Poprawność danych do połączenia z PostgreSQL

0

Witam,
mam taki kod:

<?php
$host = 'localhost';
$dbname = 'test';
$dbuser = 'postgres';
$dbpass = '';

$pdo = new PDO('postgres:host='.$host.';dbname='.$dbname, $dbuser, $dbpass);
$pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);

$stmt = $pdo -> prepare('SELECT a,b,c FROM baza');
$stmt -> execute();
$result = $stmt->fetchAll();

$i = 0;
foreach ($result as $point)
{
$points[$i]['a'] = $point['a'];
$points[$i]['b'] = $point['b'];
$points[$i]['c'] = $point['c'];
$i++;
}

echo json_encode($points);

?>

Jest on poprawny do połączenia z PostgreSQL?? Pierwszy raz chcę się połączyć z poziomu php z tą bazą i nie wiem teraz za bardzo czemu nie działa - czy dlatego że mam błąd w PHP, czy może dlatego że mam coś źle ustawione...

Dla MySQL takie rozwiązanie działało...

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam Northwest

0

1.Nie obraź się, ale jesteś na 100% pewny, że username i password (pusty?) są ok?
2. co to znaczy nie działa? Wywala błędy? warningi?

0

już doszedłem, sterownik nie powinien nazywać się postgres, a pgsql ;)

dzięki za pomoc:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1