Nietypowe przekierowanie strony

Odpowiedz Nowy wątek
2008-05-14 18:11
tgb
0

Posiadam domenę i hosting na PRV.PL, gdzie umieściłem moją stronkę, dodatkowo mam w domu serwer, który nie zawsze jest włączony.
Chciałbym zrobić taką małą kombinację - kiedy ktoś wchodzi na moją stronkę, a domowy serwer jest uruchomiony, to zostaje automatycznie przekierowany na stronę znajdującą się na nim, jeśli domowy serwer jest wyłączony to nic się nie dzieje (czyli odwiedzający pozostaje na stronie znajdującej się na serwerach prv.pl).

Pozostało 580 znaków

2008-05-15 00:18
0

fsockopen z adresem Twojego komputera i sprawdzasz czy dostales odpowiedz.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2008-05-15 08:31
tgb
0

A jakby taki kod mógłby wyglądać? Bo php nie miałem niestety czasu jeszcze poznać.

Pozostało 580 znaków

2008-05-15 09:08
0
$ctx = stream_context_create(array( 
    'http' => array( 
        'timeout' => 1 
        ) 
    ) 
); 
$zm = file_get_contents("http://adres.twojego.domowego.serwera.pl/plik.testowy.txt", 0, $ctx);
if ($zm == 'dziala')
  header('Location: http://adres.twojego.....');

Mniej wiecej tak, tylko nie testowalem czy dziala. Na domowym kompie wstaw jakis plik.testowy.txt a w nim tekst dziala. Generalnie tyle, kodu nie testowalem wiec moze cos nie dzialac ;)


Pozostało 580 znaków

2008-05-15 16:14
tgb
0

No spoko, a jakby to zrobić z tym fsockopen, tak jak napisał johny_bravo???

P.S. Fajny avatar masz Pedros :)

Pozostało 580 znaków

2008-05-15 16:19
0

Podobnie, zobacz na opis fsockopen w manualu. Otwierasz polaczenie na porcie 80 (www) i sprawdzasz czy przyszla jakas odpowiedz. Tak jak pedros sprawdza czy plik istnieje.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2008-05-15 16:32
tgb
0

Będę próbował... ale po sesji :/

Pozostało 580 znaków

2008-05-15 16:44
0

Jak w ogole zagladales do manuala, to pierwszy przyklad jest tym, czego szukasz ;)


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2008-05-16 08:40
tgb
0

Próbowałem pierwszy przykład z manuala, jeszcze bez żadnego przekierowania, tylko żeby sprawdzało czy serwer jest uruchomiony. I obojętnie czy jest uruchomiony, czy nie - zawsze na stronce wyświetla mi tylko () i nic więcej, żadnego opisu błędu czy chociażby numeru.

Pozostało 580 znaków

2008-05-16 09:35
0
function checkAndGo($address)
{
    error_reporting(E_ALL);
    $fp = fsockopen("$address", 80, $errno, $errstr, 30);
    if ($fp === false) 
    {
        echo "$address nieczynny<br>\n";
    }
    else
    {
        echo "$address czynny";
        //header("Location: $address");
    }

}

checkAndGo("www.jhkkhjjjhjhjhjgj.com");
checkAndGo("www.google.com");

Mnie tez nie wypisuje zadnego $errstr, ale fakt wejscia do ifa wystarczy, by stwierdzic, ze nie dziala.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2008-05-16 12:12
tgb
0

Próbuje tak jak napisałeś i obojętnie jaki adres wpiszę, zawsze pokazuje, że jest czynny (nieważne, czy np. www.onet.pl, czy byle jakie literki wpiszę), a jak zmieniam w if === na == to mam to samo, tylko w drugą stronę (wszystkie adresy nieczynne).

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0