://www.prestashop.pl/

I zlecasz dopisanie do tego modułu na dotpay (jeśli jeszcze nie istnieje). Koszt: 100-200zł

Po co klepać od podstaw, drugiego allegro nie robisz, żeby się przejmować wydajnością. (Nie wiem jak to jest na PS, ale ze średniej wielkości sklepem sobie poradzi.

0

Czy koniecznie musi być dotpay jeśli chodzi o przelewy?

Według mnie znacznie łatwiej jest na platnosci.pl.

Samo API przekierowuje płatnika z Twojej strony na stronę odpowiedniego banku, pobiera opłatę i powraca na stronę.
Płatnik wpisuje tylko login i hasło po czym zatwierdza przelew.
Jeśli wszystko się powiedzie to zostaje zwrócona odpowiednia wartość, dzięki której można zrobić zwykłego if'a u siebie na stronie - tak jak w dotpay.

Jedyna różnica jest taka, że user nie musi wprowadzać żadnego dodatkowego kodu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1