[JS] Nan

0

Mam pytanie. Dlaczego, gdy pobiera się z pola "level" liczbę, to skrypt zwraca "NaN"? Jak zrobić, żeby skrypt działał?

===========JS==========
function Licz()
{
var level = document.getElementById('level');
var ruchy = 100+ (level-1)*3
alert(+ruchy)
}
================
<BODY>
<form>
<input id="level" type="text" value="5"> 
<input id="submit" type="submit" value="Licz" onclick="Licz()"> 
</form>
</BODY>
0

Popraw:

var level = document.getElementById('level').value;
0

Ok, dzieki za pomoc;) Mam jeszcze jedno pytanie. Zrobiłem na razie wynik w postaci alertu, ale chcialbym, aby wyswietlil mi się w konkretnym miejscu, najlepiej poniżej, ewentualnie w innym polu text. Jak takie coś zrobić?

0
===========JS==========
function Licz()
{
var level = document.getElementById('level').value;
var ruchy = 100+ (level-1)*3
document.getElementById('wynik').innerHTML = ruchy
}
================
<BODY>
<form>
<input id="level" type="text" value="5">
<input id="submit" type="submit" value="Licz" onclick="Licz()">
</form>
<div id="wynik">tu będzie wynik</div>
</BODY>
0

jeszcze mała uwaga, staraj się nie nazywać zmiennych tak samo jak ID jakiegoś elementu bo możesz mieć błędy w IE i problemy z ich znalezieniem

0

Zmodyfikowałem skrypt, jak napisałeś, ale jak wcisnę button, to ta liczba pojawia się i za moment znika.

0

bo klawisz submit powoduje przeładowanie strony. napisz to tak:

<input id="submit" type="submit" value="Licz" onclick="Licz(); return false;">

albo usuń <form></form>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1